Зі світу по нитці: Проценко випробує сектор Торуня вже у лютому й зачаровані 7.89 від Мазура

524
Фото (c)Swiss Athletics

Чинний срібний призер чемпіонату Європи в закритих приміщення Андрій Проценко підтвердив свою участь на ORLEN Copernicus Cup – турнірі Золотої серії Світового Легкоатлетичного туру в приміщеннях, що відбудеться 17 лютого в Торуні. Польська федерація легкої атлетики розглядає цей старт як тестовий перед березневим чемпіонатом Європи в приміщенні. Серед суперників українського висотника на Arena Toruń у лютому будуть чемпіон Європи в приміщеннях італієць Джанмарко Тамбері, чемпіон Європи Матеуш Пржибилко із Німеччини та срібний призер чемпіонату Європи Максим Недосєков із Білорусі.

Сильна компанія підбирається і в секторі для стрибків з жердиною серед чоловіків на чолі з рекордсменом світу Армандом Дюплантісом. Швед радо повертається до Торуня, де взимку 2020 він вперше побив світовий рекорд, піднявши планку на позначку 6.17м. В попередньому старт листі й чинний чемпіон світу американець Сем Кендрікс разом з двома непересічними польськими жердинниками – Павелом Войчеховски та Пьотром Лішеком.

***

Тим часом Арманд Дюплантіc оприлюднив свій змагальний календар до його дебюту на чемпіонаті Європи в приміщеннях. 21-річний швед відкриє нинішній сезон вже найближчої неділі в Дюссельдорфі, звідки переїде до Франції для участі у двох турнірах в Руені 6 лютого та Льєвені 9 лютого. Далі в планах змагання в Торуні 17 лютого, Белграді 24 лютого та повернення у Францію до Клємон-Ферран.

***

Чемпіон Європи серед молоді 2017 року Владислав Мазур продовжує свою переможну серію виступів на змаганнях у Білорусі. 29 січня на зимовому Кубку країни в Гомелі 24-річний українець знову був найсильнішим в секторі для стрибків у довжину зі своїм найкращим показником сезону 7.89м. При чому Владислав приземлився на цій позначці тричі, – в третій, четвертій та п’ятій спробах.

З інших досягнень на гомельській арені відзначимо прорив бахрейнського штовхальника ядра Абделрахмана Махмуда, котрому до вчорашнього вечора жодного разу не вдавалося послати снаряд на позначку 20м. Однак в Гомелі Махмуд п’ять разів покращував особистий та національний рекорди своєї країни, штовхнувши ядро на 21.10м в останній спробі.

***

Після перемоги на першому турнірі Світового Легкоатлетичного туру в німецькому Карлсруе з особистим рекордом 7.08сек, чотириразова чемпіонка Європи Діна Ашер-Сміт заявила, що нинішньої зими вона націлена «бомбардувати» шітдесятиметрівку і завершити сезон виступом на чемпіонаті Європи в приміщеннях.

«Насправді, я навіть не уявляю, на що я здатна на цій дистанції. Втім, я націлена виходити на старти і бігти дуже швидко. Мені б дуже хотілося виступити на чемпіонаті Європи з приміщеннях, адже я не змагалася на головних зимових стартах з 2016-ого року. Подумати тільки, – цілий Олімпійський цикл! За ці роки я стала зовсім іншою спортсменкою, тому цікаво було б пробігтися шістесятметрівкою на зимовому чемпіонаті,» – сказала британка, котра виграла срібло чемпіонату Європи в приміщеннях 2015 у віці 19-ти років.

***

Чинна срібна призерка чемпіонату Європи в приміщеннях Голлі Бредшоу змушена відкласти відкриття зимового сезону через пандемічні обмеження у Франції. Британка вже прилетіла в Tourcoing, але взяти участь у недільному старті не зможе.

«Жодного винятку навіть для елітних спортсменів. Я повинна перебувати в карантині протягом семи днів, але вже потім я матиму зелене світло для виступів в Руані та Льєвені. Не можу дочекатися!» – зазначила британка у соцмережах.