Відбір на Лейрію та олімпійський норматив

221
14-16 лютого в Мукачево відбувся зимовий чемпіонат України з довгих легкоатлетичних метань. Командний залік цих змагань виграла збірна Дніпропетровської області. І це, певно, закономірно. Адже саме її представник – метальник молота Михайло Кохан – став головним героєм чемпіонату.
 
– У змаганнях серед молоді Кохан у шостій спробі показав результат 77 м 62 см, – розповідає головний тренер збірної України з метань Максим Островський. – Він приніс 19-річному атлету не лише перемогу, причому з особистим рекордом. Це – олімпійський норматив на Токіо-2020!
 
Дуже приємно, що останнім часом постійно зростає масовість на змаганнях з метань, особливо серед юних спортсменів. Зараз у деяких видах виступало по 16-20 атлетів. Загалом на три дисципліни майже триста учасників – це дуже яскраво! Такого давно не було. І при цьому, спортсмени показували ще й не погані результати. Наприклад, Артур Фельфнер з Київщини у юнацьких змаганнях переміг в метанні спису (700 гр) з особистим рекордом – 82.08! Нас це дуже радує, він – один з реальних претендентів на нагороду юнацького чемпіонату Європи.
 
Цей чемпіонат України для дорослих та молоді був відбірковим на Кубок Європи з метань, який 21-23 березня відбудеться в Лейрії (Португалія). Дуже запеклою була боротьба в метанні молота. У старших учасників Михайло Гаврилюк (Івано-Франківська обл.) наступав на п’яти місцевому атлету Сергію Перевознікову. Метр йому програв (71.30 проти 72.68), але попереду ще чимало стартів, на яких він зможе проявити себе. Лідером у цій дисципліні є Михайло Кохан, а у жінок – волинянка Ірина Климець. Зараз Ірина виграла з результатом 69.35. Для цієї пори року – він цілком нормальний. Треба ще й зважати на погоду – вона піднесла нам неприємний сюрприз, засипавши Мукачево снігом, внаслідок чого сектори стали слизькими. Ну і основне завдання на цей рік у атлетки – Олімпійські ігри. Ірина цілеспрямовано йде до своєї мети. Що це за мета – поки що не каже. Обіцяла про неї розповісти після Токіо, якщо все складеться.
 
В жіночому списі порадувала 20-річна Олександра Зарицька з Київщини. Вона виграла змагання серед молоді з результатом 52.33, і практично всі спроби стабільно метала в районі позначки 51-52 метри. Не погано виступили тут також хлопці та дівчата з юнацької вікової групи. У чоловіків тут перемогу здобув львів’янин Дмитро Шеремет (73.18), серед молоді – волинянин Павло Палій (65.97). Результати не найкращі, але будемо сподіватися, що хлопці реалізуються на Кубку Європи.
 
Хотілося б відзначити Дарину Гаркушу з Дніпропетровщини. В останній спробі змагань з метання диска серед молоді вона запустила снаряд на 54.08. Це – гарний показник, її особистий рекорд. Маємо надію, що вона виступить не гірше за місяць в Португалії. Також сподіватимемося, що старше покоління також реалізує себе на вищому рівні. Бо зараз воно нічим не вразило. Оптимізму не втрачаємо. Наприклад, Марк Кузнецов з Одещини серед молоді метнув диск на 50 м 73 см. Виграв змагання, але вважаю, для нього це лише початок. Перехід з юніорського знаряддя (1,750 кг) на доросле (2 кг) не завжди проходить просто.
 
Маю відзначити ще декілька організаційних моментів чемпіонату України. В день приїзду у нас відбувся антидопінговий семінар. Приємно, що трохи змінився формат лекцій, став більш доступним, цікавим. Тренери уважно слухали, не соромилися ставити питання. Також було проведено наради щодо розвитку стадіонів на співпраці з вищими навчальними закладами. Чи не основне наше завдання – збереження кадрів, фахівці, щоб спортсмени йшли навчатися і потім працювати у нас, а не їхали за кордон. Були присутні представники Луцького технічного Університету, Кам’янець-Подільського Університету, Тернопільського національного педагогічного Університету, Центральноукраїнського державного педагогічного університету (м. Кропивницький). Мова йшла про підписання меморандуму між університетами щодо співпраці, аби сприяти розвитку легкої атлетики – не лише збільшення кількості фахівців, але й технічної бази. Досягли домовленості, що зустрінемося наприкінці квітня в Кам’янець-Подільському під час другого етапу Кубка України з метань, де в тому числі проведемо науково-практичну конференцію щодо досвіду та проблематики підготовки спортсменів. Дуже приємно, що в Луцькому та Кропивницькому університетах вже будуються метальні сектори, створюються умови для тренувань саме представників нашого виду. Видно, що є зацікавленість в тому, щоб спортсмени приїжджали навчатися, розвиватися.
 
Сподобалася мені організація безпосередньо самих змагань. ФЛА Закарпатської області взяла на себе великий шмат цієї роботи – були електронні табло, озвучення на стадіоні, афіші. Дякую за підтримку міському голові Андрію Балозі та головному спеціалісту управління освіти, молоді та спорту Володимиру Уліганцю, який, що певно не його робота, навіть особисто ставив намети на арені. Також було приємно відчути допомогу міста Хуст. Ми там також планували провести зимовий чемпіонат України, поки що цей задум відклався, але хустяни нам передали сучасний «поланіковський» інвентар. Він не просто прикрасив наші змагання. За таких умов і судді, і учасники зовсім по іншому ставляться до участі в них, до відповідальності до себе. В майбутньому, впевнений, ці змагання будуть переходити на новий формат, щоб більше відповідати умовам чемпіонатів світу та Європи, аби спортсмени звикали до вимог, які стоять під час головних міжнародних стартів.
 
З детальними результатами змагань можна ознайомитися за ЦИМ посиланням.