Чемпіон України Андрій Ткачук – друга людина в світі з 48-годинного бігу за всю історію!

2107
Фото (с)Наталія Четова

Андрій Ткачук на чемпіонаті України з 48-годинного бігу, який відбувався у Вінниці, показав феноменальний результат – 435.446 км. Більше в усьому світі й за всю історію за дві доби долала лише одна людина – легендарний Янніс Курос. Але й тут є одне «але»: грек біг швидше на доріжці, а якщо до уваги взяти лише забіги по шосе, то українець перевершив його результат! У Куроса найкращий результат на шосе був 433.095 км, показаний у 2008 році в Данії.

Андрію, Янніс Курос здається вже не таким недосяжним, як було ще пару років тому? запитуємо в Андрія Ткачука, багатьом відомому під його Facebook-псевдонімом ‘Бродяга’.

У чомусь він недосяжний, але є речі, які можна перевершити. Всі результати ультрамарафонського бігу і на 48, і на 24, і на 12 годин можна подивитися на сайті https://statistik.d-u-v.org/. І хоча з 2014 року рекорди на доріжці й на шосе прирівняли й зараховують результати до загальної статистики, але на цьому сайті все ж можна відстежити, де саме проходили ті чи інші змагання. І на шосе у Куроса результат нижчий. От на стадіоні він залишається найкращим – 473.495 кілометрів.

Але ж різниця між тим, бігти на доріжці чи на шосе, є?

Звичайно! Ми бігли на дорозі, де досить багато латок, плюс нехай і пологий, але невеличкий підйом і спуск.

Було дуже спекотно, готовим до цього не можна бути. Хіба люди десь з Півдня. Наприклад, старт 24 годин був у обід й атлети дуже швидко побігли з перших метрів. Це якраз спека, яку потрібно було перечекати. Складно сказати, чому вони так зробили. Можливо, побачили мій спліт на 24 години, який умовно став рекордом чемпіонатів України (246 кілометрів), і подумали, що якщо зміг я, біжучи дві доби, то вони теж зможуть. Але в результаті хтось зійшов, хтось потім страждав і не зміг показати результат, бо поки був пік сонця, вони сильно працювали, й це зіграло з ними злий жарт.

Ви готувалися саме до цього старту?

Це був плановий забіг, але його завжди проводили в червні в День Конституції. Цього року так склалося, що змагання провели пізніше. Насправді, я й минулого року був готовий бігти 400 кілометрів, це був як мій незакритий гештальт. Але минулого року я пропустив змагання. А цього року вже все було за планом.

Єдине, я не реєструюся на змагання завчасно, оскільки багато чого залежить від попереднього старту. За тиждень до цього я брав участь у чемпіонаті України з трейлу, там могло бути що завгодно – міг побити коліно, пошкодити ступню… Але все завершилося нормально, і я відразу після фінішу зареєструвався на 48-годинний біг.

Я готовий, адже тренувався на чемпіонат світу з добового бігу, який мав відбутися в Румунії, але який скасували. Планував бігти 435 кілометрів, але це був умовний план В, а може, й С. Планом А були 400 кілометрів. Все залежало від того, як відновлюся після трейлу. Для цього в мене були неповні п’ять днів, але виявилося, що та група м’язів, яка була задіяна на ньому, тут була не потрібна, тому до 48 годин підійшов досить непогано.

Тепер, можливо, зареєструюся на середину грудня на 24-годинний біг у Барселоні, тим більше він буде на стадіоні. А, можливо, на відкритий чемпіонат Польщі 27-29 серпня, там має бути сильна конкуренція.

У листопаді ще буде чемпіонат світу з трейлу в Таїланді, якщо його не скасують. Поки що все під великим питанням. Але трейл для мене більше хоббі, проте попри це я виграв чемпіонат України і разом з ним путівку від ФЛАУ.

Гелпер у вас незмінна?

Так, Наталія Четова. Без гелпера складно. І в нас уже компанія бігових друзів, які один одному допомагають, такі собі бігові маніяки. Але маю сказати, що вже є й дуже багато молоді. При чому як на 6 чи 12 годин, так і на 48. Такі змагання стрімко молодіють.

Тому що вважалося, що до цих дистанцій потрібно спочатку дорости морально?

Навіть не це. Мало хто знав про них, було не дуже цікаво. А люди, які бігали, знали один одного, між собою спілкувалися й так і змагалися. Але поступово почали зростати результати. Раніше у нас на 24 години й 200 кілометрів не бігли, а зараз я поставив спліт 246, перевершивши свій же результат 2019 року. Рівень і конкуренція поступово зростають як у чоловіків, так і у жінок.

Доба залишається для вас пріоритетом?

Так, тим більше чемпіонат світу з 48-годинного бігу не проводиться. Шкода, що цього року скасували 24 години, адже я у непоганій формі і налаштовувався на ці змагання. Тепер потрібно чекати ще два роки. Щоправда, наступного ще має бути чемпіонат Європи. Але я ще встигну пробігти, вік мені це якраз цілком дозволяє.

Результати чемпіонатів України з 48-годинного та з 12- й 24-годинного бігу.