Львівський стадіон «Скіф»: перший етап пройдено, але попереду нові виклики

418
Наприкінці минулого тижня в житті української легкої атлетики відбулася приємна подія. У Львові на реконструйованому стадіоні «Скіф» пройшли перші легкоатлетичні змагання. Про те, як підкорювався цей здобуток, і як житиме ця арена далі – прес-службі ФЛАУ розповів президент Легкої атлетики України Ігор Гоцул.
 
– Під час візиту до Львова ми поставили крапку в тривалій, складній, але врешті решт успішній епопеї реконструкції стадіону «Скіф». Ну і також почали новий етап в житті цієї арени і співробітництва з нашими львівськими колегами, пов’язаного з подальшою експлуатацією і повноцінною роботою стадіону.
 
Декілька років ми всі разом боролися, щоб «Скіф» було реконструйовано. До цього процесу долучилося багато людей, організацій, і врешті-решт ми це зробили. На першому етапі нам вдалося повернути стадіон у власність Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського. На другому – відстояли виділення коштів на реконструкцію. І вона таки відбулася. І арена прийняла перші, поки що тестові змагання, пов’язані з початком процесу її сертифікації. Для нас це дуже важливий спортивний об’єкт. І не лише з точки зору, що планується отримання ним другої категорії ІААФ, і він зможе приймати не тільки національні, але й європейські та світові чемпіонати. Також цей стадіон важливий з огляду на те, що Львів є знаковим  містом для легкої атлетики України, зі славними традиціями, і поява тут сучасної арени дасть змогу відновити ці традиції. Адже саме тут на цих доріжках свого часу виступали видатні майстри нашого виду спорту, які приносили славу країні і які прославляли її та свої імена на весь світ.
 
Отож, основний стадіон завершено, дуже якісно вкладене покриття та інші роботи, які виконувала компанія віцепрезидента ФЛАУ Володимира Рудюка. Зараз завершується реконструкція стадіону, який слугуватиме розминочним для головної арени. Пізніше буде також обладнано розминочний сектор для довгих метань. Все це дасть змогу отримати «Скіфу» другу категорію ІААФ. Можливо, цьому передуватиме проміжна сертифікація, яка матиме чинність, поки не завершаться роботи, пов’язані з розминочою складовою.
 
 
Ми багато спілкувалися з керівництвом Університету та колегами з ФЛА Львівської області щодо подальшої експлуатації стадіону. Надали рекомендації щодо того, як це правильно та ефективно робити, і сподіваємося, що ними скористаються. Також дуже важливо наповнити стадіон відповідними подіями. Під час спілкування з міським головою Львова, керівництвом ТФЛА та Університету ми традиційно склали наше бачення та план проведення великих національних та міжнародних змагань на «Скіфі». Після отримання стадіоном сертифікату ми завершимо цей процес.
 
Також важливою складовою подальшої успішної роботи стадіону є якісне проведення змагань. Перший тестовий старт відбувся 12 вересня, і він був дуже успішним. Це один з прикладів того, до чого ми давно прагнемо і про необхідність чого давно говоримо. Кубок Львова, який був організований львівським спортивним клубом «Легіон», є праобразом національних змагань за запрошенням. Вже зараз ці змагання були дуже успішні. Але щоб вийти на проведення великих національних чемпіонатів, і тим паче міжнародних змагань, низка процесів потребує вдосконалення. Тому ми домовилися, що найближчим часом ми організуємо декілька семінарів та практичних занять, пов’язаних з тим, аби максимально передати нашим львівським колегам накопичений нами досвід проведення великих міжнародних та національних стартів. Також ми плануємо проведення у Львові низки суддівських семінарів з метою формування в регіоні великої і здатної до великих викликів суддівської колегії.
 
Однією з унікальних особливостей цього стадіону є те, що окрім стандартних дистанцій тут є можливість проводити забіги з такої екзотичної для нас, але істинно легкоатлетичної, древньої олімпійської дисципліни – бігу на один стадій (192 м 27 см). На арені для цього є всі умови, і ми домовилися, що 14 жовтня тут відбудуться перші змагання на цій дистанції. Вона може стати додатковим магнітом для вітчизняних та іноземних учасників.
 
 
Також у мене відбулася зустріч з тренерами, спортсменами, представниками активу львівської легкоатлетичної спільноти. Це був цікавий, відвертий, професійний обмін дуками щодо сьогодення та майбутнього легкої атлетики. Серед іншого ми обговорювали необхідність відновлення спортивної інфраструктури не лише у Львові, але й інших населених пунктах області. Домовилися, що після місцевих виборів відбудеться моя поїдка і зустріч з керівництвом низки ОТГ області, обов’язковим пунктом серед яких буде Стрий і декілька інших міст.
 
Також обговорили серйозну проблему, з якою стикаються в Україні всі види спорту, – наукове забезпечення. На жаль, вибір тут дуже не великий. Практично всіх, кого лише можна було долучити до співпраці у цьому напрямку, Легка атлетика України вже долучила. Але зараз у зв’язку з відродженням стадіону «Скіф» ми домовилися, про розширення нашого співробітництва зі львівським інфізом. Ми плануємо долучити науковців цього Університету до роботи в нашій КНГ і взагалі до діяльності ФЛАУ. Своєю чергою Університет бере на себе зобов’язання придбати нове, достатньо унікальне обладнання, яке може бути використане для легкої атлетики. Таким чином у нас може вийти гарна кооперація. Щоб розширити в цьому напрямку можливості Університету ми домовилися, що ФЛАУ звернеться з клопотанням до відповідних державних органів, аби споруду, яка знаходиться на стадіоні, але поки що не передана в підпорядкування Університету, було врешті-решт йому передано.
 
Також ми обговорили багато питань щодо суддівства. Зокрема ми разом з Університетом зараз готуємо обгрунтування змін до наказу, який регламентує виїзди на суддівство змагань з легкої атлетики викладачів університетів фізкультури, училищ, спортивних кафедр загальноосвітніх вишів. На наш погляд подібні поїздки мають розглядатися як підвищення кваліфікації, і відповідно за співробітниками має зберігатися зарплатня. Цю позицію ми будем разом відстоювати на різних рівнях.