Олена iсинбаєва: <Я не бiжу з Росiї>

187

Олiмпiйська чемпiонка зi стрибкiв з жердиною Олена iсинбаєва минулого мiсяця здивувала всiх, покинувши свого багаторiчного наставника Євгенiя Трофiмова i виїхавши з рiдного Волгограду за кордон – до колишнього тренера Сергiя Бубки Вiталiя Петрова. Довгий час знаменита спортсменка вiдмовлялася коментувати свої дiї. i лише тепер, коли пристрастi трохи уляглися, вона погодилася спецiально для <Вiстей> вiдповiсти на питання головного редактора Агентства спортивної iнформацiї <Весь спорт> Андрiя Мiтькова. Це перше докладне iнтерв’ю iсинбаєвой пiсля повороту в її кар’єрi.

Олiмпiйська чемпiонка зi стрибкiв з жердиною Олена iсинбаєва минулого мiсяця здивувала всiх, покинувши свого багаторiчного наставника Євгенiя Трофiмова i виїхавши з рiдного Волгограду за кордон – до колишнього тренера Сергiя Бубки Вiталiя Петрова. Довгий час знаменита спортсменка вiдмовлялася коментувати свої дiї. i лише тепер, коли пристрастi трохи уляглися, вона погодилася спецiально для <Вiстей> вiдповiсти на питання головного редактора Агентства спортивної iнформацiї <Весь спорт> Андрiя Мiтькова. Це перше докладне iнтерв`ю iсинбаєвой пiсля повороту в її кар`єрi.
 
Вiстi: Найголовнiше питання: чому ви пiшли вiд Трофiмова?
 
Олена iсинбаєва: З Євгенiєм Васильовичем я добилася всього, про що тiльки можна мрiяти. Стала чемпiонкою Європи i свiту, перемогла на Олiмпiйських iграх, 18 разiв оновлювала рекорди свiту, нарештi, першою подолала висоту 5 метрiв. i в якийсь момент зрозумiла, що пiсля таких приголомшуючих успiхiв менi потрiбна нова мотивацiя, нове сильне бажання творити – а саме творчiстю я вважаю спорт в цiлому i стрибки з жердиною зокрема. У цiй ситуацiї змiну тренера я вважаю нормальним вчинком, необхiдним для досягнення нових вершин.
 
Вiстi: Був якийсь конкретний епiзод, коли ви вирiшили: все, йду?
 
iсинбаєва: Не було. Рiшення помiняти тренера прийшло не за один день. Я нiколи не приймаю рiшення зопалу. Перш нiж щось сказати або зробити, я багато думаю, зважую, раджуся.
 
Вiстi: З ким радилися цього разу?
 
iсинбаєва: З найближчими людьми – батьками i сестрою. Коли все пояснила, вони мене зрозумiли i пiдтримали. Рiшення розлучитися з Трофiмовим було нелегким, але в цiй ситуацiї єдино можливим i навiть необхiдним.
 
Вiстi: Говорять, не останню роль в розставаннi з тренером зiграла <фiнансова складова>.
 
iсинбаєва: Це не правда. Грошима я Трофiмова не кривдила.
 
Вiстi: Ще говорять, що вам набрид постiйний контроль з боку тренера.
 
iсинбаєва: <Контроль> звучить дуже жорстко. Мене Євгенiй Васильович не те щоб постiйно контролював, але весь час пiдказував, як треба або треба було поступити в тих або iнших ситуацiях. Не тiльки спортивних, але i життєвих.
 
Вiстi: Ви розлучилися з Трофiмовим по-хорошому або посварились?
 
iсинбаєва: По-хорошому. Прийнявши рiшення, я одразу ж зустрiлася з Євгенiєм Васильовичем, все йому пояснила. Сказала, що щиро вдячна за все, що вiн для мене зробив.
 
Вiстi: Проте вiн на вас ображений. i в своїх iнтерв`ю не настiльки коректний до вас, як ви до нього.
 
iсинбаєва: У мене до Євгенiя Васильовичевi немає нi претензiй, нi образ. Навiть пiсля його iнтерв`ю. Всупереч його розповiдям, я не <збiгала>, а поступила так, як вважала за потрiбне. Перед вiд`їздом на передсезонний збiр до Монако я поiнформувала про своє рiшення всiх, кому це необхiдно було знати.
 
Вiстi: Трофiмов вважає, що з вiрного шляху вас збив Сергiй Бубка.
 
iсинбаєва: Бубка не має до того, що трапився нiякого вiдношення. Всi свої рiшення я приймаю усвiдомлено i самостiйно.
 
Вiстi: i як вам зараз працюється з Петровим?
 
iсинбаєва: Працювати з професiоналом завжди легко i приємно.
 
Вiстi: Вже вiдчули якiсь змiни, прогрес?
 
iсинбаєва: До офiцiйних стартiв говорити про це рано. Поживемо – побачимо!
 
Вiстi: Слiд чекати продовження вашої феноменальної серiї свiтових рекордiв?
 
iсинбаєва: На всiх змаганнях я ставлю перед собою тiльки максимальнi цiлi. Не завжди, правда, вдається їх добиватися. Але я старатимуся.
 
Вiстi: Хто тепер складає вашу команду? Адже ви розлучилися не тiльки з Трофiмовим, але i зi своїм менеджером.
 
iсинбаєва: Моя команда зараз – це тренер Вiталiй Петров, шведський менеджер Данiель Весфольд i компанiя Podium на чолi з Андреасом Мецлером.
 
Вiстi: Ви розглядаєте питання про змiну спортивного громадянства?
 
iсинбаєва: Навiть не думала про це! Як i ранiше, на всiх змаганнях захищатиму честь Росiї i свого рiдного Волгограду.
 
Вiстi: Значить, iнформацiя про ваш переїзд на постiйне мiсце проживання на батькiвщину Сергiя Бубки – до Донецька не вiдповiдає дiйсностi?
 
iсинбаєва: Абсолютно!
 
Вiстi: Яка країна, яке мiсто стане тепер вашим мiсцем постiйної дислокацiї?
 
iсинбаєва: Це залежатиме вiд моєї тренувальної i змагання програми. Перший передсезонний збiр, як ви вже знаєте, я провела в Монако. Зараз знаходжуся на другому зборi в iталiї. Третiй i завершальний пройде в Донецьку. i там же, в Донецьку, вiзьму участь в першому стартi в сезонi – традицiйних <Зiрках жердини> 12 лютого. 18 лютого – також коханий мною турнiр <Гран-прi Норiджського союзу>. 3 березня – <Газ де Франс> в Парижi. i, нарештi, – чемпiонат свiту в примiщеннi в Москвi 10-12 березня. На цьому мiй зимовий сезон закiнчиться, i пiсля невеликого вiдпочинку я почну пiдготовку до лiтнього сезону.
 
Вiстi: Побутовi питання вирiшили?
 
iсинбаєва: Все гаразд. Зараз я живу на олiмпiйськiй базi в iталiйському мiстi Формiя. Тут створенi всi умови для занять, вiдновлення i вiдпочинку. Я нi в чому не стiснена, нi чого не потребую.
 
Вiстi: Не нудьгуєте одна в чужiй країнi, в незнайомiй обстановцi?
 
iсинбаєва: Нудьгувати не доводиться. На це у мене просто немає часу – щодня дворазовi тренування.
 
Вiстi: Як спiлкуєтеся з друзями, батьками?
 
iсинбаєва: З близькими переписуюся електронною поштою. iнодi зiдзвонююся.
 
Андрiй МiТЬКОВ, <Вiстi>