Олександр Апайчев: Жодного зриву підготовки цієї весни не було

257

30 травня на ялтинському стадіоні «Авангард» стартує Кубок України з легкої атлетики. Саме ці змагання стануть вирішальними у формуванні збірної України на командний чемпіонат Європи, що відбудеться 18-19 червня у Стокгольмі.  Про критерії відбору, підготовку до літнього сезону та стан команди в цілому розповів головний тренер збірної команди України з легкої атлетики, віце-президент ФЛАУ Олександр Апайчев.

 

Олександре Валентиновичу, Кубок України вже традиційно є остаточним етапом відбору та формування нашої збірної на командний чемпіонат Європи. Якими будуть критерії відбору нинішнього року?

Критерії залишаються сталими. Вони чітко прописані у такому документі ФЛАУ, як «Критерії відбору та формування збірної до головних стартів сезону». Командний чемпіонат Європи – це змагання, на яких у кожному виді країна має виставити по одному учаснику. Тому логічно, що насамперед, до збірної включатимуться переможці Кубка України на окремих видах. Та все ж таки є кілька «але».

Як показав досвід, для командного турніру вряди-годи важливіше взяти стабільного атлета, який за будь-яких умов покаже свій результат, а не того, чиї показники то стрімко зростають, то так само стрімголов провалюються. Навіть, якщо останній і виграє Кубок України, то потрапляння на командний чемпіонат Європи для такого спортсмена може опинитися під чималим знаком запитання. Втім, це також не буде йти в розріз із головними критеріями відбору, оскільки там є чітко виписаний пункт, що в окремих випадках рішення головного тренера, прийняте в інтересах команди, є пріоритетним.

 

 

Чи є в команді такі спортсмени, котрим ви заздалегідь дали wild card на Стокгольм з правом не виступати на Кубку України?

Так, – двом чемпіонкам Європи. Переможниця літнього чемпіонату Європи з потрійного стрибка Ольга Саладуха, гадаю, це право цілком заслужила своєю вражаючою стабільністю впродовж минулого сезону. Крім цього, 4 червня Оля має стартувати на етапі Діамантової ліги в Сполучених Штатах. Саме тому ми вирішили не перенавантажувати її зайвими поїздками, перельотами, змінами кліматичних умов тощо. Зимовій чемпіонці Європи з бігу на 60 метрів ми також дали можливість довше підготуватися. Вже вирішено, що на командному чемпіонаті Європи в Стокгольмі Олеся Повх виступатиме на двохсотметрівці та в естафеті 4х100м. Кілька днів тому мені дзвонив Віталій Петров, в якого на зборах перебуває срібний призер барселонського чемпіонату Європи Максим Мазурик з проханням також звільнити Максима від виступу на Кубку України. Я погодився лише за однієї умови, – якщо до цього часу він покаже результат 5м75см. Виходить, що шанс зробити це у Мазурика буде в Римі на третьому етапі Діамантової Ліги.

 

Минулого року на командному чемпіонаті Європи Україна фінішувала п’ятою, і аби не кілька провалів, то ми цілком могли б позмагатися за призову трійку. Яке завдання стоятиме перед командою цьогоріч?

Скажімо так, мета – виступити не гірше, аніж минулого року, а за можливістю і вище піднятися. Попередньо команда у нас вимальовується непогана, а головне – доволі рівна. Деякі види, вочевидь прогресують. Так, в результатах додали метальниці молоту та диску – Наталя Золотухіна і Катерина Карсак, непогані показники на рахунку стрибунів у довжину та потрійним. Ви ж знаєте, на командному чемпіонаті Європи для загального успіху найголовніше – не нахапатися «баранок» і вписати до пасиву щонайменше 10-12 місць.

 

Весняна підготовка збірної пройшла без зривів? Чи всі перші номери команди підішли до сезону в належних кондиціях?

Єдина прикрість на цей момент – розрив ахілового сухожилля у Дмитра Островського. Всі інші на серйозні травми не скаржилися, а дрібниць – їх завжди вистачає.   Є деякі атлети, підготовку яких мені просто не вдалося відстежити, оскільки вони відмовилися від участі у зборах. Тому стан тієї ж Євгенії Снігур чи Андрія Семенова – для мене така ж сама загадка, як і для вас. Подивимося, що ці спортсмени зможуть продемонструвати вже на перших стартах. А щодо зборів, то вони всі пройшли за планом. Жодного зриву підготовки цієї весни не було.

Попередня статтяУсейн Болт. Моя мета – перемога в Тегу
Наступна статтяВ Ялте начался отбор на юношеский чемпионат мира