Сергій Романчук: «Відкладати виконання олімпійських нормативів до Дохи – ризиковано»

226
23-24 березня в Івано-Франківську відбувся Зимовий чемпіонат України зі спортивної ходьби. Він був відбором одночасно на два серйозних міжнародних старти – Кубок Європи зі спортивної ходьби, який 19 травня прийматиме Алітус (Литва), та чемпіонат Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій (20 квітня, Греція).
 
– На Кубку Європи Україна буде представлена 22-ма атлетами – по три юніора та юніорки, а також по чотири чоловіка та жінки на дистанціях 20 та 50 км, – розповідає головний тренер збірної України з видів витривалості Сергій Романчук. – Зараз в Івано-Франківську, згідно з критеріями відбору, ми відбирали повний склад на дистанцію 20 км, а на дистанції 50 км в Литві виступатимуть переможці цього чемпіонату у ходьбі на 35 км, а також чемпіони жовтневого чемпіонату України-2018 і ще два атлети за рейтингом. Що стосується чемпіонату АБАФ, то туди ми не повеземо найсильніший склад – проводили опитування спортсменів щодо бажання виступити на цих змаганнях, за умови наявності у них нормативу. Таким чином серед них за рейтингом відібрали сім атлетів.
 
Відзначу деякі організаційні моменти. Напередодні чемпіонату відбулися організовані ФЛАУ суддівські сертифікаційні курси, проводила лектор з Ізраїлю Анна Веселова. Під час змагань у нас працювали нові бригади суддів зі стилю ходьби, складені з молодих та нейтральних фахівців. Ходьба – суб’єктивний вид, в ньому завжди є незадоволені суддівством. Ось і зараз старше покоління дуже прискіпливо ставилося до них. Але тренерський штаб збірної залишився задоволений роботою нових рефері.
 
Тепер щодо результатів. Дуже вразила волинська атлетка Олена Собчук (до заміжжя – Мізернюк). Вона вийшла після декретної відпустки і перемогла на дистанції 35 км з пристойним результатом – 2:54.23. У чоловіків на цій дистанції чудового себе проявив 34-річний Сергій Будза з Київщини. Можливо, його вже хтось почав списувати з рахунків, але Сергій продемонстрував чудову швидкість і переміг – 2:34.49. На мою думку, якби зараз в Івано-Франківську йшли б 50 км, то Будзі цілком до снаги було встановити особистий рекорд.
 
В юніорській віковій групі у нас зараз лідерів немає. В результаті хлопці показали посередні результати, а у дівчат перемогла 16-річна волинянка, учасниця юнацьких Олімпійських ігор Дарина Касян.
У ходьбі на 20 км було цікаво спостерігати за протистоянням Івана Лосєва з Київщини, його земляка Едуарда Забуженка та волинянина Віктора Шуміка. Всі дуже гарно виглядали. Переміг Лосєв (1:21.50), але Забуженко та Шумік ще досить молоді, і головне їхнє завдання на сезон – молодіжний чемпіонат Європи, де вони будуть серед головних претендентів на нагороди.
 
20 км у жінок з результатом 1:32.17 виграла дружина Івана – Інна Кашина, яка представляє Сумщину (на фото). Слідом за нею фінішували Марія Філюк (Волинська обл.) та Ганна Шевчук (Івано-Франківська обл.). Шевчук, яку ми більше знаємо за дівочим прізвищем – Суслик, стала одним з відкриттів зимового чемпіонату України.
 
На жаль, не обійшлося напередодні чемпіонату без втрат. Через травму ноги не зуміла виступити в Івано-Франківську Надія Боровська. Таким чином вона втратила шанс виступити на Кубку Європи (в критеріях відбору чітко прописано – 1-4 місце), і тепер зможе себе проявити лише в липні на чемпіонаті України в Сумах. Щоб потрапити на чемпіонат світу в Доху їй потрібно буде там перемагати (ну і також мати норматив).
 
Щодо відбору на Олімпійські ігри, то наші спортсмени намагатимуться виконувати норматив в Литві на Кубку Європи. Відкладати це питання до Дохи – великий ризик, адже невідомо, які там будуть погодні умови, не виключена 30-градусна спека. Тому у нас запланована в цьому сезоні двохпікова підготовка. Вже у квітні провідні наші скороходи зберуться на збір у Ворохті, за виключенням Христини Юдкіної та Валерія Літанюка, які проводитимуть індивідуальну підготовку в Киргизії.
 
Детальні результати змагань – ТУТ.