Анатолій Кончиц: «Спробуємо продовжити переможну традицію на Кубках Європи»

235
16-17 березня у Кастельйоні відбудеться головний зимовий старт метальників – Кубок Європи з метань. У складі збірної України в Іспанію відправилися як титуловані і досвідчені атлети, так і ще зовсім юні.

 
Нинішній сезон пропускають відразу кілька лідерів. Серед них – Олександр П’ятниця (метання списа) та Олексій Сокирський (метання молота).
 
Олексій Сокирський взяв участь у чемпіонаті України, проте Кубок Європи не ставив собі за мету. Чи можна те саме сказати про переможницю та срібну медалістку з метання молоту Ірину Новожилову та Ганну Скидан? – запитую у головного тренера з метань Анатолія Кончица.
 
Вони працюють за індивідуальним планом і головний акцент роблять на літній сезон. Вони виступали на чемпіонаті України, проте не мали наміру їхати на Кубок Європи. Ми вирішили не наполягати і взяли молодих, проте талановитих спортсменок.
 
За молодіжну команду виступить наша юніорка Альона Шамотіна. Свій особистий рекорд вона встановила нинішньої зими у Ялті. Метнувши молот на 66,01 метрів, вона виконала норматив майстра спорту міжнародного класу. За дорослу команду виступить також юніорка, Ірина Климець.
 
У Шамотіної результат вищий, ніж у Климець. Чому вирішили включити її до молодіжної команди?
 
У нас дуже хороша молодіжна команда, і ми протягом кількох років виграємо змагання у цій віковій категорії. Хочемо продовжити цю традицію. А Шамотіна, якщо все складеться вдало, може піднятися на п’єдестал. І цей результат буде дуже важливим для команди.
 
Шамотіна і Климець – не єдині юніорки у складі української команди. Наскільки легко їм вдалося пристосуватися до дорослих снарядів?
 
Складний перехід у молотобійця Сергія Регеди. Він ще виступає серед юніорів, і там вага снаряда нижча, ніж у молоді. Але у нас у цій дисципліні був пробіл, і найсильнішим став саме Сергій. Хоча його результати дають надію на те, що він добре підтримає молодіжну команду. Головне, щоб усі виступили рівно і показали свої результати, тоді все буде добре.
 
Добре пам’ятаю виступи Сергія Регеди за юнацьку команду, як і Ганни Хабіної за юніорську. І що тоді відзначила, це серйозний підхід до тренувань і розумну самокритику. Чи вдалося їм зберегти ці свої якості?
 
Звичайно. Знаєте, Аня навчається у медичному університеті, а у команди метальників уже кілька років немає свого лікаря. І ми між собою говоримо про те, щоб Хабіна швидше закінчила навчання і стала спортивним лікарем. Але нам, схоже, доведеться зачекати – вона почала гарно виступати і встановлювати особисті рекорди. У Ялті вона лише двох сантиметрів не дотягнула до звання майстра спорту міжнародного класу з метання спису. Вона невеликого зросту, проте у неї неабиякі бійцівські якості. Вони допомагають їй демонструвати високі результати.
 
Ольга Голодна і Дмитро Савицький пропустили чемпіонат Європи у приміщенні, оскільки застудилися. Дмитро від початку не робив ставку на зимовий сезон, тому його відсутність у команді на Кубок Європи не дивина. Чому в Іспанію не їде Ольга? Вона не встигла відновитися після хвороби?
 
Після чемпіонату України вона сильно захворіла, тому ми вирішили дати їй можливість відпочити і спокійно готуватися до літнього сезону.
 
Вікторія Клочко заявлена на дві дисципліни – штовхання ядра і метання диска…
 
Так, у секторі для штовхання ядра вона представлятиме українську команду і набрані нею очки підуть у залік. А метання диска – це її коронна дисципліна, і ми вирішили дати їй змогу виступити там в особистій першості. А за команду боротиметься Юлія Курило.
 
У нас хороша команда. Це сплав досвіду і молодості. Виступатиме сімейство Семенових – це трійка дуже сильних спортсменів. Чемпіонат України показав, що Олексій вже сьогодні у хорошій формі, а Наталія до неї наближається.
 
Високі результати демонструє Віра Ребрик. Останнє тренування у Ялті показало, що вона у хорошій формі. І в Іспанії Віра може приємно здивувати.
 
Навіть при тому, що на сьогодні і так займає першу сходинку світового рейтингу з метання спису?
 
Так, Віра може здивувати ще більше.
 
У складі української збірної є дуже сильний штовхальник ядра, проте на міжнародних змаганнях йому часто не вдається розкритися. Не був винятком і чемпіонат Європи у приміщенні. Мова, звісно, про Андрія Семенова. Чи вдалося йому психологічно відновитися після повернення зі Швеції?
 
Ми намагаємося йому допомогти і щиро сподіваємося на те, що його зірочка засяє і він зможе відчути сектор, спіймає кураж і штовхне ядро на ту відстань, на яку може це робити. Дуже цього хотілося б, оскільки він сильний атлет, але йому постійно не вистачає метрів або сантиметрів. Можливо, друга спроба на міжнародних стартах нинішнього сезону буде вдалою і дасть поштовх до того, що він буде більш стабільним надалі.
 
Олександр П’ятниця поки що відновлюється після травми, проте естафету у нього та Романа Авраменка непогано перехопив Олександр Ничипорчук. Очікували, що вже у зимовому сезоні він відправить спис на 80-метрову позначку?
 
Відверто кажучи, я не очікував. Можливо, для самого Ничипорчука цей результат став меншою несподіванкою. Вони, до речі, добре потоваришували з П’ятницею. Вони разом тренуються у Миколи Гурневича, на зборах живуть в одній кімнаті, добре один до одного ставляться. Олександр П’ятниця всіляко допомагає своєму тезці, часто привозить з-за кордону то кросівки, то спортивний костюм. Таке взаєморозуміння і допомога дає свій результат.