Три дні зі збору команди у Ворохті

360
У відпочинково-оздоровчому комплексі «Керманич» багатолюдно і спортивно. У Ворохті саме відбувається збір українських скороходів, а також бігунів на середні і довгі дистанції. Одні готуються до чемпіонату світу з півмарафону, інші – до чемпіонату України зі спортивної ходьби та інших стартів. Всі вони, як єдине ціле, але водночас кожен з них по-своєму унікальний.

 
Зранку і ввечері на дорогах Ворохти саме вони головні. Місцеві водії вже звикли до спортсменів, інші – лише звикають. Атлети не нахабніють і, розуміючи, що дорога не лише для них, намагаються триматися якомога ближче до узбіччя.
 
По дистанції у спортсменів часто є «глядачі» і «вболівальники». І мова не лише про туристів чи тих, хто приїхав з сім’ями на відпочинок. Часто тренування відбуваються під пильним поглядом коней і корів, які мирно відпочивають вздовж дороги. Інколи погрітися на сонечку виповзає чорна гадюка, ніби нагадуючи атлетам про таку необхідну у спорті обережність.
 
 

Дехто починає свій спортивний день вже о сьомій ранку – ще до сніданку вони роблять розминку через дорогу від будиночків, у яких мешкають. Інші тренери жартома «підколюють» своїх спортсменів: «Будете погано тренуватися, теж починатимете так рано».
 
Здебільшого ж атлети проводять перше тренування після сніданку. Коли тепліше, можуть вийти о 9:00-9:30, коли холодніше – чекають до десятої. Бігуни долають «коло за колом» і за цей час встигають оцінити техніку бігу скороходів, адже до місця тренування ті, зазвичай, дістаються саме у такій непритаманній собі манері.
 
Більшість скороходів облюбували місце біля альтанки, неподалік від «Керманича». Щоб змінити обстановку, можуть піти тренуватися і в інший бік. Дехто, як, приміром, Мар’ян Закальницький, тренується зазвичай далі, трішки більше, ніж у трьох кілометрах від бази – це місце для них комфортніше.
 
На території бази є сауна, яку спортсмени і тренери відвідують кілька разів на тиждень. А ввечері розслабити м’язи після тренувань і відновитися їм допомагають масажисти Валерій Кравчук і Володимир Піпаєв.
 
 

Вільні дні всі проводять по-різному. Група Володимира Яловика за три дні поряд з тренуваннями встигла двічі сходити до лісу, ще й назбирати білих грибів та пригостити ними всю команду. Час від часу приєднуються до них й інші. Так, в один з днів круті схили та гірські ріки з ними долав тренер Микола Кривохижа. У неділю у ліс ходив Мар’ян Закальницький. Марія Сахарук з колегами по збірній у цей день підкорювала Говерлу.
 
Хтось любить лишитися на базі, відпочити, посмажити шашлики чи зіграти партію у шахи. А вечорами авторськими і не лише піснями під гітару команду може порадувати скороход Андрій Марчук…
Титульне фото (с)Ольга Скрипак