“Діамантова ліга”: друге місце Марини Бех-Романчук, або сильніша за катарський вітер

1023

13 травня українка Марина Бех-Романчук вперше взяла участь у змаганнях з потрійного стрибка на “Діамантовій лізі”. Й відразу не лише ввійшла до першої трійки, а й показала досить високий результат – 14.73 м.

Новий сезон “Діамантової ліги” відкрився напередодні в Досі. Бех-Романчук приїхала до столиці Катару в статусі срібної призерки чемпіонату світу в приміщенні з потрійного стрибка, але просто неба вона виступала в цій дисципліні хіба ще в дитячому віці. Сильний вітер заважав всім атлеткам продемонструвати стабільну серію стрибків. Він дув то зі швидкістю +2.8 м/с, то посилювався до +7.0 м/с. Проте Бех-Романчук зуміла впоратися з його поривами й у п’ятій спробі приземлилася на позначці 14.73 м. І хоч через те, що вітер перевищував норму, цей результат не буде зарахований як особистий рекорд Марини, він забезпечив їй друге місце. Далі стрибнула лише ямайчанка Шанейка Ріккеттс (14.82 м). В той же час позаду залишилися титуловані португалка Патрісія Мамона (14.40 м) і ямайчанка Кімберлі Вілльямс (14.28 м), які посіли шосту й сьому сходинки відповідно.

Справжньою родзинкою першого етапу стали змагання з метання списа серед чоловіків. Для чинного чемпіона світу Андерсона Петерсона з Гренади Доха знову стала щасливим містом. Він не просто переміг, а побив рекорд континенту та вийшов у лідери світового сезону (93.07 м). Чех Якуб Вайдлех з особистим рекордом (90.88 м) другий. Відзначимо також повернення до змагань після травми олімпійського чемпіона Ріо-2016 німця Томаса Рьолера. Поки що він почав “діамантовий” сезон з результату 72.51 м.

Марокканець Суф’ян Ель Баккалі вийшов у лідери світового сезону, перемігши з бігу на 3000 метрів з часом 8:09.66 хв, що лише на одну соту секунди швидше, ніж у Ламехи Ґірми з Ефіопії. У жінок лідеркою сезону стала Франсін Нійонсаба з Бурунді (8:37.70 хв).

Алісон дос Сантос з Бразилії зумів випередити американця Рейя Бенджаміна на дистанції 400 метрів з бар’єрами (47.24 с і 47.49 с відповідно) й теж очолив світовий топ-лист сезону. Його час до того ж став рекордом змагань у Досі.

Для катарця Мутаза Есси Баршима старт в Досі був першим після перемоги на Олімпійських іграх. Подолавши 2.30 м, він посів друге місце зі стрибків у висоту. Італієць Джанмарко Тамбері, який розділив у Токіо золото з Баршимом, був сьомим (2.20 м). А переміг з найкращим результатом сезону в світі У Сан Хьок з Південної Кореї (2.33 м).

Американка Ґабріелле Томас повторила рекорд змагань, перемігши з бігу на 200 метрів з часом 21.98 с.

З усіма результатами першого етапу “Діамантової ліги” в Досі можна ознайомитися ТУТ.