Ірина Климець: «В метанні молота головне не антропометричні дані, а бажання та праця»

284
Враження від свого виступу на чемпіонаті України з легкої атлетики переможниці в метанні молота (71.08) волинянки Ірини Климець, якими вона поділилася з кореспондентом XSPORT.UA.
 
– Я була впевнена в своїй перемозі. Дуже насичений в мене сезон – і Універсіада, і буквально тиждень тому ми виступали на командному чемпіонаті України. Звичайно, форму дуже важко тримати – впродовж двох місяців буквально кожні 10 днів у мене змагання. Я розраховувала на результат трохи вищий. Але 71.08 – вище нормативу на чемпіонат світу, я ще раз його підтвердила. Перемогою задоволена. Зараз буде відпочинок від змагань, будуть насичені тренування, будемо готуватися вже безпосередньо до чемпіонату світу.
 
– Велика кількість стартів – допомогла чи заважала?
 
– Я зробила дуже багато закордонних стартів. Вони надають насамперед впевненість. Я на міжнародному старті виконала вже й олімпійський норматив. Це дуже емоційно підіймає тебе. Звичайно, фізична втомленість є, але емоційно я стаю більш стійкою, впевненіше почуваю себе в секторі.
 
– Колись про вас казали, що ваша статура не відповідає загально прийнятим стандартам для цієї дисципліни. Що тепер скажете своїм опонентам?
 
– Це в Україні існує такий стереотип. А у багатьох моїх закордонних суперниць такі ж параметри – може хтось трошки повніша. Але зріст такий самий, як в мене. Я не вважаю, що антропометричні дані є якоюсь основною складовою. Основна складова – це бажання, праця. Чим більше працюєш – тим кращі результати.
 
– Ви стабільно метаєте за 70 метрів. Не важко тримати себе так довго на такому рівні?
 
– В Україні на змаганнях я налаштовуюся показати подібний результат лише в одній спробі. За кордоном трошки інше – там треба щоразу покращувати свій результат. А тут я чудово розуміла, що потрібно метнути за 71 метр, щоб перевершити норматив. Однієї спроби мало вистачити. А інші – просто як відпрацьовувала на тренуванні.