Чемпіонат Європи-2013 у приміщенні: Віктор Кузнецов зупинився у кроці від п’єдесталу

262
ПОТРІЙНИЙ СТРИБОК серед чоловіків міг принести Україні другу медаль чемпіонату Європи-2013 у приміщенні.

Вирушаючи у Гетеборг, Віктор Кузнецов говорив про свято спорту у Швеції і надзвичайну любов до легкої атлетики його мешканців. 2006 року під час літнього чемпіонату Європи у цьому місті він встановив особистий рекорд зі стрибків у довжину, проте тоді вітер перевищував норму і завадив зафіксувати той рекорд як офіційний.
 
Протягом фіналу зимового чемпіонату Європи Віктор Кузнецов кілька разів потрапляв до проміжної трійки призерів. Зокрема, у п’ятій спробі встановив особистий рекорд (17,02 м) і вийшов на третю позицію. Але росіянин Руслан Самітов продемонстрував найкращий результат у своїй кар’єрі (17,30) і повернувся у потенційну трійку призерів. Більше того, зумів піднятися на другу сходинку, потіснивши свого співвітчизника Олексія Фьодорова (17,12).
 
Вирішальна спроба змін у розподіл сил у першій четвірці не внесла. А перемогу з найкращим результатом сезону у світі відсвяткував італієць Даніеле Гресо (17.70).
 
СТРИБКИ У ВИСОТУ, чоловіки, фінал. Для Дмитра Дем’янюка чемпіонат Європи став лише другим стартом після того, як він відновився після травми. Перед від’їздом у Гетеборг атлет говорив: «Головне, щоб стопа не підвела».
 
Кваліфікацію Дмитро пройшов єдиним з українців. Для цього йому вистачило стрибка на 2,23 м. Фінальні змагання Дем’янюк почав з 2,15 м. Вдало подолавши цю висоту, дві наступні вирішив пропустити. 2,21 Дмитрові підкорилися з другої спроби. Та боротьба лише починалася, адже всі учасники фіналу залишалися у дії.
 
Дем’янюк знову вирішив пропустити висоту, перенісши її на 2,25 м. Саме цей результат приніс йому «срібло» чемпіонату України і путівку у Гетеборг. А от у Швеції на цій висоті львів’янина спіткала невдача. Зі стрибком на 2,21 м він став восьмим.
 
Боротьба за «золото» розгорталася на висоті понад 2,30 м. Сергіцй Мудров переміг з особистим рекордом (2,35). Ще один росіянин, Олексій Дмітрік, був другим (2,33), а замкнув трійку призерів чех Ярослав Баба (2,31).
 
СТРИБКИ У ДОВЖИНУ, жінки, фінал. Якщо для Анастасії Мохнюк чемпіонат Європи став дебютним, то багато з її суперниць приїхали у Гетеборг не з однією нагородою подібних турнірів у кишені. Вже у першій спробі вони показали свої серйозні наміри. Француженка Елоіз Лесьор встановила національний рекорд (6,85 м), а Дар’я Клішина зі стрибком на 7,01 м вийшла в лідери світового сезону.
Лесьор по ходу змагань ще двічі покращувала рекорд Франції (6,87 та 6,90 м), але перевершити результат Клішиної не змогла.
 
Анастасія Мохнюк почала змагання з трьох заступів. Як не намагалася Анастасія разом з державним тренером Михайлом Медведем підкорегувати розбіг, у кожній з цих спроб залишався заступ у пів стопи.
 
Результативною виявилася четверта спроба. Стрибок, щоправда, був не таким далеким, як попередні, але варто зауважити, що і відштовхнулася Анастасія з резини – 6,19 м. З наступним виходом у сектор Мохнюк додала, проте і 6,43 м залишалися восьмим результатом. Та в українки залишалася ще одна спроба. Додала Анастасія і у ній (6,46 м), але піднятися вище їй не вдалося.
 
Не так, як бажалося, змагання склалися для однієї з фавориток Ольги Кучеренко. Росіянка з результатом 6,62 м була шостою. Натомість на радість місцевої публіки шведка Еріка Ярдер в останній спробі приземлилася на позначці особистого рекорду і бронзової нагороди – 6,71 м.
 
800 МЕТРІВ, чоловіки, півфінал. Надзвичайно приємний подарунок уболівальникам підніс Тарас Бибик. Перед початком чемпіонату Європи багато хто сказав би, що вже один тільки вихід у півфінал буде для нього успіхом. З цим завданням він учора впорався на «відмінно», тактично грамотно провівши забіг. Після цього пообіцяв, що сьогодні максимально викладатиметься на доріжці.
 
Слова Тарас дотримав. Поступово він опинився у хвості групи, але на останньому колі почав додавати, обійшов традиційно сильних на середніх дистанціях іспанців і ледь не наздогнав британця Мухтара Мохаммеда. Поступившись йому лише трьома сотими, Бибик фінішував другим (1.49,92 хв), чим гарантував собі місце у фіналі дебютного чемпіонату Європи.
 
800 МЕТРІВ, жінки, півфінал. Для Ольги Ляхової, які і для Бибика, цей чемпіонат Європи став дебютним. Та і її це не спинило на шляху до фіналу.
 
Ольга неодноразово наголошувала на тому, що надзвичайно любить саме тактичний аспект боротьби на 800-метрівці. Як показує практика, у тактичній боротьбі вона серед найкращих не лише в Україні, а й на континенті. Тримаючись протягом усієї дистанції четвертою і не відпускаючи далеко суперниць, на останньому колі Ляхова додала і фінішувала у першій трійці з особистим рекордом – 2.01,32 хв.
 
Наталії Лупу зайняти зручну позицію зі старту не вдалося. Натомість довелося ще й трішки поштовхатися. Перед третім колом Наталія з останньої позиції перемістилася у першу частину групи, от  тільки бігти їй довелося по зовнішньому радіусу, що лиш додавало додаткових метрів і без того непростій дистанції. На щастя, сил у українки вистачило. Фінішувавши другою (2.03,26 хв.), вона слідом за Ляховою пробилася до фіналу.
 
400 МЕТРІВ, чоловіки, півфінал. Володимир Бураков та Віталій Бутрим для потрапляння у фінал, які і бігуни на 800 метрів, повинні були потрапляти до числа перших трьох. Буракову зробити це ледь не завадив ірландець Брайян Греган. При переході на першу доріжку Греган вискочив перед Володимиром і ледь не збив того. На щастя, українець утримався на ногах, хоч і втратив дорогоцінні долі секунди та збив свій темп. А от ірландець за свою необережність поплатився падінням.
 
Після неприємного інциденту Бураков не розгубився і не лише наздогнав суперників, а й зумів фінішувати третім (47,03 с), що дозволило йому вийти у фінал.
 
Бутрим більше частину дистанції провів у хвості групи, на останньому віражі додав у швидкості, але потрапити до першої трійки не зумів. 47,01 с, але четверта позиція, яка, на жаль, і залишила Віталія у кроці від фіналу.
 
Сенсаційно завершився перший півфінальний забіг на 400 МЕТРІВ серед жінок. На першому колі під час проходження віражу одна з головних фавориток чемпіонату росіянка Ксенія Усталова впала і не змогла фінішувати.
 
Другий півфінал обійшовся без прикрих падінь. Натомість британка Перрі Шейкс-Дрейтон виграла його з найкращим результатом сезону в Європі – 51,03 с. Може записати собі в актив цей чемпіонат і норвежка Ліне Клостер. фінішувавши четвертою, вона не змогла пробитися до фіналу, та результатом повинна бути ьбільш ніж задоволена. У першому колі Клостер встановила національний рекорд, а сьогодні його покращила – 52,78 с.
 
Нагадаємо, що Україну на цій дистанції представляла Ольга Земляк, проте для виходу і півфінал їй не вистачило одного кроку.
 
СТРИБКИ З ЖЕРДИНОЮ, жінки, фінал. У цій дисципліні українки участі не брали. Не приїхала до Гетеборга і рекордсменка світу росіянка Олена Ісінбаєва. Однією з головних фавориток чемпіонату вважалася британка Холлі Блісдейл. Свій статус вона підтвердила, вигравши з результатом 4,67 м. На цій самій висоті завершила і полька Анна Роговська, але програла Блісдейл за спробами. Бронзова медаль у росіянки Анжеліки Сідорової, для якої 4,62 м стали, до речі, особистим рекордом.
 
Традиційно видовищним став фінал з бігу на 60 метрів серед чоловіків. За відсутності француза Крістофа Леметра та британця Дуейна Чемберса переможцем з найкращим результатом сезону у світі став Джіммі Віко з Франції (6,48 с). Лише тисячними долями секунди йому поступився британець Джеймс Дасеолу. Бронзову нагороду виграв італієць Майкл Тумі (6,52).
 
Чемпіоном Європи з бігу на 3000 метрів став Хайле Ібрагімов з Азербайджану (7.49,74 хв). «Золото» з бігу на 15000 метрів виграла шведка Абеба Арегаві (4.04,47 хв). Своїх суперниць вона випередила більше, ніж на півкола.
Попередня статтяЧемпіонат Європи-2013 у приміщенні: розклад змагань на 2 березня (вечірня програма)
Наступна статтяЧемпіонат Європи-2013 у приміщенні: розклад змагань на 3 березня (ранкова програма)