Метання списа: Чопра прагне 90-метрової позначки, Феттер залишається вдома через пандемію

779

Одну з найбільших сенсацій на Олімпійських іграх-2020 у Токіо створили метальники списа. У фаворита змагань німця Йоганнеса Феттера, який найближче підібрався до світового рекорду, вона була зі знаком мінус. Чемпіону світу-2017 не вдалося потрапити до фінальної вісімки й він замість золота повернувся додому з дев’ятим місцем.

Натомість Нірадж Чопра з Індії створив сенсацію зі знаком плюс, вигравши титул олімпійського чемпіона. Тож чим живуть і що планують ці дві атлети у 2022-му?

Чопра, особистий рекорд якого дорівнює 88.07 м, за мету поставив подолати 90-метровий рубіж.

«Я завжди говорив про позначку в 90 метрів, і моя мета не змінилася. Це надзвичайно важливо, адже виграти медаль – це одна річ, а от показати при цьому дуже високий результат – вже інша», – сказав Чопра в інтерв’ю thehindu.com.

Чопра також додав, що олімпійська медаль була мрією не лише для нього, а й для всієї нації. Вона стала першою для Індії з легкої атлетики на Олімпійських іграх і другою в індивідуальних видах спорту загалом. А позначка в 90 метрів – той бар’єр, який долали всі великі атлети, й він також хотів би ввійти до цього «клубу».

Атлет також розповів, що не змагався після Олімпійських ігор через те, що в нього не було візи в країни Європи, він пропустив тренування й до того ж не дуже добре почувався. Виступати лише заради участі й при цьому ризикувати отримати травму вони з тренером не хотіли, тому вирішили сконцентрувати увагу на підготовці до нового сезону.

Наразі атлет готується до сезону в Чула-Віста (Сан-Дієго, США) разом з тренером Клаусом Бартоньєзом. Останні три тижні перед Новим роком Чопра працював не стільки над метаннями, скільки над фізичною формою і вагою.

«Спочатку було досить складно, адже я набрав 12 чи 13 зайвих кілограмів. Коли повернувся на стадіон, намагався працювати так, як і раніше, але в мене боліло все тіло й ледь не до кожної вправи доводилося докладати значно більше зусиль, ніж зазвичай. При цьому як фізичних, так і моральних, – пригадує Чопра. – Добре повернутися до звичного ритму. В Чула-Віста хороша погода, завдяки чому ми можемо повністю зосередитися й викластися на тренуваннях».

Можливо, і Йоганнес Феттер обрав би для підготовки країну з теплішою погодою, ніж у Німеччині, проте вирішив тренуватися вдома. Причиною тому стала ситуація з пандемією COVID.

«Найважливіше зараз – не захворіти. Найкраще, що ми можемо зробити, це захистити себе й своє оточення. Залишаючись удома, я не лише уникаю двотижневого карантину, а й потенційної інфекції», – сказав Феттер у коментарі Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Основними цілями сезону для Феттера стануть чемпіонат світу в Юджині та домашній чемпіонат Європи в Мюнхені. Й на обох німець докладе максимум зусиль для того, щоб знову зійти на найвищу сходинку п’єдесталу.

Попередня статтяРегламент змагань Ольги Саладухи «Кубок Білої пантери»
Наступна статтяГолосування за найкращих легкоатлета й легкоатлетку грудня в Україні