Особисті рекорди Альбіни Зайцевої та впевнена кваліфікація Михайла Брудіна, або яким був перший день чемпіонату Європи U18 для українців

1331
Фото (с)European Athletics via Getty Images

4 липня в Єрусалимі стартував юнацький чемпіонат Європи з легкої атлетики. Для всіх без винятку українських спортсменів і спортсменок, які ввійшли до складу команду, підготовка до цих змагань була переповнена небезпекою, страхом і болем, який триває і до сьогодні.

Через повномасштабну війну, яку росія розв’язала проти нашої країни, українці не просто не могли тренуватися кілька тижнів, а то й місяців, а й були змушені, ризикуючи життям, шукати шляхи, як залишити міста, які піддавалися постійним обстрілам. Проте навіть попри це багатьом з них вдалося показати гідний рівень результатів цього сезону, встановити особисті рекорди, а дехто, як, наприклад, харків’янка  Альбіна Зайцева, продовжує робити це й на чемпіонаті Європи.

У перший день чемпіонату змагання розпочали семиборки. Після чотирьох видів програми українка Альбіна Зайцева посідає 11-те місце (3128 очок). Змагання вона почала з 14.72 с з бігу на 100 метрів з бар’єрами, стрибнула у висоту на 1.66 м, після чого у вечірній частині програми встановила особисті рекорди зі штовхання ядра (12.49 м) і бігу на 200 метрів (26.56 с).

Михайло Брудін у першій спробі метнув диск на 60.80 м при достатніх для кваліфікації 56.50 м, і впевнено вийшов до фіналу змагань.

Для виходу до фіналу зі стрибків з жердиною серед чоловіків виявилося достатньо показати результат 4.75 м. Ілля Бобровник впорався з цим завданням з першої спроби й теж упевнено подолав кваліфікацію.

Альона Часс у третій спробі приземлилася на позначці 12.48 м і за добором ввійшла до числа дванадцяти фіналісток.

У півфіналі з бігу на 100 метрів з бар’єрами виступить Аліна Кишкіна. У першому колі вона фінішувала четвертою у своєму забігу (13.93 с), що дозволило їй пройти далі напряму.

Проте подолати кваліфікаційний рубіж вдалося, на жаль, не всім. Марина Ковтунова з третьої спроби впорала з висотою 1.71 м, проте 1.74 їй так і не підкорилися, тож фінал зі стрибків у висоту серед дівчат цього разу відбудеться без українки.

Станіслав Дряпко фінішував четвертим з бігу на 800 метрів (1:56.41 хв), чого також не вистачило для виходу до фіналу в цій дисципліні.

Без українців відбудеться й фінал зі стрибків у довжину серед юнаків. 6.52 метрів, показаних Нікітою Маслюком у кваліфікації, забракло для продовження боротьби.

Кирило Лампицький у першому колі подолав 110 метрів з бар’єрами за 14.28 с й не зміг пройти до півфіналу змагань.

З трьох спроб Станіслава Клочка у секторі для метання списа результативною була лише одна (61.31 м), проте для виходу у фінал цього результату, на жаль, не вистачило.

Не зможе поборотися за медалі й Марія Стрєлець. Її результат у кваліфікації зі штовхання ядра – 13.05 м.

Всі результати першого дня чемпіонату Європи U18 з легкої атлетики