Арманд Дуплантіс і Діна Ашер-Сміт відкриють «діамантовий» сезон етапом у Гейтсхеді

765
Фото (с)Alexander Hassenstein/Getty Images for IAAF

«Діамантова ліга»-2021 стартує 23 травня з етапу в Гейтсхеді. І чим ближче початок, тим більше з’являється новин від організаторів і атлетів.

У секторі для стрибків з жердиною у Гейтсхеді всі погляди будуть прикуті до рекордсмена світу шведа Арманда ‘Мондо’ Дуплантіса. Серед суперників – чемпіон світу американець Сем Кендрікс і призер чемпіонату світу поляк Пьотр Лісек.

«Радий повернутися у Велику Британію. У мене хороші спогади про стрибки тут. У 2017-му, в Лондоні, я вперше брав участь у чемпіонаті світу, а минулого року в Глазго встановив світовий рекорд, подолавши 6.18 метрів», – зазначив Дуплантіс.

***

Не менш цікава боротьба очікується на жіночій 100-метрівці. Місцева улюблениця, чемпіонка світу з бігу на 200 метрів Діна Ашер-Сміт змагатиметься з дворазовою олімпійською чемпіонкою Елейн Томпсон-Гера з Ямайки та Ша’Керрі Річардсон зі США. Ямайчанка цього сезону вже показала результат 10.78 с і наразі посідає друге місце у світовому топлисті сезону. Швидше бігла лише Річардсон. 10 квітня вона приголомшила всіх, подолавши дистанцію за 10.72 с.

Для Ашер-Сміт це буде не лише перший етап «Діамантової ліги» у новому сезоні, а й перший «діамантовий» старт, починаючи з 2019 року. Але до цього в британки заплановані змагання з бігу на 200 метрів у Савоні (13 травня).

***

На другому етапі, який 28 травня прийматиме Доха, очікується дуель дворазової чемпіонки світу з бігу на 5000 метрів кенійки Геллен Обірі й рекордсменки світу ефіопки Летесенбет Гіді. Атлетки змагатимуться з бігу на 3000 метрів.

У 2019 році Гіді побила рекорд Африки, який належав Обірі, подолавши дистанцію за 8:20:27 хв. «Я буду рада почати сезон у Досі. Це буде мій перший забіг у статусі рекордсменки світу, і я з нетерпінням чекаю на те, щоб перевірити, в якій формі перебуваю. Це буде дуже важливий старт на шляху до Олімпійських ігор», – зазначила вона.

Обірі в квітні вперше пробігла півмарафон, показавши час 1:04:51 год. «Вже чекаю повернення на доріжку, особливо на етапі «Діамантової ліги» в Досі, де я спробую вже вчетверте виграти 3000 метрів. Саме в цьому місті я встановила рекорд Кенії у 2014-му, а у вересні-2020 показала другий результат у кар’єрі на дистанції 3000 метрів. І саме тут я виграла другий титул чемпіонки світу у 2019 році, – говорить Обірі. – Але головний старт року – Олімпійські ігри. Вся підготовка спрямована на них. Олімпійське золото – єдина медаль, якої у мене немає, і я наполегливо працюю над тим, щоб улітку це змінилося. На дистанціях 3000 і 5000 метрів конкуренція дуже сильна, тому в Токіо очікую на високі результати».

Востаннє Гіді й Обірі зустрічалися на доріжці на етапі «Діамантової ліги»-2020 у Монако. Тоді спортсменки долали 5000 метрів, а перемогу здобула кенійка.

***

Троє росіян, які отримали нейтральний статус, мають намір виступити на перших двох етапах «Діамантової ліги». Триразова чемпіонка світу зі стрибків у висоту Марія Ласіцкене планує відкрити сезон у Гейтсхеді. Чемпіонка світу зі стрибків з жердиною Анжеліка Сідорова й бронзовий медаліст чемпіонату світу зі стрибків у висоту Ілля Іванюк готуються до етапу в Досі.

З матеріалами EMEnews і World Athletics