Ганна Мельниченко – бронзова медалістка чемпіонату Європи у приміщенні

298
Вирушаючи на чемпіонат Європи, Україна неабиякі надії покладала на п’ятиборство. Ганна Мельниченко займала третю сходинку світового рейтингу сезону, а Аліна Фьодорова йшла слідом.

 
Протягом усіх п’яти видів Мельниченко трималася у трійці або поряд з нею. Початок змагань складався для Ганни досить непогано. 60-метрівку з бар’єрами вона подолала за 8,27 с. Поряд з особистим рекордом була у секторах для стрибків у висоту (1,81 м) та для штовхання ядра (13,82). А от у стрибках у довжину Мельниченко вкрала у себе більше 20 сантиметрів. Та навіть стрибаючи з резини, вона все ж змогла показати 6,17 м, які дозволили їй залишитися поряд з призовою трійкою. Від бронзової позиції її відділяло лише одне очко.
 
На заключній 800-метрівці Мельниченко протягом усієї дистанції трималася попереду. Там бігла і білоруска Яна Максімава, яка з усіх сил намагалася випередити у боротьбі за «золото» француженку Іду Антуанетту Нана Джиму. Фінішувати першій білорусці вдалося. У Нана Джиму вона виграла майже 6 секунд, та для загальної перемоги цього було замало. Максімава встановила особистий рекорд (4658), проте до перемоги їй не вистачило восьми очок.
 
На щастя, Ганні Мельниченко для того, щоб піднятися на п’єдестал, вистачило всього. Фінішувавши другою на 800-метрівці (2.17,01 хв), вона у підсумку виграла «бронзу» – 4608 очок.
 
Аліні Фьодоровій наблизитися до п’єдесталу, на жаль, не вдалося. Після першого виду вона опинилася на 14-й сходинці і на відстані більше ста очок від першої трійки. Щоправда, 60-метрівка з бар’єрами і не була коронкою Аліни. Головні її види були попереду.
 
Стрибки у висоту Фьодорова завершила з результатом 1,78 м. Покращити позиції Аліні допомогло штовхання ядра (14,62 м). У секторі для стрибків у довжину Фьодорова приземлилася на позначці 6,03 м. На заключні 800 метрів українка виходила дев’ятою. Подолавши дистанцію за 2.20,36 хв вона зуміла піднятися ще на одну сходинку і замкнути вісімку найсильніших (4420).
***
Висока конкуренція на жіночій 800-метрівці в Україні привела до того, що ця дисципліна стала найсильнішою з усіх видів витривалості. Результати наших дівчат дозволяють їм боротися за нагороди змагань найвищого рівня.
 
На чемпіонат Європи у Гетеборг поїхали дві наші атлетки – досвідчена і титулована Наталія Лупу і дебютантка Ольга Ляхова. Для виходу у півфінал, аби не покладатися на долю, дівчатам потрібно було потрапляти до числа перших трьох у своїх забігах. І з цим завданням вони впоралися на «відмінно».
 
Наталія Лупу протягом 600 метрів трималася позаду суперниць, але на останньому колі зробила прискорення і залишила позаду всіх конкуренток, окрім росіянки Олени Котульської. Швидкий забіг допоміг Наталі показати найкращий результат сезону (2.02,55 хв).
 
Не менш упевнено дистанцію подолала і Ольга Ляхова. З перших метрів далеко вперед вирвалася ісландка Аніта Хінріксдоттір. Ляхова трималася слідом. Та витримати задану нею ж швидкість Хінріксдоттір не змогла. Вперед вийшла ірландка Роуз-Енн Галліган, а Ольга фінішувала другою (2.04,12 хв). Ісландка прибігла третьою і теж пробилася до півфіналу.
 
Ще перед одним дебютантом чемпіонатів Європи, Тарасом Бибиком, стояло дещо складніше завдання. Для потрапляння у півфінал напряму йому необхідно було фінішувати у числі перших двох. Та учня Олега Лобанова це не сильно злякало. За власним бажанням чи ні, але Бибику довелося повести забіг. Британець Майкл Ріммер намагався не відпускати далеко Тарасу, певно, сподіваючись на фінішний ривок. Та ривок вдався не Ріммеру, а білорусу Анісу Ананека. На останньому колі він продемонстрував свої спринтерські здібності і фінішував першим. А Бибик довів, що суперників поважає, але здаватися ні перед ким з них не збирається. Попри намагання Ріммера обійти українця, він упевнено захистив свої позиції і став другим – 1.50,81 хв. Таким чином, перше коло 800-метрівки на чемпіонаті Європи Україна пройшла без втрат.
***
Анна Плотіцина у півфіналі з бігу на 60 метрів з бар’єрами  встановила особистий рекорд – 8.16 с. Та для виходу у фінал цього було недостатньо. Анна завершила змагання 15-ю.
 
Медалі у цій дисципліні розіграли сьогодні. Невін Яніт з Туреччини у півфіналі встановила національний рекорд, а згодом покращила його, вигравши «золото» чемпіонату та очоливши європейський топ-лист сезону – 7,89 с. Білоруска Аліна Талай та італійка Вероніка Борсі фінішували слідом з однаковим часом – 7,94 с. Та фотофініш віддав перевагу у цій боротьбі Талай.
 
У чоловіків з найкращим результатом сезону у світі переміг росіянин Сергій Шубенков (7,49 с). Другим з національним рекордом Італії фінішував Паоло Даль Молін (7,51). А бронзову нагороду завоював француз Паскаль Мартіно Лягард (7,53). Але якщо для Шубенкова цей забіг став чи не найкращим у кар’єрі, то Мартіно Лягард залишився не задоволеним: «Ні, я не щасливий. Я приїхав у Гетеборг за «золотом», тому для мене цей забіг був поганим. Але все ж медаль є медаль».
***
Кваліфікаційний норматив з потрійного стрибка (14,10 м) для лідера світового сезону Ольги Саладухи був дитячою забавкою. У першій спробі українка приземлилася на позначці 14,47 м і з першого місця вийшла у фінал.
 
На жаль, приєднатися до колеги по збірній не зуміла Руслана Цихоцька. З результатом 13,10 м вона стала 18-ю.
***
Не вдалося зберегти 100-відсоткове представництво і у секторі для стрибків у висоту. Всі три українці – Дмитро Дем’янюк, Юрій Крімаренко іВіталій Самойленко – перелетіли планку на висоті 2,23 м. От тільки Дмитро, на відміну від товаришів по збірній, зробив це з першої спроби, що і гарантувало йому місце у фіналі.
***
Сьогодні медалі також розіграли штовхальники ядра. Нагадаємо, що українець Андрій Семенов не зміг подолати кваліфікацію.
 
Змагання виграв учорашній переможець кваліфікації серб Асмір Колашінач (20,62 м). Якщо перша спроба не була результативною, то у решті п’яти ядро летіло за 20-метрову позначку. Слідом з особистим рекордом розташувався ще один представник Балканського півострова – Хамза Аліч з Боснії та Герцеговини (20,34). А замкнув призову трійку чех Ладіслав Прашил (20,29). Німцю Ральфу Бартельсу захистити свій титул не вдалося. З результатом 20,16 м він четвертий.