Бірмінгем-2018: прев’ю і розклад виступу українців у перший день

285
До початку чемпіонату світу у приміщенні лишаються лічені години. Лише три дисципліни, але ціле море емоцій. Таким обіцяє бути перший день змагань.

 
Як і два роки тому у Портленді, у Бірмінгемі організатори чемпіонату світу у приміщенні на перший день вирішили винести лише кілька дисциплін. Цього разу їх буде три – стрибки у висоту серед чоловіків і жінок і біг на 3000 метрів серед жінок. Останній цікавий у першу чергу британцям, адже на старт вийде їхня героїня Лора Мюір. А її основною суперницею має стати не хто інший, як ефіопка Гензебе Дібаба. Для українців найцікавішими обіцяють стати стрибки у висоту серед жінок, де виступлять Юлія Левченко й Ірина Геращенко.
 
Чоловіки і жінки почнуть змагання у секторі для стрибків у висоту паралельно, о 20:45 за київським часом. А о 22:15 легкоатлетки вийдуть на старт дистанції 3000 метрів.
 
Зосередимося детальніше на «українському» виді першого дня чемпіонату. Світовий, як і європейський рекорд у приміщенні належить шведці Кайсі Бергквіст. 4 лютого 2006 року в Арнштадті вона стрибнула на недосяжні до сьогодні 2,08 метри. Рекорд чемпіонатів і взагалі тримається вже 31 рік. Болгарка Стефка Костадінова в Індіанаполісі-1987 встановила його на позначці 2,05 метри. Щоправда, досить близько до нього підібралася лідер світового сезону Марія Ласіцкене, яка виступає під нейтральним прапором. 27 січня у Волгограді вона настрибала 2,04 м.
 
Ласіцкене потрапила до списку російських легкоатлетів, яким ІААФ надала дозвіл на виступ у Бірмінгемі. Саме вона й буде головною фавориткою змагань. 20-річна українка Юлія Левченко вже має срібну медаль чемпіонату світу і бронзову чемпіонату Європи у приміщенні, а от на чемпіонатах світу у приміщенні у Бірмінгемі буде її дебют. До цього вона жодного разу не брала участі у цих змаганнях. Особистий рекорд Юлії у приміщенні – 1,97 метрів. Саме таким був норматив для участі у чемпіонаті, і на цю висоту Левченко злітала у 2018-му двічі – спочатку на «Різдвяних стартах» у Києві, а потім і на міжнародних змаганнях у Коттбусі.
 
Ірина Геращенко потрапила на чемпіонат світу у приміщенні за добором. На відміну від Левченко, у неї вже є досвід виступів на цих змаганнях – у Сопоті-2014. Проте легко Ірині не буде. Як повідомляють іноземні ЗМІ, через проблеми з подачею електроенергії, а з нею, зокрема, і збій у програмному забезпеченні KLM, літаки компанії 28 лютого так і не вилетіли з аеропорту в Амстердамі. Серед відмінених був і рейс, яким Геращенко мала прилетіти до Бірмінгема.
 
Літак з Геращенко на борту приземлився у Бірмінгемі 1 березня – за п’ять годин до початку змагань.
 
Зазначимо, що 28 лютого тим же рейсом з Амстердама, що й Геращенко, мали вилетіти ще кілька членів української делегації. Серед них Аліна і Майя Шух, Ольга Ляхова, Христина Стуй, Анна Плотіцина, Віталій Бутрим, а також керівник делегації Іван Гешко, масажист Володимир Ліповой і лікар Наталія Боярська. Наразі вирішується питання щодо їхнього перельоту.
 
Слідкувати за змаганнями можна за допомогою відеотрансляції на сторінці ESPN у Facebook або будь-яким іншим зручним для вас способом.
Попередня статтяОлександру Крикуну – 50!
Наступна статтяЛегкоатлети, чий рейс відмінили, прибули до Бірмінгема