Мельник та всі-всі-всі

295
У середу в ранковій сесії чемпіонату Європи з легкої атлетики виступало дев’ятеро українців. І лише одній нашій атлетці вдалося подолати кваліфікацію.
 
Тетяна Мельник зуміла пройти у півфінал у бігу на 400 метрів. У своєму забігу киянка фінішувала четвертою з результатом 52,44 секунди, що дозволило їй забрати останню, шосту путівку до наступного кола «за добиранням»:
 
– Через фальстарт однієї з учасниць нам довелося двічі стартувати. Це трошки ускладнило біг. Ну і в кінці боротьба була дуже напруженою. Знала, що можу додати, але не помітила суперницю з боку. Одну я наздоганяла, а тут інша не зрозуміло звідки взялася і вискочила вперед. Але все нормально. Головне, що пройшла до півфіналу. А там вже боротимуся, буду намагатися покращити свій найкращий результат сезону (52,42).
 
Дві інші наші атлетки на цій дистанції боротьбу за нагороди припинили. Анастасія Бризгіна та Аліна Логвіненко фінішували у своїх забігах сьомими з часом, відповідно, 53,62 та 53,18.
 
– Поки що не можу сказати, що саме не вийшло на дистанції, – розповідає Логвіненко. – Перегляну відеозапис, переговорю з тренером, і після цього зробимо аналіз. А поки що будемо збирати сили на естафету. Вона у нас дуже сильна, боротимемося за нагороди до кінця.
 
Анні Плотіциній у бігу на 100 метрів з бар’єрами не вистачило для виходу до півфіналу усього дві соті секунди. І відомо, де вона їх втратила. Занадто пізно Анна відреагувала на постріл стартового пістолета – час її реакції склав 0,318. У підсумку результат – 13,23.
 
– Гарний трек, гарний стадіон, але не сьогодні і не для мене. Дуже рідко я так погано стартую. Але потрібно прийняти цей виступ, як належне, і працювати далі. Прикро…
 
 
У бігу на 200 метрів у чоловіків Сергій Смелик за рейтингом отримав місце у півфіналі автоматично, а от Емілю Ібрагімову довелося долати сито кваліфікації. На жаль, не вдало. Буковинець показав у своєму забігу лише шостий час – 21,29.
 
– Біг був не простим. Я сподівався, що на фініші зможу набігти, але чогось мені не вистачило, не допрацював. З тренером будемо аналізувати, в чому справа. Хотілося щонайменше пройти кваліфікацію. Якби пробіг по своєму найкращому результату в сезоні, то мені б це вдалося. Сили, звичайно, залишилися, але вже на естафету.
 
 
У бігу на 1500 метрів єдиний представник України – Володимир Киц – певний час навіть очолював свій забіг. Як потім розповів сам Володимир, вирішив таким чином прискорити групу. Групу він прискорив, проте темп втримати не зумів – 3.52,77 (29-е підсумкове місце):
 
– Налаштовувався на швидкий біг, адже зазвичай перший забіг швидше за інші, і можна добратися за часом. Під час забігу вирішив вийти вперед – щоб не товктися в середині, не битися, не бігти по другій доріжці. Але суперникам, які мають особисті результати на рівні 3 хвилини 30 секунд, на фініші протиставити нічого не зміг, забракло швидкості. Думаю, якщо буде все добре, на наступному чемпіонаті Європи вже бігтиму більш довгу дистанцію – 5000 метрів. Мені вже давно рекомендують перейти на неї, але хочу на останок на 1500 метрах виконати норматив «міжнародника», не вистачає півсекунди.
 
 
Рідкісний випадок – кваліфікаційний норматив для виходу до фіналу у потрійному стрибку серед жінок виконало рівно 12 учасниць. Назад, українки до цього списку не потрапили. Причому, Ользі Саладусі не вистачило усього одного сантиметра – 14.04. Вона – 13-а. Ганна Красуцька з результатом 13.88 посіла підсумкове 18-е місце.
 
– Дуже багато всього у мене сьогодні не виходило, – розповідає Красуцька. – Певно, я вперше в житті бачила на стадіоні стільки глядачів. Це чудово, що наш вид спорту має стільки прихильників. Але, можливо, саме через таку кількість вболівальників і не змогла сконцентруватися, розгубилася на доріжці.
 
– Не могла подумати, що не пройду кваліфікацію, – розповідає Саладуха. – Вважала, що до фіналу вийду легко. Друга спроба, з заступом, вийшла не поганою. В третій вже ризикувала, віднесла назад розбіг, щоб не заступити. Але у підсумку не вистачило одного сантиметра. Сектор через спеку дуже нагрівся, був м’яким, і було трошки важкувато стрибати. Взагалі я не пам’ятаю, щоб на чемпіонатах Європи була така висока щільність результатів. На мою думку, в п’ятницю у фіналі будуть далекі стрибки – боротьба за перемогу вестиметься в районі 14.60-14.70. Шкода… Кар’єра вже закінчується, і хочеться себе гарно проявити і піти красиво. А коли не виходиш у фінал, то є певне розчарування. Починаєш замислюватися – а чи варто продовжувати кар’єру…
 
У метанні спису у чоловіків також у фіналі українців не буде. Юрій Кушнірук за нормативу 82 метри показав результат 73.79:
 
– Виступом не задоволений. Зробив тактичну помилку – метав з довгого розбігу, а потрібно було, як на чемпіонаті України, метати з короткого, адже травма спини, отримана нещодавно, дається взнаки. Проте, вирішив все-таки ризикувати, адже у нас був доволі високий кваліфікаційний результат. Цей ризик не виправдав себе. Але помилки враховано, будемо їх виправляти і готуватися на наступний рік.
 
У вечірній програмі середи нам буде за кого вболівати. О 19:25 за київським часом розпочнеться кваліфікація зі стрибків у висоту серед жінок, де виступатимуть Юлія Левченко, Оксана Окунєва та Катерина Табашник. Також три українки бігтимуть у півфіналах на бар’єрній 400-метрівці – Марія Миколенко (20:05), Вікторія Ткачук (20:12) та Анна Рижикова (20:19). У чоловіків у бігу на 400 метрів Віталій Бутрим о 20:44 боротиметься за місце у фіналі. О 20:40 розпочнуться фінальні змагання зі стрибків у довжину за участю Сергія Никифорова. Наталія Прищепа та Ольга Ляхова, відповідно, о 20:55 та 21:02 бігтимуть півфінали на 800-метрівці. О 20:15 Сергій Смелик змагатиметься у півфіналі 200-метрівки. О 21:20 Микита Нестеренко побореться за медалі у метанні диску. А о 20:40 відбудеться ще один фінал за участю наших співвітчизниць – Юлія Шматенко, Олена Сердюк та Євгенія Прокоф’єва долатимуть 10000 метрів.
Попередня статтяПіскунов – сьомий, Килипко – у фіналі
Наступна статтяБоротьба за медаль Сергія Никифорова