Одеські зустрічі: інфраструктура, антидопінг та персональний розподіл коштів

222
Днями відбулася поїздка президента Легкої атлетики України Ігоря Гоцула до Одеської області, де наразі в Одесі та Чорноморську відбуваються навчально-тренувальні збори як досвідчених, так і молодих вітчизняних атлетів. Про питання, які підіймалися під час зустрічі, пан Гоцул розповів прес-службі ФЛАУ:
 
– Такі зустрічі стали вже доброю традицією. Під час цього відрядження в мене їх відбулося чотири – по дві в Одесі та Чорноморську – зі спортсменами та тренерами. Я навмисно зустрічаюся з ними окремо, адже так бесіди виходять відвертішими, атлети почувають себе більш вільно, коли поруч не має наставника.
 
Основні теми, які підіймалися під час зустрічей, були наступними. Ми детально обговорили питання персонального розподілу коштів. Моїм завданням було роз’яснити, що і навіщо ми зробили, як це працює, почути запитання та побажання спортсменів. Маю зробити висновок, що більшість атлетів позитивно сприймають ці зміни, які вже приносять перші результати. Вони разом з тренерами розуміють, що необхідно задля отримання гідного фінансування, розуміють свою відповідальність за прийняті рішення щодо використання коштів. Розуміють, що такий підхід призводить до мінімізації адміністративних зловживань, які раніш мали місце.
 
 
Ще одним важливим напрямком розмови було наше велике досягнення – реконструкція та будівництво нових спортивних об’єктів. Останнім часом нам вдалося зробити практично неможливе у цьому напрямку. Але багато в чому подальші успіхи залежать від подальших дій. В тих регіонах, де ця справа ще не зрушилася з місця, багато в чому вона залежить від позиції спортсменів, тренерів, а також обласної федерації в цілому. Тому що одна справа, коли я приїжджаю та зустрічаюся з місцевими керівниками, а інша справа – здатність та готовність ТФЛА підтримати цей далі підтримати цей посил і спробувати домовленості, які виникають на рівні високого керівництва, втілити в життя. Тут не достатньо зусиль лише керівництва ФЛАУ, необхідне об’єднання зусиль, і ТФЛА мають бути готовими до цього. А чи здатні територіальні федерації на це – тут вже багато в чому залежить і від активної позиції спортсменів та тренерів, які є членами цих ТФЛА.
 
 
Також ми говорили про те, що дуже важливо професійно підійти до збереження спортивних об’єктів, які ми вже отримали. І тут моя позиція наступна. Коли ТФЛА, представники нашого виду спорту починають вимагати безкоштовного використання стадіоном для спортсменів, шкіл і так далі, в більшості випадків це загрожує тим, що спортивні споруди не матимуть можливості розвиватися. Ми живемо в умовах ринкової економіки. У будь якого об’єкта є свої експлуатаційні втирати. І зусилля, які деякі наші ТФЛА направляють на досягнення права безкоштовного використання об’єктом, розумніше було б витратити на те, щоб «пробити» фінансування для спортивних, загальноосвітніх шкіл, інших суб’єктів спорту. Це дозволило б їм платити адекватну оренду і спокійно тренуватися, а об’єкти у свою чергу також розвивалися б, у власників зберігалася б зацікавленість їх робити та вдосконалювати. Врешті решт, вони б були зацікавленими в легкій атлетиці як в одному з суб’єктів, який наповнює бюджет.
 
Окрім цього ми обговорили те, що зовсім нещодавно, минулої суботи, Виконавчим комітетом ФЛАУ було узгоджено нову Програму ДЮСШ, найближчим часом воно буде направлена на затвердження. Ми детально обсудили можливості, які відкриває цей документ для розвитку легкої атлетики.
 
Ще одним важливим моментом у розмові зі спортсменами було їхнє персональне позиціонування, питання пов’язані з використанням соціальних мереж. Як це правильно робити, як це може допомогти спортсменам, як їх грамотно використовувати, щоб атлети отримували завдяки ним ще більшу популярність, яку у майбутньому могли б капіталізувати. У нас був цікавий діалог з прикладами, живою дискусією. Переконаний, багато спортсменів, особливо молодих, винесли з нього для себе якісь цікаві ідеї. Також було розглянуто ще чимало інших питань, які стануть основою наших наступних дій та рішень.
 
 
Окрім бесід зі спортсменами та тренерами в мене відбулася зустріч з першим заступником голови Одеської обласної організації ФСТ «Динамо» Ольгою Черкасовою та директором стадіону «Динамо» Павлом Рощиним. Я з задоволенням подякував їм від імені спортсменів та тренерів за якісні збори, організовані для нашої команди. Керівництво стадіону та ФСТ «Динамо» продемонстрували високу зацікавленість в присутності легкої атлетики на арені, готовність швидко та оперативно вирішувати поточні питання, створенні комфортних умов для спорту. Також ми обговорили нашу подальшу співпрацю: що потрібно додатково зробити, аби відповідати критеріям, необхідним для підготовки національної збірної. Також вислухали, що динамівці хочуть від нас. База вже закуповує необхідне обладнання, вносить корективи в організацію харчування та проживання, вирішується питання щодо облаштування більш зручного для атлетів спуску до моря. Ми, у свою чергу, сприятимемо презентації можливостей бази для легкоатлетичних представників інших областей, а також для інших видів спорту. Адже одесити зацікавлені в збереженні статусу бази олімпійської підготовки, багато роблять для цього. Загалом домовилися про ведення співробітництва по багатьом напрямкам. І з задоволенням констатували, що після великої перерви легка атлетика нарешті повернулася на стадіон, який має величезні традиції, і який свого часу був однією з основних баз підготовки легкоатлетів країни до найсерйозніших стартів.
Попередня статтяСклад збірної України на чемпіонат АБАФ-2019 з гірського бігу
Наступна статтяПорядок формування команди з легкої атлетики для участі у Всесвітній Універсіаді-2019