Бірмінгем-2018: українська вісімка і тріумф Дібаби

287
У перший день чемпіонату світу з легкої атлетики у приміщенні спортсмени розіграли три комплекти медалей. Небезпідставно певні надії покладали на них і українці, адже у секторі для стрибків у висоту виступали срібна медалістка чемпіонату світу Юлія Левченко і фіналістка Олімпійських ігор Ірина Геращенко. Та у Бірмінгемі потрапити на п‘єдестал дівчатам не вдалося. Проте обидві ввійшли до першої вісімки.

 
Юлія Левченко настільки привчила вболівальників до успішних виступів і високих результатів, що багато хто, певно, вже й забув, що цій дівчині лише наприкінці минулого року виповнилося 20 і лише все того ж 2017-го вона провела свій перший повноцінний сезон на дорослому рівні, суміщаючи його з виступами на «молодіжці». Чемпіонат світу у приміщенні став першим у її кар’єрі. А її коментар після виступу лише підтвердив це: «Можливо, не вистачило досвіду. Все ж таки на таких змаганнях його у мене не так багато. Зараз хочеться прийти на тренування і розібрати всі помилки. Так відразу складно сказати, що було не так. Ніби і підготовка була хорошою, і почувалася добре, і на розминці все було нормально. Але щойно почалися змагання – нічого не вдавалося», – поділилася вона враженнями з журналістом сайту sportarena.com. І додала «Хотілось більшого. Мети, як такої, виграти медаль не стояло. Хотілось просто показати свої найкращі стрибки, а там уже одне дало б інше. Тепер же виходить так, що без хорошого результату немає місця на пєдесталі».
 
У Бірмінгемі Левченко стала п’ятою з результатом 1,89 м.
 
Ірина Геращенко прилетіла у Бірмінгем за п’ять годин до початку змагань. Літак з Амстердама у Бірмінгем, як і ще багато інших, 28 лютого відмінили. Їй і ще кільком українським атлетам довелося ночувати в Нідерландах і чекати на свій новий рейс уже 1 березня. Прилетівши в Англію, Ірина лиш зазначила, що дуже виснажена через усі ці «пригоди», проте надзвичайно щаслива, що все ж долетіла.
 
На жаль, стати ще щасливішою і бодай показати свої найкращі результати цього сезону Геращенко у Бірмінгемі теж не судилося. Вона впевнено почала змагання з висоти 1,84 метри, проте вже наступна – 1,89 метрів – перекреслила всі надії на вищі місця. Вона сьома.
 
Перемогла Марія Ласіцкене, яка виступає під нейтральним прапором (2,01 м). Відразу три спортсменки подолали 1,93 м. За спробами срібну медаль виграла американка Вашті Каннінгем. Італійка Алессія Трост стала бронзовим призером змагань, а британка Морган Лейк посіла четверте місце.
 
У змаганнях зі стрибків у висоту серед чоловіків Данило Лисенко, який виступає під нейтральним прапором, у заключній спробі зумів подолати 2,36 метрів і виграти чемпіонат. Катарець Мутаз Есса Баршим другий (2,33 м), а трійку призерів з результатом 2,29 метрів замкнув німець Матеуш Пржибилко. Американця Еріка Кінарда він обіграв за спробами.
 
Хто стане чемпіонкою? Гензебе Дібаба, Сіфан Гассан чи Лора Мюір? Відповідь саме на це питання мало дати заключне коло дистанції 3000 метрів. Дібаба вийшла на нього лідером, проте в якийсь момент здалося, що Гассан все ж має шанс її наздогнати. Та ефіопка була поза конкуренцією (8.45,05 хв). Мюір спробувала вискочити з-за плеча голландки на виході з заключного віражу, проте свою срібну позицію Гассан не віддала (8.45,68 хв). У Мюір 8.45,78 і бронзова медаль.
Фото ©Getty Images for IAAF
Попередня статтяЛегкоатлети, чий рейс відмінили, прибули до Бірмінгема
Наступна статтяБірмінгем-2018, день 2: розклад виступів українців і трансляції ранкової програми