Нові імена: Михайло Кохан

1101
6 липня у Дьйорі Михайло Кохан вийде у сектор для метання молота, аби позмагатися за вихід до основного кола змагань чемпіонату Європи U18.

 
Пропонуємо вам у рубриці «Нові імена» інтерв’ю Михайла Кохана, яке він дав офіційному сайту ЕА (ТУТ ви знайдете повну версію інтерв’ю).
 
Коли і як ви почали займатися легкою атлетикою?
 
Все почалося у 2012 році з метання списа. Воно мені відверто не пішло, а оскільки мій тато був молотобойцем, то й мені запропонував спробувати «свою» дисципліну. Через рік я спробував, почалися перші успіхи і мене це так захопило, що зараз жити не можу без метання молота.
 
На вищі результати і титул чемпіона світу серед юнаків вас мотивував чемпіонат світу U18 у Калі, чи не так?
 
Саме так. Я дивися пряму трансляцію тих змагань, було дуже цікаво. Тим більше я  бачив людей, які виграли золоту і срібну медалі, – Гліба Піскунова і Михайла Гаврилюка. Вони виступали в Україні. Це було так круто! Дізнавшись, що у моїй віковій категорії чемпіонат світу у 2017 році, я подумав про те, що потрібно до нього серйозно підготуватися і спробувати туди потрапити. Хотілось виступити у Найробі, хотілось, щоб мене теж показали по телевізору. Дякувати Богу, у мене все склалося.
 
Що вам найбільше подобається під час метання молота?
 
Якщо говорити про улюблений рух, то це, звісно, фінал. У момент, коли я викидаю молот після четвертого повороту, таке прикольне відчуття… Особливо коли ще добре накрутив молот, з усіма зусиллями, метнув його, він вилетів прямо, рівно, не зачепив сітку, ти стоїш у колі, не заступив – і настає таке блаженство…
 
Для того, щоб все так складалося, ми щодня відпрацьовуємо положення ніг, вхід у поворот, подальші повороти. Звісно, бувають кидки, коли  молот потрапляє у сітку або коли заступаю. Але це у всіх буває під час тренувань, на те це і тренування. Після кожного кидка ми дивимося, чи все нормально. Якщо так, нічого не змінюємо. Буває, тиждень нормально метаю, а потім візьме і вискочить малесенька помилка. Та ми її відразу бачимо і ліквідовуємо. Робота над технікою триває від тренування до тренування.
 
Що ви вважаєте вашою найсильнішою стороною?
 
У 5-кілограмовому молоті найбільше залежить від швидкості. Швидкість і техніка повинні бути на першому місці. Сила тут ще не настільки важлива.
 
Сказати, що я сильний, не можу. Швидкісний?.. Швидкість у мене мабуть, все ж вища, ніж в інших. Можливо, саме вона і є моїм головним союзником.
 
Ви виступаєте і серед юнаків, і серед юніорів. Наскільки це складно для вас?
 
У цьому немає жодних складнощів, оскільки ми всі ці снаряди метаємо на тренуваннях. Починаючи від 5 кілограмів і закінчуючи, грубо кажучи, 16-кілограмовою гирею. Якщо снаряд важчий, тоді вже потрібно і силу включати, і техніку підключати. З однією швидкістю далеко не заїдеш.
 
А метати такі важкі снаряди для 16-17-річного юнака не надто травмонебезпечно?
 
Не для нас. Ми ж себе готуємо, зміцнюємо всі м’язи і зв’язки. Зрозуміло, що на сире тіло важкий снаряд – це відразу травми і розтягнення. Ми ж підходимо до всього поступово.
 
Улюблена і найменш улюблена частини тренування?
 
Улюблена – це, певно, метання основного снаряду вагою 5-6 кілограмів. А що не люблю?.. Робити вправи на одній нозі, наприклад, присідати. Мене це просто бісить! Хоча з часом я вже звик і немає якихось надто нелюбимих вправ. Розумію, що кожна з них приносить якусь користь.
 
А тренер вам пояснює, навіщо ви робите ту чи іншу вправу? Чи просто говорить робити і на цьому все?
 
Один з моїх тренерів мій тато, тому ми вдома обговорюємо, які вправи будемо виконувати. Тобто я знаю наперед, що буде на тренуванні, для мене не буває сюрпризу. Тато пояснює, що і навіщо ми робимо. Хоча на відміну від дитинства, я вже і сам починаю розуміти. А раніше бувало так: «Та навіщо воно мені потрібно? А це? Та це теж мені не потрібно».
 
Якби не метання молота, яку б дисципліну легкої атлетики обрали?
 
Точно не біг. Ані спринт, ані середні чи довгі дистанції. Потрібно подумати, потрібно подумати… Можливо, щось з метань. Але максимум, це штовхання ядра. Диск теж прикольний, але це складна дисципліна. Чесно кажучи, ніколи навіть не задумувався над цим питанням. Я так закохався у метання молота, що без нього вже ніяк.
 
Чи є у вас спортивний герой? Той, на кого ви рівняєтеся?
 
Угорець Бенце Халас.
 
Це єдиний, хто у віковій категорії до 18 років метав далі, ніж ви.
 
Так, на 40 сантиметрів. Він зараз виступає серед дорослих і на цьому рівні теж демонструє успіхи. От на нього я і рівняюся.
 
А хто найбільше вплинув на вашу кар’єру?
 
Не можу виділити конкретну людину. Певно, ми всі разом всього досягли – мої батьки, тренери і, певною мірою, я… Точніше, я ще нічого не досяг, мені ще рано так говорити. Я мав на увазі досягнення у своїй віковій категорії.
 
Що ви вважаєте своїм найбільшим досягненням на сьогодні?
 
Звичайно, це перемога на юнацькому чемпіонаті світу минулого року.
 
 
Так, звісно. Таке вже не буде для мене чимось новим. Думаю, це не викличе труднощів. Мали допомогти і комерційні турніри, у яких я брав участь цього року. На них я набрався більше досвіду.
 
Якими є ваші очікування від юнацького чемпіонату Європи?
 
Звичайно ж, вони повинні бути найкращими. Хочеться перемогти, а як все складеться, незабаром подивимося.
 
Дьйор гарненьке, затишне і спокійне місто. Мені подобається там і стадіон, і сектор. Останній – стандартний. Стадіон без великих трибун, не такий, як був на юнацькому чемпіонаті світу у Найробі, але теж цілком нормальний.
 
Після чемпіонату Європи U18 ви візьмете участь у чемпіонаті світу U20. Там будуть нові суперники. Які у вас очікування від цього турніру?
 
Я їх давно знаю, але майже нікого з них не бачив раніше. Кількох, щоправда, бачив цього року на комерційному турнірі.
 
А щодо очікувань, то налаштований по-бойовому. Буду всіх рвати на частини, нікого щадити не буду. Дьйор і Тампере ми плануємо пройти на одному піку форми, після чого почнемо підготовку до юнацьких Олімпійських ігор і другий пік будемо підводити вже до них.
 
Знаю, що ви любите вивчати англійську. Які ще таланти чи хобі маєте поза спортом?
 
Раніше вишивав хрестиком.
 
Серйозно?
 
Відповідаю! У третьому і четвертому класах. А потім почався спорт і вже якось не до того було. Зараз у вільний час листаю стрічку в Instagram і почитую книжки.
 
Що любите читати?
 
Детективи, особливо Джеймса Хедлі Чейза. Цікаво. Там такий заплутаний сюжет, є над чим подумати.
 
І як? Зазвичай вгадуєте до кінця книжки, хто вбивця?
 
Коли як, залежить від тексту. Буває дуже заплутано.
 
А який фільм дивилися останнім?
 
«Легенду» Браяна Гельґеланда. Цікавий і напружений фільм. Він про двох братів-близнюків, які були гангстерами. Дія відбувається у 1960-х роках у Лондоні.
 
А як щодо музики?
 
Як і всі, слухаю сучасну музику і хіп-хоп.
 
Улюблений мобільний додаток?
 
Instagram та інші соціальні мережі.
 
Як уболівальники можуть знайти вас у соціальних мережах?
 
@misha_kohan_ в Instagram.
Фото (c)Getty Images for IAAF