Медальний виступ українців на домашньому чемпіонаті ABAF з марафону

850

25 квітня Київ перетворився на бігову столицю. Марафонці й марафонки з семи країн вийшли на старт чемпіонату Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій (ABAF) з марафону, який відбувався в рамках Kyiv Euro Marathon.

Туреччина привезла до Києва досить сильну команду й небезпідставно розраховувала на перемоги як у змаганнях серед чоловіків, так і серед жінок. І якщо у перших саме турецькі легкоатлети першими перетнули фінішну лінію, то у жінок ані Севіль Йілдрімджі, ані Бушра Коку Нур не змогли фінішувати. Перемогу з результатом 2:36:28 год відсвяткувала хорватка Ана Штефуль.

«Я дуже щаслива, хоч і страшенно виснажена. Бігти було складно, ноги стомилися, оскільки весь час були підйоми і спуски. І хоч перепад висот не був надто великим, та це все ж наклало свій відбиток. Проте рада, що змогла не лише виграти, а й встановити особистий рекорд», – сказала відразу після фінішу Ана Штефуль.

Нелегко було на дистанції і Мінтамір Бікайї з Ізраїлю, проте вона, як і Штефуль, встановила особистий рекорд (2:45:40 год) і фінішувала другою. А бронзову медаль виграла болгарка Міранела Нінева, і також з найкращим результатом у кар’єрі (2:46:36 год).

Українки Юлія Тарасова й Світлана Советченко, як і минулого року, виграли командний кубок чемпіонату ABAF серед жінок. Тарасова подолала дистанцію за 2:52:00 год, а Советченко встановила особистий рекорд – 2:54:43 год. В індивідуальному заліку українки четверта й п’ята відповідно.

У змаганнях серед чоловіків першим фінішну лінію перетнув турок Мерт Гірмалегесе (2:18:28 год), проте він біг поза конкурсом. Але і в рамках чемпіонату ABAF перемога була також за марафонцем з Туреччини. Хусіє Джан з особистим рекордом виграв золото (2:19:22 год), а Халіль Яшін став другим (2:24:08 год). Такі виступи принесли їм виграш і в командному заліку.

Бронзову медаль завоював українець Дмитро Пожевілов (2:28:53 год) і разом з Сергієм Поповим (2:41:10) піднявся на другу сходинку в командному заліку.

Цікава історія трапилася напередодні марафону. Александр Кіраджієв з Македонії дорогою з аеропорту цікавився, чи буде у якості гостя в Києві Іван Гешко, атлет, чиї спортивні досягнення викликають у нього захоплення. Яким же було здивування Кіраджієва, коли він дізнався, що Гешко вийде на старт! Іван у рамках Kyiv Euro Marathon біг свій перший офіційний марафон. Більше того Кіраджиєву певний час вдавалося триматися неподалік Гешка. І хоч втримати темп українця йому не вдалося, македонець перетнув фінішну лінію незадовго після нього.

Попередня статтяТрансляція чемпіонату ABAF з марафону
Наступна статтяСергій Романчук: «Результати, показані в Києві, були одними з найсильніших на чемпіонатах ABAF з марафону»