Марина Бех-Романчук і Михайло Кохан – найкращі легкоатлети 2020 року в Україні

901

Стрибунка у довжину Марина Бех-Романчук і метальник молота Михайло Кохан визнані найкращими легкоатлетами 2020 року в Україні.

Нагадаємо, що у голосуванні брали участь уболівальники, експерти (Рада ФЛАУ) і представники медіа. Кожна категорія голосів враховувалася як третина від усіх голосів.

Марину Бех-Романчук на перше місце поставили всі три категорії голосуючих. Попри те, що 2020-й через пандемію і пов’язані з нею карантинні обмеження був не настільки насиченим на змагання, як ми звикли, українка змогла стартувати не лише в Україні, а і за її межами. Хоча участь у міжнародних змаганнях була під питанням до останнього моменту.

«Ще у червні ми особливо ні на що не розраховували. Говорили про те, що планується провести етапи «Діамантової ліги», але стовідсоткової гарантії ніхто не давав. Тому всю весну і половину літа тренувалася у полегшеному режимі: займалася один раз на день, суто для підтримки форми. Лише наприкінці червня-початку липня можливість виступити стала очевиднішою, але поки не сіли у літак, впевненості у цьому не було.

На перший міжнародний турнір, у Секешфегервар, що в Угорщині, ми летіли відразу після командного чемпіонату України разом з Анною Рижиковою і Вікторією Ткачук. Виліт був зі Львова і через Польщу. Хвилювалися, що під час пересадки можуть виникнути проблеми. Виявилося, недарма. На стійці реєстрації нам сказали, що у літак нас не посадять, оскільки Польща не приймає транзитних пасажирів. Ми чекали до останньої хвилини, а у цей час організатор змагань вирішував це питання безпосередньо з польськими прикордонниками. Підключився також наш менеджер. На щастя, все вирішилося і ми таки вилетіли на перший старт», – пригадувала Марина у розмові з Олександром Гливинським, президентом Асоціації спортивних журналістів України, за версією якої її було визнано найкращою спортсменкою року в Україні.

Загалом, рік у Бех-Романчук видався хоч і незвичним, але більш ніж успішним. Взимку вона стала переможницею серії World Indoor Tour, вигравши всі чотири етапи, у яких брала участь, – у Карлсруе, Торуні, Глазго і Льєвані. Влітку виграла два етапи «Діамантової ліги» – у Стокгольмі і Досі. Також була першою на змаганнях у Берліні і Хожуві та посіла другі місця у Секешфегерварі, Інсбруці і Дессау. 2020 рік Марина завершила з результатами 6,92 м у зимовому сезоні і 6,91 – у літньому.

***

У боротьбі за звання найкращого легкоатлета року в Україні інтрига зберігалася до останнього. Трійка лідерів – Михайло Кохан, Богдан-Іван Городиський і Андрій Проценко – крокувала в ногу. Зрештою, Кохан лише на один голос випередив Городиського і вдруге поспіль здобув звання найкращого легкоатлета року.

У 2020-му Кохан виконав олімпійський норматив, відправивши молот на зимовому чемпіонаті України з метань на позначку 77,62 метри. Після цього мав бути Кубок Європи з метань, проте його, як і ще багато змагань включно з Олімпійськими іграми, було скасовано. У літньому сезоні Михайло Став третім у Секешфегерварі, повторивши олімпійський норматив і встановивши особистий рекорд – 77,78 м. Після цього виграв змагання у Пярну, чемпіонат України і чемпіонат Асоціації Балканських легкоатлетичних асоціацій.

«2020-й був складним роком. У лютому я виграв зимовий чемпіонат України з особистим рекордом на той час і готувався до Кубка Європи, але його скасували. Тоді ми навіть не могли уявити, що це лише початок цього важкого сезону з карантином, перенесенням Олімпійських ігор і скасуванням безлічі турнірів.

На щастя, у мене була можливість змагатися у серпні і вересні: були старти в Україні, були запрошення на міжнародні турніри. Також виступив на чемпіонатах Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій серед дорослих і серед юніорів. Та попри всі труднощі мені вдалося поліпшити особистий рекорд у Секешфегерварі. Ми пережили цей рік і сповнені мотивації на 2021-й.

Мене часто запитують про те, чи під силу мені метати за 80 метрів, але поки що про це складно говорити. Мені лише 19 років, і ми лише на початку дорослої кар’єри. Ми прагнемо вдосконалюватися і сподіваємося на найкраще, але загадувати чи щось прогнозувати поки що зарано», – відзначав Михайло Кохан в інтерв’ю іспанському легкоатлетичному журналу Somos Atletismo.

Незабаром на сайті ФЛАУ також будуть опубліковані імена переможців у категоріях «Зірка, яка сходить» (серед чоловіків і жінок), «Команда року», а також імена найкращих тренера та легкоатлетки і легкоатлета у категорії «Мастерс».

Використані фото ©Дмитро Вакулка