Гешко здивував навiть принца Монако

173

Другий рiк поспiль буковинський бiгун iван Гешко завершує офiцiйний мiжнародний сезон перемогою у престижному фiналi Гран-прi iААФ, в якому стартують найсильнiшi атлети за пiдсумками року. Причому цього разу вихованець Георгiя Миронюка не просто поклав на лопатки всю свiтову елiту

Гешко здивував навiть принца Монако

Титулований буковинець одержав блискучу перемогу у фiналi Гран-прi iААФ

Георгiй МАЗУРАШУ (фото автора i сайту iaaf.org)
 
Другий рiк поспiль буковинський бiгун iван Гешко завершує офiцiйний мiжнародний сезон перемогою у престижному фiналi Гран-прi iААФ, в якому стартують найсильнiшi атлети за пiдсумками року. Причому цього разу вихованець Георгiя Миронюка не просто поклав на лопатки всю свiтову елiту бiгу на 1500 м, а й встановив новий рекорд фiналiв Гран-прi – 3.33,50. А як вiн це зробив! Коли з другого кола один iз лiдерiв сезону Комен Кiпчiрчир прискорив темп, кiцманський чернiвчанин не пiддався на “провокацiю” i, залишившись вiрним своїй звичнiй тактицi, вiдпустив втiкачiв. Бiг навiть передостаннiм. Але до заключного кола пiдтягнувся до лiдерiв, а на останнiх 120 метрах, вкотре продемонструвавши свiй суперспурт, вирвався з шостого на першу позицiю! Ось це i є той самий “Український iван Грозний” та “Бiла гроза чорного континенту”, а не той “слухняний хлопець”, який на останнiх Олiмпiадi та чемпiонатi свiту, прислухавшись, мабуть, до порад численних фахiвцiв-теоретикiв, “рвав” свiй ритм рекомендованим у пiдручниках “сидiнням на колесi” у лiдерiв i у пiдсумку залишався без медалi. Зрозумiло, що i “Гешкова тактика” не може завжди приносити перемогу. Але, можна не сумнiватися, для iвана саме вона є найбiльш продуктивною, ефективною i, зрештою, найбiльш ефектною.

В аеропорту зустрiчали моделi

Єдиного серед українцiв трiумфатора фiналу Гран-прi “Stade Louis II in Monte Carlo” вiтав стоячи. i через те, що вiн вже встиг стати улюбленцем публiки на багатьох аренах свiту як чи не єдиний бiлий бiгун, який регулярно перемагає африканцiв на їхнiй короннiй дистанцiї. i завдячуючи тому фантастичному фiнiшному прискоренню, яке, можна не сумнiватися, ще не один десяток разiв крутитимуть на багатьох телеканалах. Французькi мас-медiа зазначили, що фiнiшний спурт Гешка приємно здивував навiть принца Монако Альберта i, за його словами, став окрасою цьогорiчного фiналу Гран-прi.
Вдома iвана зустрiли як справжнього героя. У трапа лiтака його очiкували мiсцевi моделi з квiтами, високi посадовцi на чолi iз заступником голови Ода Борисом Ба глеєм та керiвником регiональної Громадської приймальнi Президента України Валерiєм Чинушем, який пiдкреслює, що “Клочкова, Шевченко, Клички та Гешко – це гордiсть i слава України!”

Про фарт Монако i Гешка

З аеропорту iван Гешко вирушив на стадiон “Буковина” – повболiвати за однойменну команду, яка боролася з гостями з Кременчука за путiвку до фiналу ветеранського чемпiонату України. Встиг вiн лише на другий тайм. Зате щойно iван з’явився на трибунi (за рахунку 0:0), чернiвчани почали забивати i виграли 3:0. Тому пiсля матчу нашi футболiсти запропонували зiрковому бiгуну поїхати з ними i на фiнал – на фарт. З розмови про фарт розпочалося i наше iнтерв’ю.
– Як тобi “футбольна” пропозицiя?
– Нашi ветерани вже двiчi виступали у фiналi Кубка України. Сподiваюся, третiй фiнал вже стане трiумфальним. Буду радий допомогти їм, якщо є припущення, що я фартовий (смiється – авт.). Звiсно, якщо буду в цей час вдома.
– Монако можна назвати фартовим для тебе?
– Думаю, так. Два роки тому я там був третiм, потiм двiчi перемiг…
– Багато хто вважав фiнал Гран-прi шансом реваншуватися за без медальний виступ у Гельсiнкi…
– Я знав, що буде або довгий фiнiш, або кенiєць Комен Кiпчирчир поведе бiг зi старту у вигiдному йому темпi (бачив його помил­ки на чемпiонатi свiту, коли вiн не потрапив до пiвфiналу). Я вирiшив, що краще бiгти так, щоби залишилися сили на фiнiш. Лiдери трохи вiдiрвалися, а я подумав: <Ви собi бiжiть, а я потiм вас наздожену> (смiється – авт.). Склад учасникiв був дуже сильним. Двоє цього року бiгли по 3.29, Рамзi виграв двi дистанцiї на чемпiонатi свiту, себто це був практично той самий фiнал чемпiонату свiту. За 400 метрiв я був десь 7-8-й, потiм пiдтягнувся, а за 120 метрiв вийшов на другу дорiжку i почав фiнiшувати. Вдалося виграти.
 
Перевищив власний рекорд на 1000 м
 
i результат ти показав доволi високий…
– Перше коло ми пробiгли дуже повiльно. Зате останнi 1000 м, як менi тренери сказали, я пробiг приблизно за 2 хв. 16 сек, що значно швидше за мiй же рекорд України (2.19,04, встановлений у 2001 роцi – авт.). А загалом високi результати показуються не у фiналах Гран-прi або чемпiонатiв свiту i Олiмпiад, а на етапах Гран-прi, коли є плейсмекери (<зайцi>), якi задають замовлений темп. Спереду важко бiгти, а ззаду <вiдпочиваєш>. Я намагаюся пробiгти значну частину дистанцiї у розслабленому станi. Якщо робити не одне, а декiлька переключень на дистанцiї, на вирiшальний фiнiшний ривок сил може i не залишитися.
– Хто першим тебе привiтав пiсля фiнiшу?
– Суперники. Хоча вони, звiсно, були трохи засмученими. Потiм пiдiйшов олiмпiйський чем­пi­он зi штовхання ядра Юрiй Бiлоног, який привiтав i у своєму стилi пожартував: <Що, знову тебе африканцi <пригнали> на фiнiш?> Коли я увiмкнув мобiльний телефон, з Чернiвцiв подзвонив Валерiй Миколайович Чинуш (за його керiвництва готельно-туристичний комплекс “Буковина” взяв пiд свiй патронат iвана – авт.). А вже на бенкетi мав честь приймати вiтання навiть вiд принца Монако Альберта. Звiсно, було дуже приємно, що в
аеропорту в Чернiвцях мене зустрiла поважна компанiя на чолi з керiвниками областi.
 
Секрет стабiльностi – повiтря i риба
 
– Серед переможцiв у Монако був i твiй друг з Кенiї Бунгей…
– Так, вiн виграв 800-метрiвку, тож у нас вiтання були взаємними. Бунгей нагадав про своє запрошення поїхати на збiр до Кенiї. Але мене вже <налякали> росiяни. Юрiй Борзаковський розповiв, що треба робити 40 уколiв проти всiляких там малярiй, то я краще тут потренуюся (смiється – авт.).
Треба самовiддано працювати
– Чим ще запам’ятався сезон?
– Звiсно, перемогою на чемпiонатi Європи i на Всесвiтнiй унiверсiадi, 4-м мiсцем на чемпiонатi свiту, перемогами на етапах Супер Гран-прi (Афiни i Стокгольм). Загалом, сезоном я задоволений. Вдалося показати високу стабiльнiсть, виступав переважно на рiвнi 3.33-3.31.
– У чому секрет такої стабiльностi?
– Кiцманське повiтря та iванкiвська риба (iвана нерiдко на рибалку до рiдного села iванкiвцiв запрошує Валерiй Чинуш – авт.).
 
Окуляри допомагають абстрагуватися
 
– Ти знову почав виступати в окулярах...
– У цих окулярах (показує – авт.) я бiг лише двiчi: у Берлiнi показав кращий результат в сезонi, а у Монако – перемiг. Я їх тримаю лише для виступiв та прес-конференцiй (смiється – авт.). А загалом вони допомагають абстрагуватися вiд зайвого на дистанцiї.
– Ти вже титулований i вiдомий атлет. Що тобi, крiм слави, дав спорт i що ти порадив би тим, хто лише починає вiдвiдувати спортивну секцiю?
– Насамперед спорт приносить менi колосальне задоволення. Коли ти перемагаєш на змаганнях (вiд районних до свiтових) – це таке задоволення, що словами не передати. Початкiвцям я побажав би ставити перед собою високу мету i наполегливо до неї йти. Ось казали, що темношкiрих бiгунiв неможливо перемагати на середнiх дистанцiях. Це неправда! У нас теж дуже багато талантiв, просто треба вiрити в успiх i вмiти самовiддано працювати на результат.
– Є ще старти цього сезону?
– Можливо, вирушу ще до Ньюкасла, куди мене запрошують як переможця минулорiчного забiгу на 1 милю. Також хочу пробiгти милю у Чернiвцях на 9 жовтня – пiд час змагань до Дня мiста. Сподiваюся, чернiвчанам цей забiг сподобається.

Тактику скорегував представник Президента

Екс-бiзнесмен, а тепер керiвник Громадської приймальнi Президента України Чернiвецькiй областi Валерiй Чинуш зiзнався, що пiсля того, як познайомився особисто з iваном, закохався у “королеву спорту”:
– З тих пiр, як став “офiцiйним партнером” iвана, я почав навiть розбиратися в результатах (смiється – авт.). Тепер коли є якiсь мiжнароднi змагання, менша донька завжди нагадує: “Тато, о такiй-то годинi має бiгти наш iван”. i ми всiєю сiм’єю сiдаємо бiля телевiзора i вболiваємо. Нещодавно були на вiдпочинку, то навiть на вечерю не пiшли, щоби не пропустити забiг iвана. Ранiше менi найбiльше подобався футбол. Але пiсля знайомства з iваном, мене зачарувала i легка атлетика. i можу тепер щиро сказати: “Легка атлетика – королева спорту”. Я закохався у цей вид спорту. Пiсля чемпiонату свiту пiд час пробiжки у парку зустрiвся iз заслуженим тренером України Денисом Тищуком, який мене, можна сказати, тренує (смiється – авт.), поговорили про виступ iвана i дiйшли висновку, що вiн, напевно, таки припустився тактичної помилки. Потiм iван повернувся з Унiверсiади, ми поїхали до iванкiвцiв (рiдне село Чинуша – авт.) на став, сiли половити рибу i декiлька годин говорили на цю тему. Я сказав: “Може, я не фахiвець, але думаю, що тобi треба бiгти у своєму стилi, хто би що тобi не говорив”. Ось цей бiг, який ми бачили у виконаннi iвана в Монако – це його природнiй. Там вiн залишився самим собою. i вiн довiв, що є найсильнiшим у свiтi!
 
 
Монако, Stade Louis II in Monte Carlo. Фiнал Гран-прi. 1500 м. 1. iван Гешко – 3:33.50. 2.  Бернард Лагат (США) 3.33,55. 3. Апекс Кiпчiрчiр (Кенiя) – 3.33,71.
 
 

Попередня статтяСергiй Демидюк третiй в Японiї
Наступна статтяДiвчатам – квiти, дiтям – призовi