Сергій Бубка: «Легка атлетика має глобальну стратегію розвитку, яка приносить успіх».

176

Перший віце-президент Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій (IAAF) Сергій Бубка розповів офіційному сайту української федерації легкої атлетики про своє бачення розвитку виду спорту.

27 серпня в корейському місті Дегу стартує головна легкоатлетична подія сезону – чемпіонат світу. Окрім спортсменів і тренерів, до нього готуються і спортивні функціонери найвищого рангу.

Традиційно напередодні світового чемпіонату у місті-господарі турніру відбуватиметься Конгрес Міжнародної Асоціації Легкоатлетичних Федерацій. Цього разу члени IAAF зберуться 24 та 25 серпня. На Конгресі підбиватимуть підсумки дворічного періоду роботи та планують ухвалити ряд рішень, ключових для майбутнього «королеви спорту». Що цікавого відбуватиметься у стінах конвеншн-центру EXCO-Daegu, прес-службі ФЛАУ розповів перший віце-президент IAAF, легендарний український атлет Сергій Бубка.

Сергію Назаровичу, чим запамяталися два роки, що минули після Берлінського конгресу IAAF?

Легка атлетика залишається «номером першим» серед олімпійських видів спорту – останні роки це довели. Берлінський чемпіонат світу побив багато рекордів. Кількість відвідувачів сайту IAAF вдвічі-втричі перевищила показники Осаки-2007. Було продано більше 400 тисяч квитків на Олімпіаштадіум. Телевізійна аудиторія, навіть попри велику кількість альтернативних медіа, також виросла. Середній показник 5 млн глядачів в Німеччині, 4 млн. в Японії, 3,5 млн. в США – це справді вражає.

 

Ми маємо дуже серйозні успіхи в маркетингу. Попри непросту економічну ситуацію, IAAF отримала нового спонсора, китайську компанію SINOPEC. Ми уклали нову угоду з продажу прав на телетрансляції з IEC. Важливо, що ця компанія активно просуває легку атлетику на загальнонаціональні канали у країнах, де досі її показували тільки спеціалізовані медіа – так наш вид спорту стає ближчим до глядачів.

Одне з найважливіших досягнень IAAF останніх років – розширення обріїв легкої атлетики.

Найяскравіший приклад – Діамантова ліга, запроваджена на початку сезону 2010. Не втративши елітного статусу, серія вийшла за межі Європи, що одразу розширило наші можливості. Ліга існує в новому форматі лише другий рік, а за маркетинговими досягненнями ми вже наближаємося до таких глобальних і «старих» серій, як тенісна АТР чи гольфова PGA. Саме Ліга показала, який величезний потенціал для розвитку має наш вид.

Ще один приклад – надання права на проведення офіційних змагань новим для легкої атлетики містам та країнам. Чемпіонати світу в Дегу, Москві, Пекіні, зимові чемпіонати в Досі та Стамбулі, юнацький, який відбудеться у моєму рідному Донецьку – це не лише нові вболівальники, нові арени, нові ринки, нова кров для легкої атлетики. Це – шанс для країн, що розвиваються, завдяки найпрестижнішим світовим стартам заявити про себе, відкрити себе для світу.

 

Які завдання стоятимуть перед IAAF на наступні роки? Які перспективи розвитку легкої атлетики?

 

Як відомо, під час Конгресу у Дегу відбудуться вибори в керівні органи Асоціації. В деякі керівні органи прийдуть нові люди. Втім, я упевнений, що загальна стратегія розвитку IAAF значних змін не зазнає.

Наші позиції на сьогоднішній день дуже міцні. Легка атлетика розвивається за глобальним планом, який зветься «IAAF Athletics’ World Plan». Він був створений з ініціативи Президента Ламіна Діака 2003 року і подовжений до 2012 року. Ця довготермінова стратегія розвитку приносить успіх. Тому, на мою думку, від неї не слід відмовлятися, а навпаки, продовжувати і удосконалювати. Усі рішення майбутнього Конгресу так чи інакше цій стратегії відповідатимуть.

Особливу увагу варто звернути на програми IAAF, спрямовані на залучення до легкої атлетики дітей та молодого покоління. Зокрема, ідеться про «Дитячу легку атлетику» – це програма, яка діє також і в Україні.

Президент Діак особисто опікується «Дитячою легкою атлетикою» та інтеграцією цієї програми у навчальний процес у школах по всьому світу. Як на мене, ідея дуже правильна, оскільки атлетика – це база для будь-якого спорту, основа гармонійного фізичного розвитку дитини. А навчання навикам легкоатлетичних дисциплін дасть змогу виростити нових зіркових стрибунів, бігунів чи метальників.

 

Яких нових рішень і нових ідей варто чекати від Конгресу-2011?

 Я знаю, що у багатьох із нас, членів IAAF, є безліч цікавих ідей. Для мене, як для колишнього спортсмена, дуже важливо поділитися своїм досвідом, знаннями, набутими під час активної кар’єри. Приємно, що Асоціація відкрита для їх обговорення та втілення. Конгрес у Дегу – чудова нагода поділитися ідеями та реалізувати свої задуми. Для легкої атлетики дуже важливо не зупинятися на досягнутому, розвиватися, іти вперед. Ми маємо бути активними, постійно шукати нові можливості для втілення нашої стратегії.

Наприклад, одна з ідей, яку я б хотів запропонувати для обговорення – це створити при IAAF міжнародну базу даних тренерів. Суть – у тому, щоб національна федерація, яка не має кваліфікованих тренерів з окремих дисциплін, але прагне ці дисципліни розвивати, могла вийти на контакт з відповідним спеціалістом з іншої країни. Варіанти співпраці можливі різні – або запрошення тренера в країну, або відрядження спортсмена для роботи з відомим фахівцем.

Прикладом може служити діяльність мого колишнього наставника Віталія Петрова у стрибковому центрі у Формії (Італія). Завдяки його активності зараз на чемпіонатах світу у стрибках з жердиною виступають спортсмени з країн, де раніше навіть не знали про таку дисципліну. Причому навчаються не лише спортсмени, а й їхні тренери, які також отримують запрошення на стажування, на семінари та майстер-класи. Є багато тренерів та відомих в минулому спортсменів – наприклад Юрій Сєдих чи Вілсон Кіпкетер – які готові ділитися досвідом.

Якщо атлет – це зірка, яка приваблює мільйони глядачів, то тренер – це «золотий запас» легкої атлетики. Наставників, що виростили не одне покоління зірок, ми повинні цінувати не менше, аніж чемпіонів та рекордсменів. Завдяки всесвітній базі даних IAAF може допомогти багатьом федераціям розвивати вид спорту, а тренерам – ділитися знаннями із колегам з інших країн та континентів.

 

Які цікаві нововведення за підсумками Конгресу очікують нас у змагальній частині легкої атлетики?

В сучасному спорті існує висока конкуренція між видами – за глядача, за увагу медіа і рейтинги, за успіхи в маркетингу. Легка атлетика стабільно виграє у цій конкуренції. Чому? А тому, що IAAF активно адаптує спортивну програму під вимоги часу, намагається забезпечити видовищність змагань.

На чемпіонаті світу в Дегу програма сформована так, щоб усе найцікавіше – фінали та півфінали – відбувалися увечері. Причому вечірня програма розрахована на 2-3 години – відповідно до потреб телебачення та щоб постійно тримати у напрузі глядачів на стадіоні.

Крім того, розглядається пропозиція дозволити фіксувати рекорди на так званих вуличних змаганнях. Численні турніри на площах та вулицях міст під музику та у супроводі шоу-програми стають все більш популярними у світі. Фіксація рекордів буде додатковим стимулом для спортсменів і створить інтригу для глядачів.

Поєднувати шоу і класичний спорт – це те, що легкій атлетиці вдається дуже добре і те, завдяки чому IAAF так динамічно та успішно розвивається.

 

І наостанок не можу не спитати, чого Ви очікуєте від спортивної частини чемпіонату світу?

Передусім високих результатів та чесної красивої боротьби. В Дегу виступатимуть суперзірки, чиї імена відомі усій планеті, хто створює імідж легкій атлетиці, такі, як Усейн Болт чи Бланк Влашич. Але чудово те, що в нашому виді спорту багато дисциплін, і в кожній є свої зірки, між якими точитиметься яскрава боротьба із результатами найвищого рівня.

Вболівати буду передусім за українську збірну. Нинішній сезон показує, що у нашій країні є дуже солідний потенціал та висококласні тренери. Не буду давати прогнозів, але сподіваюся, що Україна привезе з Дегу нагороди.