На наказ «Про медичне забезпечення фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів» очікують зміни

375
Федерація легкої атлетики України продовжує уважно відстежувати питання, пов’язане з появою спільного наказу Міністерства молоді та спорту України і Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Положення про медичне забезпечення фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів, закладів фізичної культури і спорту». Нагадаємо, згідно з цим документом набагато жорсткішими стають вимоги до медичного допуску до змагань, в тому числі любительських та дитячих. Зокрема, значно обмежується перелік медичних установ, які можуть надавати довідки про стан здоров’я.
 
– Щоб визначити позицію ФЛАУ, ми маємо почути думки всіх учасників легкоатлетичного процесу, які стикаються з реалізацією цього Наказу, – розповів президент ФЛАУ Ігор Гоцул. – І наразі ми провели зустріч з організаторами масових бігових заходів, які є однією з найважливіших його ланок. Також з ініціативи керівництва ФЛАУ у цій зустрічі взяв участь директор ДП «Служба спортивної медицини України» Анатолій Вієвський. Він детально роз’яснив логіку прийняття цього Наказу, бачення Служби спортивної медицини щодо його реалізації, відповів на цілу низку практичних запитань учасників наради.
Відбувся достатньо продуктивний, відкритий і професійний діалог щодо можливих ризиків, пов’язаних з реалізацією цього наказу, і шляхів мінімізації цих ризиків.
 
 
Комісія позастадіонних видів легкої атлетики ФЛАУ вже надала свої попередні пропозиції щодо внесення змін до Наказу. На мою думку, після цієї наради вони зазнають певних змін. Також свої напрацювання з цього приводу складуть Комісія змагань ФЛАУ, департамент збірних команд України з легкої атлетики, департамент змагань та секретаріат ФЛАУ. Всі ці пропозицію будуть об’єднані в спільний документ, на основі якого 12 травня на найближчому засіданні Виконкому ФЛАУ буде сформовано остаточну позицію Федерації легкої атлетики України щодо наказу «Про затвердження Положення про медичне забезпечення фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів, закладів фізичної культури і спорту». Її ми направимо на обидва Міністерства – молоді та спорту України і охорони здоров’я України.
 
Однозначно, ФЛАУ завжди захищатиме інтереси всіх учасників легкоатлетичного процесу і всієї легкої атлетики загалом. Але зазначу, що робити ми це маємо грамотно – не лозунгами та мітингами, а вносячи конкретні пропозиції і документуючи їх. Тоді це буде легітимно, і з нами будуть рахуватися, – підсумував Ігор Гоцул.
 
– Представники бігової спільноти згодні з тим, що проблеми, озвучені в даному Наказі, існують, і що їх потрібно вирішувати, – сказав генеральний директор «Run Ukraine», член Комісії з позастадіонних видів легкої атлетики ФЛАУ Дмитро Черніцький. – Але складається таке враження, що цей документ було складено нашвидкоруч. В ньому не врахована ціла низка моментів, через що він наразі недієздатний. Наша медична система просто не готова до його виконання. Спочатку треба ретельно продумати і втілити в життя низку механізмів, які зроблять його, якщо хочете, цивілізованим.
 
 
Мені приємно, що керівництво ФЛАУ погодилося з переважною більшістю піднятих нами питань. Десь у 80 відсотках ми дійшли згоди. Найближчим часом Комісія з позастадіонних видів легкої атлетики ФЛАУ розробить звернення, яке буде відправлене до офісу ФЛАУ. В ньому нами будуть викладені наші пропозиції щодо внесення низки змін до даного Наказу. Як приклад: навіщо так обмежувати перелік медичних установ, які мають право видавати медичні довідки? Це ж будуть шалені черги. Можуть же українці отримувати освіту у приватних навчальних закладах. То чому вони не можуть проходити медичне обстеження також у приватних медичних закладах? Просто потрібно, як і в освітянській сфері, щоб профільне міністерство (в нашому випадку – Міністерство охорони здоров’я) видавало відповідну ліцензію. І це лише один з таких моментів, який потребує улагодження. І поки всі вони не будуть вирішені, ми пропонуватимемо призупинити чинність дії Наказу.