Тедді Тамго: «Суперники не залишили мені вибору»

315

Останні два акорди зимового чемпіонату Європи з легкої атлетики в Парижі лягли на душу організаторів змагань, як бальзам на душу. Здавалося б, уже в останньому виді програми – чоловічій естафеті 4по400метрів, французи перемагають з новим національним рекордом. Але глядацька аудиторія заспокоїлася далеко не одразу. Не встиг французький квартет зробити почесне коло ареною Берсі, як на розбіг своєї останньої спроби в секторі для потрійного стрибка вийшов Тедді Тамго…

Свою останню спробу 24-річний француз виконував уже в новому для себе амплуа: чемпіона Європи в закритих приміщеннях. І нехай він спаплюжив вирішальний стрибок заступом і далеко неідеальною технікою, проте безсумнівно став головним героєм турніру. В спортивному комплексі Берсі Тедді зробив те, що не вдавалося жодному стрибуну потрійним з часів встановлення світового рекорду Джонатом Едварзом на літньому чемпіонаті світу 1995 року в Гетеборзі. Тамго двічі за один фінал приземлявся на позначці нового світового рекорду!

Втім, аби зрозуміти увесь драматизм подій в цьому виді програми, почати потрібно з першої спроби.

Спершу досить несподівано для всіх срібний призер Барселонського чемпіонату Європи Маріан Опреа відкрив змагання стрибком на 17м62см, показавши свій найкращий результат нинішнього сезону. Здавалося б, таким стрибком можна було приголомшити усіх суперників, але не так склалося, як гадалося.

Вже в другій спробі чемпіон Європи в закритих приміщеннях 2007 року Фабріціо Донато виконує неймовірно легкий і технічний стрибок. Табло висвічує ще більш фантастичні цифри: 17м70см!

Режисер вихоплює спокійний і урівноважений погляд Тамго… За кілька хвилин француз уже стояв на позначці свого розбігу, сповнений рішучості й спортивної злості. Контрольований розбіг, стрімкий скачок, виважений крок і неймовірно далекий останній стрибок у яму. 17м92см!!! Тедді Тамго перевершує свій же світовий рекорд, встановлений два тижні тому на чемпіонаті Франції, на один сантиметр.

Француз би цією спробою мав розставити усі крапки над І, а його суперники зрозуміти, хто в цьому секторі господар, але оновленням світового рекорду Тамго тільки роз’ятрив одного зі своїх конкурентів…
 
 Tamgho_Teddy_Paris2011

Фабріціо Донато був вочевидь в ударі! В четвертій спробі італієць знову витворяє щось неймовірне і приземляється на позначці 17м73см, поліпшивши національний рекорд своєї країни ще на три сантиметри в порівнянні з другою спробою. Звісно, що пропустити такі польоти повз власну увагу Тедді Тамго не міг. Тут навіть сліпий міг побачити, що Донато також готовий літати за 18-ти метрову позначку… Але на зазіхання італійця Тамго відповідає ще одним світовим рекордом, щоправда, не новим, а повторенням. На табло знову засвітилися приголомшливі 17м92см! Вдруге за один вечір!

В одній із наступних спроб Фабріціо Донато ледь не зіпсував французам усе свято. Він виконав стрімкий розбіг, неймовірно далекий скачок і дотягнув другий крок стрибка майже під самісіньку яму з піском… але завершити стрибок, на жаль, не зміг…

«Хтось може сказати, що я програв сьогодні золоту медаль чемпіонату Європи, – сказав Фабріціо Донато у мікст зоні. – Я і сам знаю, що міг сьогодні стрибати далі. Особливо неймовірною була п’ята спроба, де я не зміг виконати нормальний третій стрибок у яму. Втім, я не маю права жалітися на долю чи фортуну. Я сьогодні двічі поновив національний рекорд Італії і здобув срібну нагоду. Хіба це привід засмучуватися?»
 

Тедді Тамго, як і обіцяв, зробив усе можливе, аби виграти домашній чемпіонат, особливо зважаючи на те, що французові довелося робити два види за три дні чемпіонату. Нагадаємо, що у фіналі чоловічих стрибків у довжину Тамго фінішував четвертим.

«Сьогоднішні змагання з потрійного стрибка були досить жорсткими та насиченими, навіть більше, ніж я міг очікувати, – радо ділився враженнями Тедді Тамго. – Після двох стрибків Опреа і Донато на 17.62 та 17.70, я раптом усвідомив, що я лише третій! Але я не міг навіть уявити, що я можу комусь програти на домашній арені. Суперники мені просто не залишили вибору! Я мусив зібратися на неймовірний стрибок і я виконав його, приземлившись на позначці 17м92см. Втім, повірте, навіть у цій ситуації я контролював свій стрибок. Я не виклався на всі сто. Я просто зробив усе можливе для сьогоднішньої перемоги. Інша справа, що в такій боротьбі мені довелося встановлювати новий світовий рекорд. Проте після сьогоднішнього старту я знаю напевне, що можу стабільно стрибати за 17м90см.»{jcomments off}