Ярославин Фурор-2019, міжнародне співробітництво-2020

241
27 листопада в Белграді (Сербія) відбулася урочиста церемонія Balkan Athletics Gala-2019. Для України головною її подією стало визнання Ярослави Магучіх найкращою молодою атлеткою року Асоціації Балканських атлетичних федерацій. Що ще цікавого відбулося в сербській столиці для української легкої атлетики – прес-службі ФЛАУ розповів президент Легкої атлетики України Ігор Гоцул.
 
– Стає доброю традицією підвищена увага до України на подібних святкових заходах. До нашої делегації входили такі зірки світового спорту, як чемпіон світу з бігу на 1500 метрів, віцепрезидент ФЛАУ Іван Гешко, спеціальним гостем події був наш уславлений спортсмен Сергій Бубка. Ну і справжній фурор викликала Ярослава Магучіх, яку, слідом за ІААФ та ЄА, визнала «Зіркою, яка сходить-2019» і АБАФ.
 
Як завжди, подібні заходи наповнені багатьма подіями, як офіційними, так і неофіційними, які відбуваються під час них. Ми зустрілися з керівництвом Асоціації, адже наступного року Україна прийматиме дві її важливі події. 14 березня в Івано-Франківську відбудеться чемпіонат АБАФ зі спортивної ходьби, і ми детально обговорили хід підготовки до цих змагань, основні вимоги та результат, який ми хочемо отримати у підсумку. Також наступного року Київ прийматиме здвоєну подію – Balkan Athletics Gala-2020 та Конгрес АБАФ. Такий формат буде застосовано вперше, і це буде додатковим, але приємним навантаженням для нас. Ми домовилися, що ця подія відбудеться наприкінці вересня, і вже в листуванні ми остаточно визначимо дату і основні підходи, пов’язані з її організацією.
 
Також ми провели перемовини з нашими колегами з національних федерацій інших країн. Зокрема, з ізраїльською стороною ми поділилися нашим досвідом організації НТЗ в Японії напередодні Олімпійських ігор, і зараз будемо намагатися допомогти провести подібний збір вже для ізраїльської команди. Також Федерацію легкої атлетики Ізраїлю дуже зацікавив наш досвід впровадження очкової системи персонального розподілу коштів фінансування підготовки спортсменів. Цілком ймовірно, що щось подібне буде реалізоване і в цій країні.
 
Багато моментів обговорили з колегами з білоруської федерації. Зокрема це були питання, пов’язані з роботою менеджерів. Ми б хотіли її зробити більш ефективною, і з цього приводу обмінялися досвідом, поглядами на ці моменти. Зрозуміло, що з Білоруссю також ми будемо надалі проводити багато спільних заходів, матчів, інших змагань, і це також було предметом нашого обговорення. Ще цікава бесіда у нас відбулася з президентом білоруської федерації щодо підходів до розвитку легкої атлетики, і найближчим часом я викладу її зміст у Youtube.
 
 
Плідно поспілкувалися ми з нашими турецькими колегами. Підбили підсумки першої зустрічі з Turkcell щодо потенційного співробітництва ФЛАУ з цією компанією. Також у нас велика з Туреччиною спільна програма стартів, і цього разу основний акцент було зроблено на змаганнях естафетних команд. Ми прагнемо, щоб українські естафети здобули право виступати в Токіо-2020. В Туреччині впродовж сезону відбувається низка спеціалізованих змагань з цих видів, і Україна там буде неодмінно представлена.
 
Так виходить, що інколи з Сергієм Бубкою нам легше зустрітися на закордонних заходах, ніж в Україні. Зараз ми обговорили з ним низку питань щодо взаємодії між ФЛАУ та НОК України. Окремо відзначив би наше спілкування з Ярославою Магучіх. Обговорили з нею побудову її кар’єри, найближчі плани, надали професійні та просто повсякденні рекомендації, які можуть допомогти Ярославі надалі. Зокрема, я, наприклад, з великим подивом і сумом дізнався, що вона не має де взимку стрибати в рідному Дніпрі. Зараз ми будемо дуже серйозно підключатися до розв’язання цього питання. В Дніпрі дуже багато робиться для спорту взагалі і легкої атлетики зокрема, реалізуються достатньо масштабні програми. Але цей аспект залишився якимось чином поза увагою. Найближчим часом у мене відбудуться перемовини з обласною федерацією, керівництвом міста. Впевнений, ми вирішимо це завдання, і нічого не стане на заваді Ярославі реалізувати їй свій величезний потенціал.
Попередня статтяЯрослава Магучіх – «Зірка, яка сходить» за версією ABAF
Наступна стаття2 грудня Ігор Гоцул буде гостем Радіо НВ