Перший «карантинний»: в Луцьку відбувся чемпіонат України серед юніорів!

260
Після п’ятимісячної перерви, пов’язаної з коронавірусним карантином, нарешті відновилися  національні легкоатлетичні змагання. Першими в бій вступили юніори, які 12-13 серпня в Луцьку на стадіоні «Авангард» розіграли нагороди чемпіонату України в своїй віковій групі.
 
– Ми очікували, що рівень результатів буде не дуже високий, оскільки через карантинні заходи підготовка спортсменів була досить зібганою, – розповідає старший тренер збірної України з резерву Андрій Каратєєв. – Але приємно констатувати, що наші очікування не справдилися. В низці видів були показані досить високі результати. В метанні молота у юніорок Валерія Іваненко з Черкаської області перемогла з нормативом майстра спорту міжнародного класу – 66 м 05 см. Михайло Кохан з Дніпропетровщини також здобув впевнену перемогу в цій дисципліні – 80.50. Олег Дорощук з Кіровоградщини був найкращим у стрибках у висоту з особистим рекордом – 2.23. Якби цього року таки відбувся чемпіонат світу серед юніорів, з такими результатами Валерія та Михайло точно здобули золоті нагороди. Поборовся б за найвищу сходинку п’єдесталу і Олег. Видно було, що попри все атлети серйозно готувалися до цих змагань.
 
Серед інших результатів слід відзначити в метанні спису Артура Фельфнера з Київської області. Нещодавній представник юнацької категорії метав дорослий спис, і 75.19 – це серйозний результат. 16-річний Роман Петрук з Житомирщини став другим у стрибках у висоту – 2.12, що є його особистим рекордом. У бігу на 100 м з бар’єрами одеситка Фаіна Кара перемогла з часом 13,87 – не так часто наші бар’єристки в юніорському віці вибігають з 14-ти секунд. Владислав Шепелєв з Одещини в потрійному стрибку виграв з особистим рекордом – 15.60. Окрім цього відзначу результати переможців з бігу на 200 метрів – Єви Подгородецької (24,58) та Кирила Приходька з Донеччини (на фото) (21,21).
 
Загалом змагання пройшли на гарному рівні. Спортсмени та тренери чудово розуміли специфіку умов, в яких відбувалися змагання. Дотримувалися масочного режиму, інших антиепідеміологічних заходів. Дай Боже, щоб ми зуміли завершити сезон так само якісно, як його зараз розпочали цим юніорським чемпіонатом.
 
– Які взагалі відгуки у спортсменів та тренерів щодо самого факту відновлення сезону?
 
– Звичайно, дуже складно тренуватися в нікуди, в спорті потрібно себе реалізовувати. Практично пів року, з березня, атлети не мали таких можливостей. Проводилися обласні старти, але це все-таки не той конкурентний рівень. Тому потрібно знаходити можливість проводити змагання навіть в таких складних умовах, як нинішні. В цьому чемпіонаті України взяло участь 415 спортсменів. В попередні роки учасників було 430-450. Тобто, можна стверджувати, що за масовістю це був стандартний юніорський чемпіонат України. Карантинні фактори ніяк не вплинули на цей показник.
 
– Не зважаючи на скасування чемпіонату світу, у спортсменів був додатковий стимул викладатися на цих змаганнях, окрім нагород національної першості?
 
– Так, тут ми відібрали команду для участі в юніорському чемпіонаті Асоціації балканських легкоатлетичних федерацій, який заплановано на 12-13 вересня в Стамбулі. Згідно з квотою, наша заявка складатиме 22 спортсмена. Зараз ми її затвердимо з запасом, щоб підстрахуватися на всяк випадок. Адже до змагань ще місяць. Склад збирається достатньо бойовий. Практично всі лідери готові їхати і боротися за нагороди.
 
З повними результатами чемпіонату України серед юніорів, перемогу в командному заліку якого здобула збірна Київської області, можна ознайомитися за ЦИМ посиланням.
 
Відеозапис змагань в повному обсязі – на офіційній сторінці ФЛАУ в Youtube.
 
Фото Ірини Кабанової, РАЙОН.IN.UA