ФЛАУ та ЗМІ: відкритий діалог

318
6 березня відбувся прес-сніданок, присвячений 100 дням діяльності нового офісу ФЛАУ під керівництвом президента Ігоря Гоцула.

 
Захід був спрямований не стільки на звітування щодо виконаної роботи, скільки на діалог. Керівництво ФЛАУ прагнуло зрозуміти потреби ЗМІ, дізнатися, як зробити легку атлетику цікавішою для глядачів та читачів. У той же час журналісти могли поставити Ігорю Євгеновичу та в.о. виконавчого директора ФЛАУ Андрію Ревуцькому будь-які з тих питань, які їх цікавили. Щоб зробити спілкування більш відкритим і неформальним, зустріч вирішили провести у вигляді прес-сніданку. І чудовим місцем для цього стало кафе «Gorchitsa».
 
Ігор Євгенович відразу наголосив на тому, що таке Федерація легкої атлетики України. Це не лише вісім працівників офісу, а вся легка атлетика України. При цьому президент ФЛАУ висловив щиру надію на те, що при висвітленні тих чи інших питань представники ЗМІ будуть розмежовувати поняття Федерації легкої атлетики України та федерації у значенні офісу.
 
Як відомо, Ігор Гоцул та Андрій Ревуцький нещодавно повернулися з чемпіонату Європи у приміщенні, який проходив у Гетеборзі. Ігор Євгенович відзначив чудову атмосферу у команді. «Українські атлети і тренери були єдиною командою. Уболівали і підтримували один одного, на трибунах був прапор України», – підкреслив Ігор Гоцул.
 
Крім того у Гетеборзі було проведено ряд зустрічей, на яких обговорювалося питання інтеграції України у легку атлетику. «Лише участі спортсменів у міжнародних змаганнях для цього недостатньо, – наголосив Ігор Євгенович. – Нам потрібно також приймати змагання у себе вдома. У липні у Донецьку пройде юнацький чемпіонат світу, у 2015 році прагнемо приймати в Івано-Франківську Кубок Європи зі спортивної ходьби. Є плани щодо організації міжнародних комерційних турнірів в Україні. Також маємо намір приділити увагу марафонам».
 
Ігор Євгенович наголосив на зацікавленості у спеціалістах високої якості, зокрема у сфері маркетингу. Організація і проведення змагань повинні бути на гідному рівні. «Той час, коли змагання проводилися заради галочки, йде у минуле, – говорить Ігор Гоцул. – Потрібно зробити їх видовищними для ЗМІ та глядачів. Інакше легка атлетика програє іншим видам спорту. Тому для нас цікава співпраця зі ЗМІ, нам потрібно спільно з вами зробити щось нове і цікаве».
 
На даний заклик Ігоря Євгеновича відразу відгукнулися представники телебачення. Зокрема. їх цікавило питання щодо можливості отримати картинку змагань, на які вони не можуть поїхати самостійно. Зацікавлена у цьому і федерація. Уже ведеться робота щодо пошуку та залучення професійних операторів та фотографів. Спочатку планується виготовлення невеличких роликів зі змагань та синхрони, які можна буде використовувати для випусків новин. «Синхрони з атлетами після завершення змагань – це один з найцікавіших моментів. Ті емоції, які їх переповнюють після виступів, складно з чимось порівняти», – зазначають журналісти. Згодом планується більш об’ємне висвітлення змагань, на 30-40 хвилин. Є надія і на те, що зможемо транслювати змагання повністю.
 
Не менш важливе питання – статистика. Це не лише результати змагань під час та після їх закінчення, а і національні рекорди, і ще безліч аспектів. Наразі ведеться робота щодо перевірки та уточнення даних, зокрема і таблиці рекордів, деякі з яких не були враховані або не співпадають з міжнародною статистикою. Як тільки перевірка буде завершена, статистика з’явиться на офіційному сайті ФЛАУ.
 
Також планується повернення журналу «Легка атлетика». У якому форматі він випускатиметься, на що акцентуватиметься увага, поки що вирішується.
 
Чудовою нагодою ближче познайомитися з легкою атлетикою для глядачів та представників ЗМІ стане юнацький чемпіонат світу, який 10-14 липня прийматиме Донецьк. Україна вперше побачить змагання такого рівня. У столицю Донбасу приїдуть атлети майже з 200 країн світу. Незабаром на сайті ФЛАУ ми будемо знайомити вас з потенційними учасниками чемпіонату. Та сподіваємось, що й інші видання та телеканали підхоплять цю естафету і висвітлюватимуть чемпіонат та розповідатимуть про його учасників.
 
Та не всі змагання проходять в Україні. Зокрема, під час перебування у Гетеборзі, Ігор Євгенович говорив про необхідність трансляцій легкої атлетики в Україні. Не виключено, що вестиметься розмова про те, щоб передати права на трансляцію європейських змагань національній федерації, що значно полегшило б життя нашому телебаченню.
 
Та важливо розуміти, що легка атлетика – це не лише спорт найвищих досягнень. Це спорт для всіх. Зараз ФЛАУ спільно з НОК України та ІААФ активно працює над розвитком програми «Дитяча легка атлетика». Вона чудово підходить для загально-освітніх шкіл, і наразі ведеться робота щодо можливості її включення у шкільну програму.
 
Та освітні програми потрібні не лише дітям, а й тренерам. На думку президента ФЛАУ, важливо допомогти їм повернутися до методики. Адже питання методики і способів відновлення спортсменів пішли далеко вперед, але не в нашій країні. На сайті ФЛАУ з’явиться спеціальний розділ з науковими публікаціями. Крім того будуть проводитися семінари для тренерів, після яких ті здаватимуть екзамени і підтверджуватимуть свою кваліфікацію.
 
Лекції будуть читати і деякі з наших тренерів, і з закордонних. «Ми будемо запрошувати тренерів з-за кордону для того, щоб вони проводили семінари. Але ми точно не йтимемо шляхом їх запрошення на роботу. Так само ми не будемо займатися натуралізацією атлетів з інших країн. Це шлях у нікуди для української легкої атлетики», – наголосив Ігор Гоцул.
 
У журналістів відразу виникло питання, як боротися з від’їздом спеціалістів в інші країни. «Зупинити цей процес неможливо, – каже Ігор Євгенович. – Але його потрібно використати на нашу користь. Багато з цих тренерів за певних умов готові повернутися, оскільки не лише зарплата визначає комфорт людини. Ми ведемо переговори з рядом таких спеціалістів. Вони готові поділитися ідеями та досвідом. А людина, яка попрацювала і в інших країнах, часто ширше дивиться на світ».
 
Цікавила представників ЗМІ і співпраця федерації з Національним олімпійським комітетом України та міністерствами. Як зазначив Ігор Гоцул, наразі до ФЛАУ є великий кредит довіри, який та, у свою чергу, всіляко намагається виправдати. Є перспективні напрямки спільної діяльності. Зараз готується семінар для керівників регіональних федерацій, і одним з головних питань буде те, як вони співпрацюють з владою своїх міст чи областей. Адже без такої співпраці розвиток легкої атлетики неможливий.
 
Не обійшлося і без питань щодо відкритості ФЛАУ, зокрема щодо дискваліфікації спортсмена у зв’язку з вживанням допінгу. Ігор Гоцул зазначив, що відкритий до обговорення навіть незручних і неприємних для федерації питань. Але наголосив на тому, що до певного часу не має на це права: «Є правила і обов’язки щодо конфіденційності інформації перед IAAFта WADA. Якщо ми говоримо про допінг-проби, які дали позитивний результат і були взяті під час Олімпіади, то спочатку цим питанням займається МОК. Він вирішує, чи позбавити атлета медалі. Потім справа передається у міжнародну федерацію, і лише звідти – у національну. Після цього національна федерація розглядає дане питання і вирішує, які санкції застосувати до спортсмена у питанні дискваліфікації.
 
Повертаючись до питання конфіденційності інформації. Федерація має право виступити з заявою лише у таких випадках:
–        коли рішення про дискваліфікацію вже прийняте;
–        якщо спортсмен сам визнав свою вину;
–        якщо спортсмен вимагає відкрити пробу В, вона теж дає позитивний результат і про це оголошено».
 
Також піднімалося питання щодо визначення найкращих атлетів місяця та року. Зокрема журналістами було запропоновано винагороджувати і вболівальників. Приміром, запропонувати тим перед голосуванням реєструватися. Серед найбільш активних з них розігрувати подарунки.
 
Після завершення зустрічі Ігор Євгенович висловив надію на те, що це був лише перший крок до тісної співпраці з представниками ЗМІ. І що надалі легка атлетика стане справжньою королевою не лише спорту, а й сторінок газет та журналів, Інтернет-видань і, звичайно, телебачення та радіо.
Попередня статтяМихаил Медведь – о выступлении сборной Украины на чемпионате Европы в помещении
Наступна статтяСергей Бубка поделился ожиданиями от чемпионата мира по легкой атлетике в Москве