Перемога Попова і останній турнір Железова

290
«Це останній «івент», який я організовую. Йду на пенсію». Ці слова Костянтина Железова за кілька тижнів до старту змагань «Дземброня трейл» прозвучали, як грім серед ясного неба. Повірити в них була так само складно, як і уявити трейл без Железова. Ні, гори і трейл він, звісно, навряд чи кидатиме, а от щодо заяви про організацію, схоже, не жартував.

 
Організатори «Дземброня трейлу», в рамках якого проводився також чемпіонат України з гірського бігу (довга дистанція), постаралися на славу: вони і трасу підготували цікаву й складну, і розмітку зробили на славу. Проблеми виникали хіба на хребті, але тут, зі слів учасників, нарікання не стільки на організаторів, скільки на погоду, адже туман стояв такий, що роздивитися щось навкруги були не так уже й легко.
 
Учасники могли обрати одну з трьох трас: «Дземброню», довжиною 42 км, яка і була основною, а також «Смотрич» (24 км) і «Косарище» (12 км). Участь у змаганнях могли брати лише ті атлети, які досягли 18-річного віку, а на дистанцію Дземброня допускалися лише спортсмени, чий рейтинг ITRA (Міжнародна асоціація з трейлового бігу) перевищував 400 балів, а також ті, хто подолав марафонську дистанцію на офіційному старті швидше, ніж за чотири години.
 
Дистанція «Дземброня» складалася з одного кола. Спортсменам довелося бігти і по землі, і по камінню, і по снігу; були на шляху і водспади, багато підйомів і спусків. А лиш туманом примхи погоди не закінчилися: атлети зіштовхнулися, зокрема, навіть з градом.
 
Як розповів сайту «Жорстка атлетика» Сергій Попов, який цього року вирішив сконцентруватися на гірському бігу і якраз і виграв чемпіонат України у Дземброні, набір висоти на трасі склав 2321 метр. Бігуни кілька разів підіймалися на висоту понад 2000 метрів, адже маршрут проходив через гори Ребра (2001 м), Бребенескул (2032 м), Менчул (1998 м) і Дземброня (1877 м).
 
«У мене було завдання бути на фініші першим і не «вбити» себе, – прокоментував перемогу Попов. – Зі старту біглося легко, і я вирішив відірватися. Коли озирнувся і побачив, що позаду нікого, зменшив тем і спробував бігти в своє задоволення».
 
Попов, згідно з попередніми протоколами, подолав дистанцію за 4:43.51 год. Другим фінішу дістався Ігор Слюсаренко (4:48.04 год), а третім став Сергій Сапіга (4:51.50 год), який ще тиждень тому брав участь у чемпіонаті світу з трейлу і фінішував там найшвидше серед українців.
 
Відзначимо, що серед учасників був ще один дуже відомий у світі трейлу спортсмен і організатор – Олександр Олівсон. З результатом 6:17.48 год він замкнув десятку найсильніших.
 
Примітно й те, що на старт вийшли не лише професійні атлети, і вік учасників був дуже різним. Одного з учасників, якому було 69 років, дистанцією зустрів Олександр Бендас і навіть встиг з ним трішки переговорити. Як розповів чоловік, він не лише зараз взявся за біг, а й серйозно займався спортом у молодості.
 
Найшвидшою ж серед жінок була Ірина Войтович (6:39.20 год).Альона Хашко фінішувала другою (6:39.36 год), а Марина Ходирева посіла третє місце (7:01.52 год).
 
Попередні результати всіх дистанцій «Дземброні трейлу» ви можете переглянути тут. А більше про змагання і про Костянтина Железова прес-служба ФЛАУ незабаром спробує дізнатися у самого Костянтина, а потім розповісти про все своїм  читачам.
Фото і відео зі сторінок Олександра Бендаса і Марини Ходиревої у Facebook
Попередня статтяКалуш та Івано-Франківськ визначили найкращих атлетів Прикарпаття
Наступна статтяУкраїнські медалі чемпіонату Європи категорії «Мастерз» з позастадіонних видів