Перша віцепрезидентка ФЛАУ Олена Говорова – про перший рік роботи, стадіони й манежі, нульову толерантність до допінгу, дитячий спорт

1148

Перша віцепрезидентка ФЛАУ Олена Говорова в ексклюзивному інтерв’ю сайту XSPORT.ua підвела проміжні підсумки річниці на посаді й роботі у федераціїї. Зокрема, розповіла про рішення питання інфраструктури, розвиток програми «Дитяча легка атлетика», нульову терпимість до допінгу та очікування від виборів головних тренерів збірної.

Вас обрали першою першою віцепрезиденткою ФЛАУ. Що з того часу вдалося реалізувати, що ні, над чим працюєте зараз?

Перш за все реалізовано те, що ми й обіцяли чинним атлетам: внесені зміни до Статуту ФЛАУ, згідно з якими голос атлетів враховується в керівних органах федерації. Не лише на рівні Виконкому, а й на рівні Конференції – найвищого керівного органу ФЛАУ.

Також, як і обіцяла, програма «Дитяча легка атлетика» сьогодні розглядається на державному рівні.

На Олімпіаді в Токіо я зустрічалася з провідними тренерами світу, обговорювала з ними можливість семінарів і лекцій для наших молодих тренерів, можливість участі в освітніх міжнародних програмах. Наразі ця робота триває. І, сподіваюся, з нового року буде реалізована.

Можете конкретніше розповісти про програму «Дитяча легка атлетика»? В чому її суть і як відбувається реалізація?

Проєкт «Дитяча легка атлетика» був початий Всесвітньою легкою атлетикою у 2005 році. Мета програми – залучити якомога більшу кількість школярів до занять спортом, сприяти здоровому способу життя. За час існування проєкт уже охопив півтора мільйони дітей майже зі ста країн світу. Ця програма – новий підхід до занять легкою атлетикою. Вона була презентована на форумі «Здорова Україна» і ввійшла в програму Президента «Здорова Україна», її схвалив Інститут модернізації освіти.  Найближчим часом кожна школа зможе придбати інвентар для цієї програми.

Моя мета – створити Всеукраїнську лігу дитячої легкої атлетики за підтримки федерації. Привчити дитину до спорту й здорового способу життя потрібно з дитинства. Наприклад, мій син з п’яти років займається хокеєм, і я бачу, як це важливо для його здоров’я і життя. Ну і це просто дуже цікаво дітям!

Розкажіть про інфраструктурне питання. Як воно вирішується, які об’єкти вдалося побудувати/реконструювати? Які зараз перебувають у процесі ремонту/будівництва/проєктування?

Перш за все це легкоатлетичний манеж «Олімпієць» в Одесі. Він був побудований ще до Олімпіади-1980. Після цього жодного капітального ремонту не було. Я сама з Одеської області і пам’ятаю свої перші змагання в цьому манежі.. Для мене було особливо важливо, щоб саме він отримав друге життя.

Разом з міністром молоді та спорту Вадимом Гутцайтом, радником керівника офісу Президента Сергієм Матієнком і губернатором Одеської області Сергієм Гринивецьким ми зрушили це питання з «мертвої точки». Сьогодні відбувається реконструкція манежу, і, сподіваюся, до Нового року легкоатлети почнуть тренування в оновленому «Олімпійці».

Минулого року в Маріуполі відбулася робоча зустріч Президента України зі спортсменами. Сергій Бубка підняв питання будівництва повноцінного манежу на базі в Кремінній. Президент країни змінив графік робочого візиту й наступного дня разом з президентом НОК відвідав базу. На сьогоднішній день роботи вже розпочаті. Олімпійські чемпіони й легенди легкої атлетики Віктор і Ольга Бризгіни, які в прямому сенсі живуть на цій базі, постійно на зв’язку й тримають руку на пульсі будівництва.

На НСК «Олімпійський» також зараз на стадії відновлення. При цьому мова йде й про стадіон «Атлет». Адже щоб приймати змагання світового рівня, нам потрібний стадіон, який відповідатиме всім міжнародним вимогам.

На зустрічі з керівництвом Міністерства молоді та спорту України, стадіону НСК «Олімпійський», представниками компанії CONICA, які відповідають за легкоатлетичну частину реконструкції і сертифікацію стадіону, ми обговорили всі моменти, які стосуються реконструкції. Сучасний спортивний комплекс готовий також побудувати Маріуполь. В проєкті відновлення стадіону міста Ізмаїл. І це лише початок.

На сьогодні є робочий проєкт реконструкції стадіонів у маленьких містах. Разом з першим заступником міністра молоді та спорту Сергієм Симоновим, народним депутатом Олександром Пасічним, представниками Федерації футболу ми зробили перелік першочергових об’єктів, які можуть реконструйовані.

Продовження інтерв’ю читайте на сайті XSPОRT.ua.