Вікторія Ткачук: «Я навіть не сумнівалася, що боротьба за фінал буде саме такою».

824
Фото (с)Getty Images for World Athletics

54.65сек, друге місце у забігові, четверте серед 24-ьох півфіналісток і прямий вихід до фіналу бігу на 400м з бар’єрами на чемпіонаті Європи. Фіналістка Токійської Олімпіади Вікторія Ткачук зі своїм першим завданням Мюнхена впоралася просто блискуче, не зважаючи на те, що навіть у фінішних клітках ще складно було зрозуміти, хто до вирішального забігу кваліфікується автоматично, а кому доведеться чекати добору за часом.

Справді, найголовніше, що завдання виконано, – говорить Вікторія Ткачук. – Не зважаючи на те, що ми з дівчатами останній десятий бар’єр атакували одночасно і боротьба на фініші була досить щільною, мені вдалося все ж таки виконати й ті задачі тренера, які він ставив мені по дистанції. А напружений фініш – це цілком очікувано і прогнозовано. Я навіть не сумнівалася, що боротьба за фінал буде саме такою, адже нинішнього сезону щільність результатів вражає. Одна чи дві десятих секунди різниці у нашому виді – це майже нічого. 10 бар’єрів по дистанції. На кожному з них можна технічно як додати, так і втратити.

До власної фізичної форми немає питань?

Насправді, почуваюсь я цілком добре. Що трохи дивно, – так це біг в ранковій програмі. Нинішнього сезону для мене це вперше, адже всі наші старти відбувалися ввечері. Втім, ми всі в рівних умовах, звичайно, окрім тих, хто вже виступав на цьому чемпіонаті в забігах.

Так, нові правила говорять про те, що атлети з топовими сезонними результатами не мусять стартувати у забігах, а починають змагання на чемпіонаті Європи одразу з півфіналів. І ти, і Аня Рижикова вчорашнє перше коло пропускали, але, впевнена, що дивилися. Могли б відзначити когось із суперниць?

Відзначила б німкеню Кароліну Кравцік. Її особистий рекорд 54.32с та ще й у ранковому забігові – це досить швидкі секунди, які, відверто, здивували. Ми з нею неодноразово перетиналися на комерційних змаганнях, де вона й близько не наближалася до такого результату. З іншого боку, Кароліна зараз у себе вдома, а шалена підтримка глядачів на трибунах могла додати їй чимало сил і енергії. Вже сьогодні вона підтвердила невипадковість свого вчорашнього результату, фінішувавши другою у першому півфіналі й вийшовши напряму до фіналу.

Як пройшло твоє відновлення після чемпіонату світу в Юджині?

За цей проміжок часу я встигла вже виступити на етапі Діамантової Ліги в Монако. Легкоатлетичний сезон – це час в дорогах, який жодним чином не впливає на результати змагань, якщо мати грамотний підхід до відновлення.

Наскільки важливим був для тебе старт на в Монако?

Особливо для мене було важливо провести швидкий біг і відчути, як поводиться ступня, котра турбувала мене впродовж усього сезону і не дозволяла виконувати певні завдання. Тепер я впевнено можу сказати, що зі ступнею проблем немає. Старт в Монако додав мені впевненості в тому, що тут, на чемпіонаті Європи, я зможу виконати будь-які поставлені тренером завдання, і ступня їх витримає.