Відбірковий командний чемпіонат України: Хто та чим найбільше вразив у Львові

2095

27-28 травня на стадіоні “Скіф” у Львові відбувся командний чемпіонат з легкої атлетики. Змагатися та боротися за квиток на Європейські ігри приїхало багато елітних українських спортсменів з різних куточків країни та світу. Не для всіх участь стала успішною, тим не менш атлетам вдалося показати гідні результати і викликати у трибун емоції, оплески, радість і смуток. 

Ми зробили добірку найяскравіших виступів наших спортсменів з кожної дисципліни легкої атлетики. А про відкриття сезону з перших вуст можна дізнатися на сторінці Федерації легкої атлетики України в Інстаграм, де понад 10 атлетів поділилися враженнями одразу після змагань. 

5000 МЕТРІВ СПОРТИВНА ХОДЬБА: 

Серед жінок перемогу здобула Гаврилюк Тамара з результатом 23:24.29, чим була дуже незадоволена. Другою стала любительниця Білорус Аліна, яка прийшла у спортивну ходьбу 5 років тому для того, щоб просто отримувати задоволення від цього виду спорту. Вона показала результат 24:37.79 і розповіла про свій шлях від дзюдоїстки до скороходки в інтерв’ю. Серед чоловіків золото здобув Забуженко Едуард, фінішував з результатом 20:23.66 

МЕТАННЯ МОЛОТА: 

Очікувану перемогу у чоловіків здобув Михайло Кохан. Міша показав результат 76.87 і відзначив, що йому надзвичайно не вистачає змагальної практики на міжнародному рівні у флеш-інтерв’ю. А от що насправді вразило — це поразка Ірина Климець, яка знялася зі змагань після перших спроб: “Мені не дозволили пропустити КЧУ і я тиждень була на нервах як з 11:30 ранку добратись до Кракова, коли літак о 18:15. Планувала 1 залікову спробу зробити і поїхати, але не вийшла 1 і тоді нерви взяли. А зараз буду відвойовувати своє місце на європейські ігри”. У дисципліні перемогу здобула Іваненко-Кириліна Валерія з результатом 63.65. 

СТРИБКИ З ЖЕРДИНОЮ

Гладійчук Яна з надзвичайно великим відривом встановила особистий рекорд та рекорд стадіону. Вона показала результат 4.30, але робила і спроби на 4.40, які поки що підкоритися не вдалося. Вже після стрибків, Яна розповіла як і де проводила підготовку і на якому престижному старті буде змагатися вже через кілька днів — детальніше у інтерв’ю. Без емоцій глядачів не залишив і Онуфрієв Олександр, який також встановив PB — 5.40 і пробував штурмувати 5.50. Але вже після першої спроби на 5.50 напоровся на жердину при падінні і наступні рази були невдалі. Враженнями та проханнями, щодо пошуку нових жердин поділився в інтерв’ю.  

МЕТАННЯ СПИСА:

Анна Гацько, яка щойно повернулася з тренувального збору в Іспанії без проблем здобула золото змагань і показала результат 57.53. У короткому відео-інтерв’ю Аня розповіла цікаві факти про свою дисципліну, підготовку до ЄІ та ЧС і оцінила свій виступ на КЧУ. В чоловічому списі перемогу здобув Деулін Євгеній з результатом 66.03, особистий рекорд спортсмена 64.96 був встановлений цього року на одному з етапів Кубка України з метань. 

100 ТА 110 З БАР’ЄРАМИ: 

Олег Кукота, який є лідером на короткому бар’єрному спринті оновив особистий рекорд — 14.22. У флеш-інтерв’ю розповів про свої враження від відкриття сезону та поділився, хто для нього є головним конкурентом на дистанції. З впевненістю та великим відривом на жіночих 100 м з/б перемогу здобула Анна Плотіцина. Аня показала результат 13.09 і тепер буде представляти нашу країну в елітному складі на європейських іграх, які пройдуть 23-25 червня у Кракові. 

МЕТАННЯ ДИСКА: 

Козачок Даря 2004 року народження продовжує перемагати по всіх категоріях. Цього разу Даша встановила PB — 46.93, залишивши позаду більш дорослих конкуренток. У чоловічому диску золото забрав Нестеренко Микита з результатом 61.08, особистий рекорд спортсмена 66.42, встановлений у 2020 році. 

ВИСОТА: 

Поки головні зірки цієї дисципліни змагалися в Марокко, за медалі КЧУ боротьбу вели Крамаренко та Клінцова. Крамаренко стала срібною — 1.79, а Клінцова здобула перемогу з особистим рекордом 1.83. Серед чоловіків золото дісталося Дорощуку Олегу. Він також встановив особистий рекорд, як і 14 із 17 спортсменів цієї дисципліни. Олег показав результат 2.26, а Лавський і Нікітін 2.23. В інтерв’ю Олег відзначив, що головний суперник для нього — він сам. 

ДОВЖИНА: 

Нерубальщук Ірина — представниця харківської області також оновила PB — 6.50. До цього результат Іри тримався на позначці 6.40-6.38. Справжнє шоу у секторі після дівчат влаштував Нікіфоров, який обожнює завести натовп на підтримку і стрибати під оплески. Спортсмен накинув суперникам по 30 см і показав результат 7.70, нагадаємо що PB Сергія 8.23. 

100 МЕТРІВ: 

Відкриттям зимового сезону стала Гончаренко Діана і свою домінантність вона поступово переводить на літні стадіонні біга. Їй 19 років, але вона вже впевнено виборює перемогу у досвідченої Яни Качур. Діана встановила особистий рекорд — 11.61, підтвердила майстра спорту. У чоловіків першим став Васильєв Андрій, який вистояв 3 фальстарти у фіналі. Цікаво, що у забігах Андрій показав результат 10.34, у фіналі 10.53, чи це тактика —  бігти швидше у забігах чи це випадковість Васильєв розповів в інтерв’ю. 

400 МЕТРІВ: 

Карпюк-Климюк на останніх метрах виборола золота у Мельник Тетяни. Спортсменка розпочала сезон з результату 53.25. А знов здивувати прихильників вдалося Олександру Погорілко, який тиждень тому встановив особистий рекорд на Універсіаді, а через тиждень, цієї суботи, знов оновив його, показавши результат 45.34. Як йому це вдається — розповів у інтерв’ю. 

800 МЕТРІВ: 

Тут не обійшлося без інтриг, адже на жіночі 800 вийшли 2 головні конкурентки Наталія Кроль і Оля Ляхова, яка щойно встановила SB 2.01 на одному з континентальних турів від European Athletics. Обидві спортсменки покладалися на фінішний біг, в якому цього разу перемогу і квиток на європейські ігри забрала Кроль — 2:05.48. Ляхова — 2:05.57. Наталія розповіла про збори у Лівіньо та плани на сезон у короткому відео-інтерв’ю. У чоловіків теж велася напружена боротьба. Головними претендентами на золото був Миронець, Фінчук, Войтюк, Гуцол, Кузнєцов. Перемогу здобув Олег Миронець — 1:48.22. Гуцол, який теж міг змагатися за поїздку на ЄІ став тільки шостим, емоції з приводу серії невдач виклав на своїй сторінці в інстаграм.

5000 МЕТРІВ: 

Передбачувані перемоги здобули Богдан-Іван Городиський та Валерія Зіненко, більш того і Лері, і Богдану вдалося оновити особисті рекорди. Городиський скинув 35 секунд з особистого встановленого у мирному 2017 — пробіг 14:02.59. А Зіненко з 15:44 (2022 рік) освіжила PB до 15:38. Саме вони представлятимуть нашу країну на довгих дистанціях на Європейських Іграх. 

ЕСТАФЕТИ: 

Фінальним видом першого змагального дня стали жіночі та чоловічі естафети 4х100 метрів. У жінок перемогу здобула збірна України: Хаван, Гончаренко, Качур, Кайсен. У чоловік так само — Костриця, Васильєв, Соколов, Коваленко. 

Неочікуваними драмами та яскравими перемогами відзначився і другий змагальний день. 

3000 МЕТРІВ З ПЕРЕШКОДАМИ 

Стребкова Наталія, яка щойно також повернулася з Лівіньо, пробігла 3000 метрів з перешкодами за 10:05.81, залишив конкуренток далеко позаду. Серед чоловіків боротьба розгорнулася серед досвідченого Ростикуса та молодих Наумова і Сабуняка. Ростикус не дав обійти себе на фініші і став першим з результатом 8:57.62. А Наумов став другим, виконав норматив на молодіжну Європу, встановив PB (8:58.12) і це була його друга трійка з перешкодами у житті. Як Руслан почувався під час дистанції і які плани тепер має на Європу — подивитися можна у флеш-інтерв’ю.

1500 МЕТРІВ 

Боротися за золото і поїздку на ЄІ неочікувано для суперниць знов вийшла Ольга Ляхова. Її перфоманс здивував всіх глядачів і саму спортсменку не менше. До цього дня Оля тільки 2 рази бігала 1500 метрів і це було 5 та 10 років тому. Тим не менш, вона тактично обіграла Вікторію Ковбу та Анастасію Прокудіну, які останнім часом ведуть напружену боротьбу між собою. Спортсменка швидко фінішувала і показала результат 4:26.04. Ковба стала другою — 4:28.17, а Прокудіна, яка тримала лідерство майже всю дистанцію посіла третє місце — 4:28.79.

Чоловіки теж вирішили не залишати глядачів без видовищ. На старт 1500 метрів вийшла майже вся еліта дистанції: Кіщенко, Каяфа, Гонський, Краковецький, Ніколайчук, Киц, Фінчук, Войтюк, Коваль. На дистанцію було замовлено 2 пейсмейкера до відміток 1000 м та 1200. Але Фінчук, Кіщенко, Войтюк — зійшли, Краковецький впав і не зміг наздогнати основну групу. І плеч о плеч до 1200 дісталися Гонський та Ніколайчук. На останніх 100 метрів Гонський намагався боротися за золото, але Дмитро Ніколайчук попри довгий фініш зміг втримати і навіть збільшити швидкість. Дмитро став першим — 3:45.41 і представлятиме витривалість на ЄІ. А Олександр другим — 3:45.64 (виконав МС). 

ШТОВХАННЯ ЯДРА: 

Серед чоловіків перемогу здобув Мусієнко Ігор з сумської області, він штовхнув на 19.56. Але головним відкриттям дисципліни став Чирва, інтерв’ю з яким просила зробити більшість підписників акаунту ФЛАУ в інстаграм. Стасу 18 років, але це не заважає йому складати гідну конкуренцію дорослим спортсменам. Цього разу він оновив особистий рекорд, показавши результат 17.09. В інтерв’ю для “Жорсткої Атлетики” особисту перемогу описав коротко: загалом, намагаюсь багато думати на тренуваннях, бо сила силою, але у нас технічний вид і потрібно думати головою. Я намагаюсь штовхати ядро за рахунок техніки, бо розумію, що в мене немає таких сил, щоб штовхати далеко абияк. Серед жінок перемогу здобула молода Марина Ларіна — 14.85. Вона поділилася планами та розказала про бази підготовки у відео інтерв’ю. 

ПОТРІЙНИЙ СТРИБОК:

У сектор потрійного повернулася Красуцька Анна, вона ж і здобула перемогу після тривалої перерви. Аня показала результат 13.63 і з успіхом розпочала літній сезон. А серед чоловіків перемогу здобув Шепелєв Владислав, він же був переможцем зимових чемпіонатів. Влад оновив особистий і стрибнув на 16.34. Які емоції мав і як планує змагатися далі розповів в інтерв’ю. 

400 МЕТРІВ З БАР’ЄРАМИ: 

Наталія Пироженко-Чорномаз після дворічної перерви повертається у бар’єрні біга з перемогою. Спортсменка подолала дистанцію за 58.41 і встановила PB, а чому зробила таку довгу паузу розповіла у відео-інтерв’ю. Достатньо неочікуваною стала перемога Голубовича Ростислава, який виборов золото у Нечипоренко і встановив PB 51.72. 

200 МЕТРІВ: 

Кайсен Тетяна 2000 року народження перемогла на дистанції з результатом 23.37 і стала найсильнішою з 40 атлеток. А у чоловіків перемогу здобув Коваленко, який був знятий зі 100 метрів через фальстарт попереднього дня. Він показав результат 21.34 і ми побачимо його у складі збірної на ЄІ. 

БАГАТОБОРСТВО: 

Багатоборців учасників було порівняно мало з зимовим сезоном. Серед чоловіків змагалося тільки 3 спортсмени: Міщенко, Різниченко, Богдан. А серед жінок чотири — Мухоброд, Кривша, Павленко, Лочман. Лочман, яка вже відібралася на молодіжну Європу зі змагань знялася через проблеми з коліном, а перемогу здобула Мухоброд, набравши 5218 очок. Серед чоловіків першим став Міщенко Артем — учень Касьянова, він набрав 6783 очок.  

ЕСТАФЕТИ 4Х400:

У жінок перемогу здобули представниці Донецької області: Демченко, Миколенко, Радюк-Кючук, Логвиненко — 3:46.22. У чоловіків очікувано виграла Сумська область у складі: Швець, Демченко, Нечипоренко, Погорілко — 3:11.91. 

Відкриття літнього змагального сезону можна вважати успішним. Наступний старт відбудеться знов у Львові 3-4 червня це буде Командний чемпіонат України з легкої атлетики серед юнаків та дівчат 2006 р.н. та молодше.