Наталія Стребкова: «Віра у мене дуже мотивує до виконання олімпійського нормативу»

513
Наталія Стребкова – одна з тих спортсменок, якій цілком під силу поповнити склад української команди на Олімпійських іграх у Токіо. Принаймні головний тренер з видів витривалості Сергій Романчук дуже на це сподівається.

 
Виконати норматив з бігу на 3000 метрів з перешкодами прагне і сама спортсменка. Наталія відновилася після травми і повернулася до змагань. На чемпіонаті України у приміщенні вона виграла золото з бігу на 3000 метрів. Після фінішу Стребкова розповіла про період відновлення і мету на 2020 рік.
 
– У грудні у мене був збір у Киргизстані, там я набиралася сили, оскільки лиш нещодавно повернулася після травми. Трішки «потрусила». Рази три ходили в гори, але при цьому піднімалася досить високо, на 3155 метрів. Можна було ще вище, але це вже наступного разу, – говорить Наталія. – Після цього був збір на Кіпрі. Там уже досить непогано тренувалася, але це не була така жорстка підготовка, як до літа. Бігали кроси і по трасі, і між евкаліптами. Дуже сподобалася погода: було тепло, сонячно, не потрібно на себе вдягати багато одягу на тренування.
 
На чемпіонаті України упродовж дистанції відразу за вами бігла Юлія Мороз. Така конкуренція на даному етапі підготовки допомагала?
 
Насправді, можливо, якби бігла сама, робила б це відважніше. А так розуміла, що потрібно зберегти сили на фініш. Це спорт, і інстинкт самозбереження вмикається досить сильно. Особливо, коли так довго не змагалася: мені здається, що я не готова чи ще щось. Хоча по тренуваннях було видно, що розбігалася.
 
За той час, що не виступали, встигли скучити за змаганнями?
 
У мене жага до боротьби ніколи не зникала. Я люблю спорт, люблю бігти. Це головна пристрасть у моєму житті. Коли була травмована, постійно брала велосипед, їхала на ньому гірки, пульс заганяла ще більше, ніж коли тренувалася. Почала плавати, вже досить непогано пливу два з половиною кілометри.
 
Після легкої атлетики може бути тріатлон?
 
Це точно! Але я б не хотіла. Колись пробіжу марафон, але ще не скоро.
 
Ви одна з тих, на чиє потрапляння до олімпійської команди дуже розраховують у збірній…
 
Мене це дуже мотивує. Я мрію про це і прагну показати всім, що така дисципліна, як 3000 метрів з перешкодами, взагалі є в Україні. Зараз, можливо, відпочину, але не більше кількох днів, і потрібно починати наступний етап підготовки, набиратися сил. У квітні буде збір у Киргизстані, а вже у травні планую починати стартувати зі стіпль-чезу, оскільки потрібно розбігатися і виконувати норматив.