Глазго-2019: українки – у фіналі зі стрибків у висоту

295
На чемпіонаті Європи у Глазго розіграли три перші комплекти нагород. В одній з медальних дисциплін – п’ятиборстві – змагалася українка Аліна Шух. Проте через стан здоров’я спортсменки тренерами було прийняте рішення зняти її змагань.

 
Перемогла з найкращим результатом сезону у світі британка Катаріна Джонсон-Томпсон (4983 очка). Її співвітчизниця Ніам Емерсон друга (4731), а француженка Солен Ндама замкнула призову трійку, повторивши національний рекорд у приміщенні (4723).
 
***
 
Ще два комплекти медалей у перший день розіграли зі штовхання ядра серед чоловіків та бігу на 3000 метрів серед жінок.
 
Чемпіоном Європи у приміщенні зі штовхання ядра з найкращим результатом сезону в Європі став поляк Міхал Гаратик (21,65 м), а німець Давід Шторль (21,54 м) і чех Томаш Станек (21,25 м) виграли срібло і бронзу відповідно.
 
На дистанції 3000 метрів золото з рекордом чемпіонатів завоювала британка Лора Мюір (8.30,61 хв). Німкеня Констанце Клостергальфен (8.34,06 хв) і британка Мелісса Кортні (8.38,22 хв) перетнули фінішну лінію другою і третьою відповідно.
 
***
 
У фіналі зі стрибків у висоту замість восьми атлеток виступлять 12. Серед них побачимо і трьох українок. Юлія Левченко і Катерина Табашник подолали кваліфікацію з результатом 1,93 м, а Ірина Геращенко пробилася до фіналу зі стрибком на 1,89 м.
 
***
 
Анна Рижикова у півфіналі з бігу на 400 метрів посіла четверте місце у своєму забігу і дев’яте за підсумком трьох (53,22 с). До фіналу виходили по дві перші спортсменки з кожного забігу. Нагадаємо, що у першому колі Рижикова встановила особистий рекорд.
 
Дуже близьким до фіналу з бігу на 400 метрів серед чоловіків був Віталій Бутрим. За підсумком півфінальних забігів він став сьомим (47,07 с), зупинившись лише у кроці від вирішальної стадії змагань.
 
Євгену Гуцолу не вдалося пробитися до півфіналу з бігу на 800 метрів. Євген фінішував у своєму забігу третім, у той час як до фіналу напряму потрапляли по два перші атлети. А щоб пройти далі за часом, результату 1.50,29 хв виявилося замало.
 
Без українських спортсменок відбудеться і фінал зі штовхання ядра. Ольга Голодна показала у Глазго найкращий результат нинішнього сезону (16,91 м), проте стала з ним 13-ю. У вирішальній стадії змагань виступлять лише вісім атлеток.