Територіальні ФЛА: підсумки 2017-го року та плани на 2018-й (частина 2)

242
На черзі – друга частина матеріалу, присвячена основним досягненням територіальних федерацій легкої атлетики в минулому році та їхнім планам на рік нинішній.
 
Два тижні тому ми вже представили до вашої уваги інформацію, отриману від керівників п’яти ТФЛА. Зараз – підсумки роботи у 2017-му та плани своїх осередків на 2018-й, отримані ще з п’яти областей України. Після назви ТФЛА в дужках зазначено, хто саме з керівництва федерацій надавав відповіді.
 
ФЛА Закарпатської області (президент Олег Коноваленко)
 
Головним досягненням Федерації легкої атлетики Закарпатської області у 2017 році є значний розвиток легкоатлетичної інфраструктури. Продовжилися роботиз реконструкції стадіону в м. Хуст з 8 біговими доріжками по колу (за рахунок бюджетних коштів) для створення тренувальної бази збірних команд України з легкої атлетики. Було виготовлено проектно-кошторисна документація та проведено експертизи на реконструкцію легкоатлетичних доріжок ужгородського стадіону «Авангард» . Виготовлено новий (вже другий) сектор для довгих метань на мукачівському стадіоні «Харчовик». Вкладено нові синтетичні доріжки (нестандартне коло) на ужгородських стадіонах «Спартак» та «Автомобіліст». Побудовано новий сектор для стрибків у довжину з синтетичною доріжкою для розбігу на стадіоні «Автомобіліст».
 
Також на території Закарпаття було проведено п’ять Всеукраїнських змагань, в тому числі Зимовий чемпіонат України з метань. Відбувся Гран-прі зі стрибків у довжину за участю найкращих атлеток України «Стрибки під музику» з призовим фондом 20 000 грн. Вперше в Ужгороді були проведені міські змагання за програмою «Дитяча легка атлетика ІААФ». Також ФЛА Закарпатської області підписала Угоду про співпрацю та фінансову допомогу з ТМ «ASA Sweets» Uzhhorod . Тепер це -Генеральний спонсор нашої Федерації.
Серед основних наших планів на 2018 рік – початок реконструкції доріжок на ужгородському стадіоні «Авангард», проектування траси для проведення чемпіонату України з кросу 2019 року, проведення пробігу «2 Замки» між Ужгородським та Невицьким замками.
 
ФЛА Харківської області (віце-президент Віктор Заболотний)
 
Для Федерації легкої атлетики Харківської області 2017 рік видався дуже успішним та переломним. Зокрема, вперше за багато років Харківщина приймала на своїй території чемпіонат України серед юнаків та чемпіонат України з кросу, які були проведені на високому рівні. Проект «Дитяча легка атлетика ІААФ у школах» охопив понад 1500 школярів Харкова. За підсумками рейтингу Міністерства молоді та спорту України 2017 року Харківська легка атлетика посіла ІІ місце серед областей та міст України.
 
Також слід зазначити, що сума витрат на утримання легкої атлетики в 2017 році була значно більшою, ніж у попередні роки, а саме 3 млн. 665 тис. грн. Проведено капітальний ремонт легкоатлетичного манежу «ХТЗ» та придбано сертифікований інвентар для проведення всеукраїнських змагань.
 
У 2018 році ми плануємо продовжити роботу у напрямку «Дитяча легка атлетика ІААФ у школах», прийняти два чемпіонати України, традиційний марафон «Визволення», «Харківський 6-годинний ультра марафон», Харківський Міжнародний марафон та понад 25 регіональних змагань.
 
Сподіваємося на реконструкцію ще одного стадіону для проведення тренувальних занять та НТЗ.
 
ФЛА Сумської області (президент Юрій Бова)
 
Для легкої атлетики Сумської області 2017 рік видався вдалим та насиченим знаковими подіями. У році, що минув, у Сумах відбулися чемпіонати України у приміщенні, чемпіонат України зі спортивної ходьби на 20 км серед дорослих та молоді, чемпіонат України з кросу. Традиційно вони були проведені на високому рівні, організовано їх онлайн-трансляцію у мережі Інтернет.
 
В травні на проспекті Шевченка за участі фахівців ІААФ та ФЛАУ відбулися роботи з вимірювання та сертифікації змагальної траси для спортивної ходьби. Відтепер Суми протягом щонайменше 4 років мають можливість приймати відбіркові національні змагання до офіційних міжнародних стартів (чемпіонатів світу та Олімпійських ігор), а також міжнародні змагання зі спортивної ходьби.
 
Міністр молоді та спорту України Ігор Жданов своїм Наказом №4403 наказав утворити державні установи «Східний державний центр олімпійської підготовки з легкої атлетики» та «Західний державний центр олімпійської підготовки з легкої атлетики». Східний ЦОП буде розміщено у м. Суми, виконуючими обов’язки директора призначено Віталія Коржа.
 
16 листопада під час позачергової звітно-виборча конференції ФЛАСО було обрано новий керівний склад ФЛАСО, зокрема президентом Федерації став Юрій Бова.
 
Серед найвагоміших досягнень наших легкоатлетів у 2017 році можна відзначити першу медаль (срібну) сумських юнаків на чемпіонатах світу з легкої атлетики, яку виборов в метанні диска Олексій Кирилін. Також він здобув перемогу на Європейському юнацькому Олімпійському фестивалі. Також серед інших здобутків маємо золото Інни Кашиної у спортивній ходьбі в особистому та командному заліку на Всесвітній Універсіаді. Універсіаді.
 
Продовжуючи традиції збільшення кількості заходів національного рівня з легкої атлетики, які проводяться на Сумщині, у 2018 році до всіх минулорічних заходів ми отримали ще право на проведення командного та юнацького чемпіонатів України у приміщенні.
 
Спільно з обласними та державними органами влади, ФЛАУ та Мінмолодьспортом ми плануємо вести активну роботу з реконструкції сумського стадіону «Авангард», організації науково-методичного супроводу національної збірної команди України з легкої атлетики з використанням можливостей Сумського державного університету, організації і проведення навчально-тренувальних зборів збірної команди України, а також національних змагань з легкої атлетики.
 
Не менш амбітним і важливим завданням на наступний рік буде організація фінансової підтримки наших провідних легкоатлетів силами профільного обласного управління, органів місцевого самоврядування, приватних промислових груп та підприємців-меценатів нашої області. Також планується оновлення бігової доріжки легкоатлетичного манежу СумДУ за підтримки і під контролем ФЛАУ та Мінмолодьспорту.
 
ФЛА Черкаської області (президент Леонід Сіренко)
 
В 2017 році ФЛА Черкаської області зміцнила свої позиції в національному легкоатлетичному русі. Одним з основних напрямків в діяльності ФЛАЧ було представлення наших спортсменів на змаганнях національного та міжнародного рівня. Завдяки плідній співпраці федерації та управляння у справах молоді та спорту Черкаської ОДА представництво спортсменів нашої області на всіх національних чемпіонатах та кубках України було максимально можливим. За підсумками року легка атлетика посіла перше місце за набраними очками серед всіх видів спорту, які культивуються в області.
 
У 2017 році були вдало проведенні чемпіонат України з бігу на 10000 м, всеукраїнські змагання з метань на призи Олександра Крикуна та напівмарафон «Нова Пошта».
 
Були проведенні робочі зустрічі з керівництвом Черкаської області, що дозволило розпочати будівництво тренувального легкоатлетичного стадіону на базі ОСДЮШОР м. Черкаси з біговими доріжками 300 метрів. За підтримки керівництва обласної влади, стало можливим проведення реконструкції бігової доріжки з укладанням сучасного синтетичного покриття у легкоатлетичному манежі спортивного комплексу ОСДЮСШОР.
 
ФЛА Львівської області (президент Микола Мандрона)
 
2017 року львівські легкоатлети потрапили до збірних команд в усіх вікових категоріях. Такого результату львівська легка атлетика не пам’ятає вже впродовж десятиліть.
 
ЛКП «Спортресурс» було закуплено комплект фотофінішу та автохронометражу Finish Lynks Pro вартістю 800000 грн, сертифікованого Міжнародним Олімпійським комітетом, що дає змогу проводити у Львові у майбутньому легкоатлетичні змагання найвищого рівня. Фотофініш вже використовується навіть на дитячих змаганнях обласного рівня.
 
На високому рівні проведено міжнародні та всеукраїнські турніри, такі як чемпіонат України з бігу на 10 км. «Львівська десятка», Відкритий Кубок Львова, міжнародні змагання зі стрибків у висоту «Меморіал Олексія Дем’янюка», чемпіонат України з гірського бігу, Львівський пів марафон та низка пробігів за підтримки ФЛАЛО. Вперше в історії легкої атлетики Львова турніри транслювалися на всю країну у прямому ефірі на телеканалі XSPORT.
 
У цьому році повноцінно запрацював новий сайт Федерації легкої атлетики Львівської області, у якому повноцінно налагоджено зворотній зв’язок з користувачами та повне інформаційне висвітлення спортивних подій як України, так і області.
 
Спортивний Клуб «Висота» за сприяння Львівської міської ради придбав нову яму для стрибків у висоту та ангар для їх збереження на відкритому стадіоні.
 
Вперше за останній час визначено та відзначено найкращих легкоатлетів та тренерів області за підсумками 2017 року.
 
Головна подія, на яку ми очікуємо 2018 року, – нове легкоатлетичне покриття на стадіоні Львівського державного університету фізичної культури.
Попередня статтяУкраїнець виграв турнір на призи Ольги Рипакової (ВІДЕО)
Наступна статтяПроценко і Кучина перемогли у Туреччині