Метальна перлина на Волині

206
2 липня в Луцьку на базі Луцького національного технічного університету урочисто відкрили метальний центр. Це унікальна для нашої країни подія. Цей центр – не просто чергова арена для легкоатлетичних метань. Його повністю сертифіковано, а значить будь-які результати, які будуть на ньому показані під час офіційних змагань, будуть визнаватися міжнародною статистикою. В тому числі і як нормативи на найпрестижніші старти та рекорди.
 
– Закономірно, що ця подія відбулася саме в Волинській області, – розповідає президент Легкої атлетики України Ігор Гоцул. – Взаємодія ФЛАУ з цим регіоном налічує вже декілька років плідної співпраці. У складні часи, коли наша країна і український спорт зокрема опинилися через агресію Росії у вкрай важкому стані, тут з’явився новий стадіон, з найкращою на цей час в країні легкоатлетичною складовою, і де у нас вже було проведено низку знакових для країни змагань національного і міжнародного рівня. Тут було створено один з двох в Україні Центрів олімпійської підготовки з легкої атлетики. Волинська область, певно, є рекордсменом в країні за кількістю введених в експлуатацію невеликих стадіонів – їх тут за останні п’ять років з’явилося вже близько десятка. І відкриття центру з метань стало логічним продовження цієї плідної співпраці.
 
 
Близько року тому разом з президентом ФЛА Волинської області Володимиром Рудюком і представниками тренерського штабу збірної України ми побували в Луцькому національному технічному університеті – поспілкувалися з його керівництвом, оглянули територію. На тоді це була повністю занедбана ділянка старого університетського стадіону, яка заросла бур’яном. Наша тодішня домовленість про майбутній центр з метань і якесь співробітництво щодо підготовки тут спортсменів виглядала певною мірою як розмова про «Нью-Васюки». Однак за рік цю ідею було втілено в життя і зараз ми урочисто відкрили цей центр, вручили сертифікат і наші спортсмени вже провели там перше пробне тренування. Серед них була і Ірина Климець – одна з лідерок української легкої атлетики, яка минулого року стала п’ятою на чемпіонаті світу з метання молоту, рішуче і потужно увірвавшись у світову еліту. Вона зараз наполегливо готується до Олімпійських ігор, і поява цього центру є важливими елементом в її, і не лише її підготовці.
 
 
Також зараз ми обговорили питання експлуатації цього центру. Нинішнього року, якщо Уряд нам поверне хоча б частину вилучених через коронавірус коштів, ми плануємо тут провести декілька навчально-тренувальних зборів збірної України. Серед амбіційних планів ФЛАУ, ФЛА Волинської області, керівництва університету, міста та області – проведення тут національних та міжнародних змагань. Також з керівництвом університету ми обговорили наше бажання домогтися завершення реконструкції бігових доріжок та основної арени цього стадіону, і цим ми займатимемося найближчим часом.
 
Окрім цього результатом нашої співпраці з Луцьким національним технічним університетом стало відкриття в цьому закладі двох спортивних спеціальностей – для викладачів фізичної культури та майбутніх тренерів. І наші спортсмени тепер отримали можливість себе тут реалізувати і в майбутньому стати тренерами. А нинішні тренери, своєю чергою, мають можливість самовдосконалювання, розкривати свої можливості, потенціал.
 
Зазначу, що це не остання гарна новина з Волині. До вересня на нас очікує відкриття ще одного цікавого спортивного об’єкта. Поки що зберігаємо інтригу, але це буде ще один гарний, якісний тренувальний стадіон в Волинській області.
Попередня статтяІгоря Гоцула призначено першим заступником Голови держслужби України з питань праці
Наступна статтяЗвернення головного тренера збірної України Сергія Романчука щодо безпеки на бігових івентах