«Samsung – Зірки жердини»: хто кине виклик Лавілленьє та Мурер?

315
9 лютого у Донецьку відбудеться найпрестижніший турнір у міжнародному календарі стрибунів з жердиною «Samsung– Зірки жердини». Вперше турнір провели у 1990 році, і з того часу він став одним з найбільш очікуваних в Україні і за її межами.

 
Змагання прославилися на весь світ не лише організацією і яскравим шоу, а і зірковим складом учасників та рекордами, які у Донецьку встановлюють ледь не щороку. Зокрема, на «Зірках жердини» було побито 11 світових рекордів, авторами яких стали Сергій Бубка та Олена Ісінбаєва.
 
Які висоти атлети долатимуть у 2013-му, дізнаємося вже скоро. Та нескладно припустити, що ці результати будуть світового рівня. Про це свідчить склад учасників турніру, головними зірками якого стануть олімпійський чемпіон француз Рено Лавілленьє та чемпіонка світу бразилійка Фабіана Мурер.
 
Лавілленьє – один з тих легкоатлетів, хто підкорив висоту 6 метрів. На стадіоні він настрибав 6,01 м, а в залі – 6,03. Нинішнього року француз лише підбирається до шестиметрової позначки, і хто знає, можливо, саме у Донецьку знову зможе її подолати.
 
Посперечатися з Лавілленьє спробують німець Мальте Мор та росіянин Євген Лук’яненко. Не варто списувати з рахунків і грека Констадіноса Філіппідіса та британця Стівена Льюіса. Сподіваємося побачити у трійці призерів і Максима Мазурика. А от ще для одного українця, учасника юніорського чемпіонату світу-2010 Тимура Скориха цей турнір стане чудовим шансом для здобуття неабиякого досвіду і можливістю у надзвичайно сильній компанії проявити свій спортивний дух і встановити, приміром, особистий рекорд.
 
У жінок головна увага прикута до Фабіани Мурер. Бразилійка перед початком сезону заявила про свої наміри виграти літній чемпіонат світу і встановити національний рекорд. Та для початку Мурер спробує перемогти у Донецьку, а зробити це буде надзвичайно складно. Володарка третього результату сезону у світі кубинка Яріслей Сілва та чемпіонка світу-2009 полька Анна Роговська не мають жодного наміру поступатися. А чешка Йіріна Птачнікова зовсім не відмовиться покращити свій особистий рекорд. Його вона минулого року встановила саме у Донецьку (4,70 м). Україну представлятиме екс-рекордсменка країни Наталія Мазурик.
 
У Донецьку також виступлять юні і надзвичайно талановиті шведка Ангеліка Бенгтссон і австралійка Ліз Парнов. Та і це неповний перелік учасників.
 
«Samsung– Зірки жердини» транслюватиме «Перший національний». Початок – 9 лютого о 18:00. Не забувайте про те, що телеканал також здійснює онлайн-мовлення в Інтернеті: http://1tv.com.ua/uk/live