Визначилися чемпіони України-2018 з марафону

322
Олександра Шафар і Микола Юхимчук стали чемпіонами України з марафонського бігу з новими рекордами траси. Змагання відбувалися 16 вересня у Дніпрі у рамках ATB DNIPRO MARATHON.

 
Атлети долали дистанцію за досить комфортної погоди: у Дніпрі цього ранку було дещо пасмурно і прохолодно, а легкий вітерець більше відчувався на набережній. Після першої половини дистанції почав накрапати і поступово посилюватися дощик, проте і він не зіпсував бігу лідерам.
 
У змаганнях серед жінок основна увага була прикута до Олександри Шафар. Всі деталі переходу екс-білоруски під кольори українського прапору владнали, і вона вперше взяла участь у чемпіонаті України з марафону. До цього у неї за плечами був виступ ще на одному національному офіційному турнірі – у липні на чемпіонаті України в Луцьку вона долала дистанцію 10000 метрів.
 
У Дніпрі Шафар пробігла марафонську дистанцію з найкращим часом серед усіх учасниць, вперше завоювала титул чемпіонки України і встановила новий рекорд траси – 2:40.07 год. Ольга Слута виграла срібну медаль (2:55.06 год), а Ольга Донченко – бронзову (3:06.21 год).
 
У змаганнях серед чоловіків учасникам чемпіонату України з марафону допомагали два пейсмейкери – Олександр Бабарика й Артем Казбан. Переміг з рекордом траси Микола Юхимчук (2:17.44 год).
 
«Погода для марафону, траса й організація у Дніпрі чудові. За таких умов потрібно перемагати,– сказав в інтерв’ю телеканалу XSPORTМикола Юхимчук. – Я не до готувався марафону, підготовка була до «половинки». З огляду на це моїм завданням було виграти і вибігти з 2:18 годин. Все вийшло по плану, я задоволений.
 
Орієнтовно через три місяці планую побігти свій наступний марафон. Він буде за кордоном, але де саме, ще визначаємося. Далі вестиму цілеспрямовану підготовку саме до цієї дистанції, тож маю непогані шанси поліпшити свій результат. За мету ставлю пробігти за 2:12 годин або швидше. Якщо мені все вдасться, то поб’ю свій особистий рекорд».
 
Срібним призером чемпіонату України став Ігор Порозов (2:21.17 год), а бронзу виграв Артем Піддубний (2:21.30 год).
 
Чемпіонами України серед молоді стали Ігор Панченко (2:39.08 год) та Юлія Кушка (4:34.38 год).
 
Артем Казбан у підсумку переміг на півмарафонській дистанції (1:07.46 год), а Олександр Бабарика був другим (1:08.21 год). У змаганнях серед жінок перемогла Марина Шаповалова (1:27.55 год). Анна Міщенко була першою з бігу на 5000 метрів.

Фото (с)Світлана Андріанова