Зі світу по нитці: Семеня продовжує боротьбу, справа Насер в CAS, епопея Швазера та інше

861

Боротьба дворазової олімпійської чемпіонки та триразової чемпіонки світу з бігу на 800м Кастер Семені за відновлення своїх гендерних прав та можливість змагатися разом з жінками у профільних для неї дисциплінах триває. Раніше спортивний арбітражний суд в Лозанні заборонив південноафриканці змагатися разом з жінками через занадто високий чоловічих гормонів.

Втім, вихід 30-річна південноафриканка все ж таки мала. Вона повинна була або приймати медикаменти для зниження природного рівня тестостерону, або змінити дисципліну. Жоден з варіантів Семені не сподобався.

То ж за підтримки Південноафриканської федерації легкої атлетики спортсменка подала апеляцію на рішення CAS до Європейського суду з прав людини. Втім, через завантаженість та ще й в умовах всесвітньої пандемії розгляд справи планується аж на наступний рік. То ж федерація легкої атлетики ПАР зараз лобіює у Європейському суді, аби рішення з цього питання було прийняте до Олімпійських Ігор в Токіо.

Голова л/а федерації ПАР Алек Шосана у своєму інтерв’ю Sowetan зазначив: «Ми очікуємо, що суд розгляне її справу якомога швидше, і це наша позиція. До Ігор залишається чотири місяці. Тільки не говоріть мені, що за такий проміжок часу суд не може знайти жодного дня для вирішення такого нагального питання.»

***

Спортивний арбітражний суд 22-23 квітня розгляне справу Світової Атлетики (WA) та всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) проти чинної чемпіонки світу з бігу на 400 метрів серед жінок Сальви Ід Насер. Раніше незалежний трибунал виправдав 22-річну атлетку із Бахрейну, встановивши, що три пропущені за один рік поза змагальні допінг тести Насер були технічними. Втім WA та WADA подали апеляції та оскаржують чинне рішення.

Здається сама Насер не дуже розуміє всієї трагедії того, що сталося, заявляючи: “Я ніколи не була шахрайкою і не буду. Я всього-на-всього пропустила три тести, що є нормальним явищем, і що вряди-годи трапляється з атлетами.»

 

***

Олімпійський чемпіон 1992 року та чемпіон Європи 1994 року з бігу на 1500 метрів серед чоловіків Фермін Качо почувається абсолютно спустошеним після звинувачень у свою адресу відомого іспанського лікаря Еуфеміано Фуентеза у вживанні атлетом допінгу, які прозвучали під час одного з телевізійних ефірів.

“Перше, що мені потрібно зробити, це психічно одужати, тому що я спустошений … Я не знав, що відповісти,” – сказав 52-річний Качо, котрому раніше належав і рекорд Європи з бігу на 1500м – 3:28.95 – встановлений у серпні 1997 року.

Колишній тренер атлета Паскуаль Оліва сказав: «Я не вірю нічому з того, що сказав Еуфеміано Фуентез. Те, що я побачив у програмі, мені здалося добре організованим та поставленим театральним дійством.»

Найпотужніше іспанське спортивне видання Marca повідомляє, що Качо вже звернувся за юридичною консультацією та розглядає питання, чи слід подавати позов проти Фуентеза за наклеп.

***

Історія олімпійського чемпіона Пекіна зі спортивної ходьби на 50км та чемпіона Європи 2010 року на 20-кілометровій дистанції взагалі тягне на мильну оперу. Свою першу дискваліфікацію тривалістю у 3 роки та 9 місяців за вживання ЕРО Алекс Швазер отримав 30 липня 2012 року. Та трохи більше, аніж за два місяці після її закінчення, італієць знову потрапив у допінгову халепу. Цього разу забороненою субстанцією став тестостерон, а дискваліфікація тривалістю у вісім років почала відлік 7 липня 2016 року.

І ось чотири з половиною роки по тому, слідчий у суді Больцано доводить, що зразки сечі атлета були підроблені, а суд просто-на-просто виправдовує Швазера.  Безсумнівно, всесвітнє антидопінгове агентство з гнівом реагує на рішення італійського суду зняти з 36-річного атлета звинувачення у допінгових зловживаннях. Президент італійської легкоатлетичної федерації Стефано Мей стає та бік суду та  ставить під сумнів справедливість восьмирічного «бану», а президент світової легкоатлетичної асоціації Себастьян Коу попереджає Італію, щоб вона не була на «неправильній стороні історії»…

Не зважаючи на це, днями VII комісією палати депутатів одноголосно була схвалена резолюція, яка зобов’язує уряд перевірити умови для участі ходока Алекса Швазера в Олімпійських іграх у Токіо. У парламентській дискусії взяла участь відповідальна за спортивні заходи заступник прем’єр-міністра Валентина Веццалі.

То ж зйомки нової серії мильної опери з Алексом Швазером в головній ролі, схоже, розпочалися…