Чи буде ФЛАУ бойкотувати участь у міжнародних змаганнях?

1365

Євгене, розкажіть про проєкт Олімпікс, який ви анонсували і поділіться, чи саме він допоміг нам досягти позитивних рішень від європейської та світової легкої атлетики? 

Ви знаєте рішення Світової і Європейської атлетики — росіяни та білоруси не будуть допущені до міжнародних стартів, в найближчому майбутньому, поки в Україні триває війна. Це є результатом спільної роботи саме тих людей, які були найбільше зацікавленими та відповідальними в питанні цільової трансляції наслідків дій та горя, яке приносить росія та вимоги відповідальності на рівні міжнародних федерацій.

Попри те, що для нашого виду спорту вже є комфортне рішення, ми все одно продовжуємо санкційну роботу. І ми створили великий медійний проєкт, який називається Олімпікс, яким вже зацікавився НОК та Мінмолодьспорту. Ми поділились з ними деякими деталями проєкту і чекаємо на велику презентацію від IAMIDEA. Також я постійно говорю про тиск на спонсорів, які хоча б мінімально перетинаються зі співпрацею чи толеруванням агресорів. Ми у ФЛАУ отримали один з результатів тому що тиснули на спонсорів. Ми мали партнерів, які співпрацювали з рф і були на російському ринку. І ми оголосили їм, що якщо вони не вийдуть з російського ринку — наші контракти будуть розірвані. 

Вони довго не могли визначитися, тому ми розірвали контракти і оголосили про це міжнародній федерації. Коли міжнародна федерація запитала: “Чому ви розірвали з ними контракти?”. Ми відповіли, що вони не вийшли з російського ринку і нам ніхто навіть не ставив зайвих запитань. Отже, треба тиснути на спонсорів, які є спонсорами олімпійського міжнародного комітету. І в проєкті Олімпікс ми покажемо, як пропонуємо тиснути федераціям на своїх спонсорів. 

Що в рамках проєкту пропонуєте робити іншим спортивним федераціям? 

Поки всіх деталей не розкрию, але це комплексний та інформаційно обєднуючий майданчик, який на мою думку мав би відкритись давно. Власне ми і почали його розробляти не вчора. 

Будемо показувати як ефективно спілкуватися з президентами міжнародних федерацій і в тому числі акцентувати увагу на тому, що вони самі рішення не приймають. Якщо в них будуть не солідарні думки всередині федерацій, то щоб вони не робили і якими б патріотами, наприклад, України не були — нічого не зможуть самостійно вдіяти. Що ми робимо, щоб комітет прийняв рішення в нашу користь? Особисто зустрічаємося або проводимо години зум-сесій, і показуємо фотографії, відео, надсилаємо некрологи атлетів, які загинули. Показуємо, що це за люди, які в них історії, ким вони були в легкій атлетиці, що з ними сьогодні, в полоні чи загинули через агресію росії. Показуємо історію батьків наших спортсменів, які загинули від російських ракет. Ми робимо все відразу. І коли члени рад та виконкомів персонально бачать історії наших атлетів, їх родин — вони вже зовсім по-іншому сприймають свою персональну відповідальність перед Україною. Те саме пропонуємо робити і іншим спортивним федераціям. 

Як плануєте діяти далі, ви проти бойкоту Олімпіади? 

Ми б хотіли наголосити на тому, що легка атлетика України виборола результат і домоглась рішення  відсторонити росіян та білорусів від змагань. Для нас це умови суспільного договору, ми боремось за можливість змагатись без агресорів, ми виборюємо цю можливість, ми готуємось і хочемо змагатись! Зараз ряд федерацій, які вже десятиріччя не потрапляють на ОІ заявляють про підтримку можливого бойкоту, бо і так нічого не втрачають. Ми розуміємо, що ОІ – це мало не найпотужніший світовий інформаційним майданчик, якщо його не використовуємо ми, його використовують росіяни, ми не можемо цього допустити! Також ми будемо далі в рамках закону та Хартії тиснути на міжнародний Олімпійський комітет і працювати над цим питанням з іншими федераціями. А головне — ми наполягаємо на персоналізованій роботі з кожним членом виконкому або ради. І тільки тоді можна досягти результату!

Євгене, чи буде ФЛАУ та легкоатлети бойкотувати участь у міжнародних змаганнях? 

Раніше ми створили опитування в групі на 700 учасників, чи хотіли б спортсмени бойкотувати і не брати участь у змаганнях, куди допускаються росіяни та білоруси. Спочатку більшість проголосувало за бойкот. Але це було одразу після стейтменту МОК 25 січня, коли ніхто не розумів позицію всесвітньої легкої атлетики. Після того, як всесвітня атлетика прийняла рішення, що росіян і білорусів на змаганнях не буде, всі зрозуміли, що ми повинні і ще більше хочемо змагатися. Ми будемо наполягати на тому, що наші атлети, які вибороли право через прес-конференції, свої соцмережі, персональні звернення — мають брати участь, це наша спільна заслуга. Звичайно, останнє слово в цілому не за нами, але за нами точно не останнє слово!

Попередня статтяМОК рекомендував повернути росіян в спорт: Що це значить для українців?
Наступна статтяПідсумки командного чемпіонату України з кросу