Марина Бех-Романчук: «З тим, чи виступати взимку, визначимося до кінця грудня»

368
За підсумками 2020 року Марина Бех-Романчук стала однією з найкращих стрибунок у довжину у світі. Завдяки високим результатам вона отримала запрошення на етапи як «Діамантової ліги», так і на інші турніри, і у той час, коли більшість спортсменів могли лише мріяти про міжнародні змагання, українка на них успішно виступала.
Про те, де і як Марина Бех-Романчук готується до олімпійського сезону, чи планує виступати взимку та про те, як відбуваються її тренування, вона розповіла в інтерв’ю сайту Легкої атлетики України.
– Я досить пізно закінчила сезон – наприкінці вересня ще виступала на «Діамантовій лізі». Та навіть попри це встигли ненадовго з’їздити на море, трішки погрітися і розслабитися. А вже 30 жовтня вирушили на перший збір, де і почалася повноцінна робота, – розповідає Марина Бех-Романчук. – Перш ніж поїхати до Туреччини, десь півтора тижні втягувалися, щоб потім було легше працювати.
Зараз ми на зборі на базі «Глорія» у Туреччині. Цей період підготовки присвячений об’ємам: потрібно настрибатися, набігатися, попрацювати зі штангою, щоб цієї роботи вистачило на змагальний сезон і ми могли приділяти увагу технічним тренуванням, маючи за спиною хороший фундамент, який проявиться у високих результатах на основних стартах.
У «Глорії» ви працюєте не лише з Вадимом Крушинським, а і з Артемом Шентюрком. За яку частину вашої підготовки відповідає Артем?
Артем – це тренер, який працює безпосередньо у «Глорії». І коли приїжджаю туди, то зазвичай маю кілька тренувань з ним. Якщо збір триває, приміром, два з половиною-три тижні, у нас є десять спільних тренувань. Ми їх розподіляємо на всі дні, які я там. Буває, що у мене два моїх тренування і ще одне у залі з Артемом.
Артем працює над моїм загальним зміцненням: на м’язи-стабілізатори, м’язи кора. Це все робиться для того, щоб організм був більш збалансований, зміцнений і контрольований. Це допомагає запобігти травмам, які виникають через те, що дестабілізовані чи стопа, чи коліно, чи інша частина тіла.
Плануєте виступати у зимовому сезоні-2021?
На сто відсотків поки що не можу сказати, оскільки міжнародний календар ще формується і ми чекаємо на запрошення. Думаю, до кінця грудня вже буде чіткіше зрозуміло, що й до чого, і ми вирішимо, чи доцільно стартувати взимку цього, сподіваюся, олімпійського року.
Якщо старти все ж будуть, підете за минулорічним сценарієм – стрибки і біг на 60 метрів?
Якщо будемо виступати, то, думаю, що так. Будемо піднімати швидкість, щоб потім зробити якісний перенос з доріжки у сектор. Хоча, повторюся, поки що говорити про це зі стовідсотковою впевненістю не можу.
Ви, стрибунка у довжину, встановили рекорд області з бігу на 60 метрів. Який би рекорд міг вам підкоритися, якби ця дисципліна була у вас основною?
Важко сказати. Коли ти готуєшся на спринтерську дистанцію, то виконуєш більше роботи у колодках. Вона дуже важлива, а ми виділяємо на це лише декілька тренувань, та й то вже ближче до змагань. Якби у нас її було більше… Складно спрогнозувати: можна було б додати зовсім трішки до результату, а можна і солідний вагончик. Якщо взимку будемо стартувати, сподіваюся, що зможу поліпшити свої минулорічні показники і потім перевести цю швидкість у сектор.