Названі найкращі легкоатлети року в Україні

625

     Федерація легкої атлетики України повертається до традиції визначення найкращих спортсменів року. Минулого тижня на нашому сайті усі бажаючі могли заповнити анкету та віддати голоси за своїх фаворитів. А обирати десятку було серед кого.

      2012-й запам’ятався відразу кількома серйозними стартами та яскравими результатами наших атлетів. Почалося все з чемпіонату світу у приміщенні, на якому Наталія Добринська перемогла зі світовим рекордом у п’ятиборстві, а Олексій Касьянов та Наталія Лупу виграли у Стамбулі срібні нагороди. Естафету у них перехопила молодіжна команда на зимовому Кубку Європи з метань. У червні українці радували нас медальними виступами на чемпіонаті Європи, а увінчався 2012-й легкоатлетичний рік Олімпійськими іграми у Лондоні. Саме його герої і були визнані найкращими легкоатлетами року.

     Тож найкращою легкоатлеткою року стала Ольга Саладуха (потрійний стрибок). У чоловіків беззаперечну перемогу здобув Олександр П’ятниця (метання списа).

 

     Олександр П’ятниця з нинішнього сезону почав співпрацю з Миколою Гурневичем. Учень і тренер цілеспрямовано готувалися до Олімпійських ігор і не поспішали насичувати свій календар турнірами. З упевненістю вони говорили лише про чемпіонат України, де потрібно було підтвердити олімпійський норматив, та першість Європи. У Гельсінкі П’ятниця став п’ятим.

     Після чемпіонату Європи Олександр зрозумів, що зараз найкращі тренування для нього – це змагання. До Олімпіади він встиг взяти участь у двох етапах «Діамантової ліги» – у Парижі та Монако – і виграти їх. Після Ігор українець ще двічі піднімався на третю сходинку і зрештою став третім у «діамантовій гонці».

     Та головним моментом тріумфу П’ятниці стали Олімпійські ігри. У Лондоні Олександр залишив за спинами дворазового олімпійського чемпіона норвежця Андреаса Торкільдсена, призера Ігор фіна Теро Піткамякі, чемпіона Європи чеха Вітезслава Веселого. Уперед він пропустив лише Кешорна Волкотта з Трінідаду і Тобаго. До «золота» нашому списометальнику не вистачило лише 7 сантиметрів. Та і срібна нагорода стала чудовим завершенням олімпійського циклу.

     Після виступу Олександр зізнався, що бачив медаль уві сні. А ряд спеціалістів зазначили, що у Сашка є усі шанси у майбутньому стати олімпійським чемпіоном.

 

     Ольга Саладуха у ранзі переможниці «Діамантової ліги»-2011 отримала запрошення на усі етапи серії у нинішньому році, але форсувати підготовку спортсменка не мала наміру. По-перше, діюча чемпіонка Європи і світу у потрійному стрибку не хотіла занадто рано починати сезон. По-друге, вони з тренером вирішили не ризикувати перед Олімпіадою і відмовитися від етапів у Азії та Америці, а разом з тим – і від зміни часових поясів.

     Літній сезон Саладуха розпочала наприкінці травня турніром у Марокко та етапом «Діамантової ліги» у Римі, які виграла. Потім була перемога на чемпіонаті Європи у Гельсінкі з результатом 14,99 м. Цей старт Ольга планувала як репетицію до Олімпіади, адже Фінляндія має багато спільного з Англією у питаннях погоди і клімату.

     Наступна репетиція була вже у Лондоні, на етапі «Діамантової ліги», де Ольга стала другою. А потім настала черга головного старту чотириріччя. Та усі роки підготовки ледь не звелися нанівець, коли за кілька днів до Олімпіади Саладуха на тренуванні отримала травму. Участь у змаганнях постала під загрозу, проте українка все ж вийшла на старт.

     До останньої спроби Саладуха йшла поза трійкою призерів. Та, як зізналася спортсменка після завершення змагань, «не пробачила б собі, якби не виграла олімпійську медаль». Забувши про травму, Ольга зібрала усю волю у кулак і продемонструвала справжній чемпіонський характер. І хоч стати олімпійською чемпіонкою у 2012 році їй не вдалося, та її лондонська «бронза» насправді була на вагу «золота».

     Після Олімпіади Саладуха взяла участь ще у двох етапах «Діамантовї ліги», один з яких виграла, а на двох була другою. У «діамантовій гонці» вона пропустила вперед лише олімпійську чемпіонку Ольгу Рипакову з Казахстану.

 

     Президент ФЛАУ Ігор Гоцул привітав Ольгу Саладуху та Олександра П’ятницю з перемогами і висловив упевненість у тому, що попереду у цих атлетів ще багато перемог на змаганнях найвищого рівня.

 

Десятка найкращих легкоатлетів 2012 року має такий вигляд:

Найкращий легкоатлет – Олександр П’ятниця (метання списа)

Найкраща легкоатлетка – Ольга Саладуха (потрійний стрибок)

(далі список наведено в алфавітному порядку):

Бризгіна Єлизавета (200 м, 4х100 м)

Добринська Наталія (багатоборство)

Касьянов Олексій (багатоборство)

Лупу Наталія (800 м)

Повх Олеся (100 м, 4х100 м)

Ребрик Віра (метання списа)

Рємєнь Марія (200 м, 4х100 м)

Стуй Христина (200 м, 4х100 м)

 

     Нагадаємо, що взяти участь у голосуванні щодо визначення найкращих легкоатлетів 2012 року могли усі бажаючі. Аудиторія, яка залучилася до голосування, була розділена на три категорії: експерти, представники ЗМІ та вболівальники.