Відбувся брифінг «Захист життя і здоров`я учасників фізкультурно-оздоровчих і спортивних заходів»

261
Досить великий резонанс серед спортивної спільноти викликав спільний наказ Міністерства молоді та спорту України та Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Положення про медичне забезпечення фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів, закладів фізичної культури і спорту».
 
Згідно з ним набагато жорсткішими стають вимоги до медичного допуску до змагань, в тому числі любительських та дитячих. Зокрема, значно обмежується перелік медичних установ, які можуть надавати довідки про стан здоров’я. На думку, зокрема, організаторів пробігів, це стане серйозною бюрократичною перепоною до залучення людей до занять спортом. Задля роз’яснення основних засад наказу, а також вислуховування думки представників спортивних федерацій, товариств та клубів, 13 березня в Мінмолодьспорту відбувся брифінг «Захист життя і здоров`я учасників фізкультурно-оздоровчих і спортивних заходів». На запитання присутніх відповідали перший заступник Міністра молоді та спорту України Ігор Гоцул, виконуючі обов’язки директора Медичного департаменту Міністерства охорони здоров`я Андрій Гаврилюк, директора ДП «Служба спортивної медицини України» Анатолій Вієвський та голови Комітету ВРУ по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією, народний депутат України Юрій Савчук.
 
Запитань щодо документу було дуже багато. Ігор Гоцул зазначив, що спортивні заходи – це особливий вид діяльності, який несе, серед іншого, потенційну небезпеку життю і здоров’ю громадян. І контроль над цим має здійснюватися людьми, які обізнані в цьому. Зокрема, не можуть медичні довідки про стан здоров’я для участі в спортивних змаганнях видаватися, скажімо, стоматологами, чи іншими фахівцями, які не обізнані на достатньому рівні в спортивній медицині. Перелік установ, які можуть проводити медичне обстеження і видавати відповідні довідки, було обмежено задля запобігання корупції в тому числі, видачі «липових» документів.
 
 
Присутні, найактивнішим з яких був виконавчий директор бігового клубу TOP RUNNERS Ігор Кретов, заявили, що організатори спортивних заходів обома руками «за» якісний медичний контроль учасників змагань. Але все має бути в розумних межах. Декілька медичних закладів, які обслуговуватимуть всі змагання на території України, на кожну область – цього замало. Окрім того з’явилася інформація, що деякі з установ, щойно отримавши таке право, в рази збільшили вартість своїх послуг. Представники Міністерств пообіцяли перевірити дану інформацію, і у разі її підтвердження вжити невідкладних заходів. Подібні медичні послуги мають бути доступними для пересічних громадян.
 
Також було досягнуто домовленість, що усі зацікавлені представники спортивної спільноти зможуть взяти участь в публічних обговореннях щодо внесення змін до Наказу, в тому числі і розширення переліку медичних установ. Присутнім пообіцяли, що будь-які розумні та виважені аргументи прийматимуться, і до Наказу вноситимуться відповідні зміни. Корегування тексту документу, якщо воно виправдане і піде на користь українському спорту, абсолютно можливе.