Зимовий Кубок Європи з метань. 1-й день: «срібний» початок з «золотою» кінцівкою

268
Зимовий Кубок Європи з метань – один з останніх турнірів зимового сезону у календарі більшості атлетів. Змагання ці досить молоді. Вперше їх провели у 2001 році у Ніцці, а Кубком вони стали лише з 2004-го. Молода і українська збірна, яка вирушила в Іспанію. Навіть у дорослій команді виступатиме немало юніорів та атлетів віком до 23 років.

 
У Кастельйон українці відправилися за два дні до початку турніру. Як пояснив головний тренер з метань Анатолій Кончиц, дорога досить складна, з двома пересадками і на місці спортсмени мали бути лише ввечері. Щоб дати їм хоча б день на адаптацію і було прийняте рішення вилетіти у четвер.
 
Якщо говорити про командні виступи, то традиційно наші керманичі збірної зробили ставку на «молодіжку». Власне, нічого дивного у цьому немає. Починаючи з 2008-го майже нікому не вдається кинути виклик українцям у цій віковій категорій. З наміром продовжити переможну серію вони поїхали у Кастельйон і цього разу.
 
Перший день змагань відкривали дискоболи. Микита Нестеренко перед від’їздом в Іспанію говорив про своє бажання виграти, і майже здійснив його. У Кастельйоні рекордсмен світу серед юніорів показав найкращий особистий результат сезону (61,66 м), а до «золота» чорногорця Даніеля Фуртули йому не вистачило менше, ніж півметра (62,10). Зазначимо, що крім переможця та срібного призера за позначку 60 метрів диск відправили лише двоє.
 
Далі естафета від Нестеренка мала перейти у сектор для метання списа до ще однієї рекордсменки світу серед юніорів Віри Ребрик. У Кастельйон вона приїхала першим номером світового рейтингу і теж з наміром перемогти. Проте серед суперниць у Віри були чемпіонка світу та срібний призер Олімпійських ігор у Пекіні росіянка Марія Абакумова та бронзова медалістка Олімпіади у Лондоні німкеня Лінда Шталь.
 
Тією єдиною, хто завадив Ребрик перемогти, стала Абакумова. Росіянка в останній спробі відправила спис на позначку рекорду змагань – 69,34 м. Найкраща спроба Віри також була заключною – 63,42 м (найкращий результат сезону). Шталь залишилася з «бронзою» (61,97 м).
 
На жаль, подальший розвиток сценарію виявися не таким райдужним. Штовхання ядра серед дівчат від початку було ахіллесовою п’ятою нашої молодіжної команди. Застуда завадила Ользі Голодній поїхати на чемпіонат Європи у приміщенні. Надалі тренери вирішили дати атлетці можливість відновитися, відпочити і спокійно готуватися до літнього сезону, а до складу команди на Кубок Європи включили Вікторію Клочко. Для неї коронний вид – метання диска, проте тут нашу команду представить Юлія Курило. А от у штовханні ядра Клочко зірок з неба ніколи не хапала, і змагання у Кастельйоні не стали винятком. 13,65 м забезпечили їй дев’яту сходинку. Перемогла Емель Дерелі з Туреччина (16,78).
 
У сектор для метання молоту у змаганнях серед молоді вийшов юніор Сергій Регеда. Молодшим за нього усього на кілька днів був лише турок Озкан Балтаджі. Решта учасників – на два, а то і три роки старші. Бронзовий медаліст юнацького чемпіонату світу-2011 лише звикає до дорослого снаряду. Вимагати від нього перемоги у компанії, яка зібралася на Кубку Європи, було б не зовсім правильно. Розумів це і головний тренер команди Анатолій Кончиц, коли говорив, що від Сергія чекає «його результату». Це б принесло команді непогані очки.
 
На чемпіонаті України у Ялті Регеда метнув молот на 65,29 м. У Кастельйоні снаряд вперто не хотів перелітати за 63-метрову позначку. Та наполегливість Сергія дещо винагородилася у п’ятій спробі – 63,83 м. А справжній характер він продемонстрував у заключній спробі. 65,50 м стали найкращим результатом сезону для атлета. І хоч цей показник не дозволив йому піднятися вище сьомої сходинки, та додав очок у командний доробок України.
 
 
Поза конкуренції у секторі для метання молоту був француз Квентін Біго (71,79 м).
 
Не встигли закінчитися змагання у молотобійців, як погляди глядачів знову були прикуті до сектору для метання диску. Цього разу у нього вийшли спортсмени, які виступають серед дорослих. Україну представляв Олексій Семенов, один з тих не багатьох наших атлетів, який вміє відправити снаряд за 60-метрову позначку. У Ялті він був єдиним, кому це вдалося. А у Кастельйоні вже у третій спробі перевершив той результат (62,02 м).
 
Найбільш грізним суперником Олексія був титулований литовець Віргіліус Алекна. Не варто було скидати з рахунку і росіянина Миколу Седюка, який свого часу був одним з найбільш принципових суперників для Івана Грішина. Щоправда, останній так і не зміг втрутитися у боротьбу за високі позиції. Натомість Алекна підтвердив статус одного з фаворитів (64,66 м), хоча перемогти йому не вдалося. Лише на три сантиметри далі відправив диск німець Даніель Ясінскі (64,69).
 
 
Семенов у трьох спробах, які залишилися, намагався ще більше покращити результат, проте двічі робив заступ. У заключній спробі Олексій наблизився до свого найкращого показника сьогодні, але перевершити його не зміг (61,76). Українець став сьомим з досить високою сумою очок.
 
Штовхання ядрасеред дорослих, як і серед молоді, не додало позитивних емоцій. Галина Облещук не змогла реалізувати себе і бодай наблизитися до своїх найкращих результатів. У другій спробі вона відправила снаряд на 16,09 м, які і забезпечили їй 11-ту сходинку. Перемогу здобула росіянка Євгенія Колодко (19,04 м). У Альони Копець з Білорусі 18,18 м.
 
МолотобоєцьДмитро Миколайчук на Кубку Європи представляв дорослу команду і виступав у групі В. Його найдальший кидок прийшовся на першу спробу – 68,06 м. У своїй групі він четвертий. А найкращий результат був показаний у групі А угорцем Крістіаном Паршем – 77,24 м. Зазначимо також, що на чемпіонаті України-2013 молот Миколайчука завжди летів за 70-метрову позначку.
 
Завершували програму першого дня Кубка Європи жіночі змагання з метання списа серед молоді. І переможну крапку тут поставила українка Ганна Хабіна. До свого особистого результату вона не дотягнула, проте навіть так була поза конкуренцією у Кастельйоні.
 
«Золотий» кидок Хабіної прийшовся на першу спробу. Тоді вона відправила спис на 58,58 м. Тим самим Ганна виграла у росіянки Катерини Старигіної понад два метри і поклала дорогоцінні очки у скарбничку нашої команди.
 
Програма другого дня змагань почнеться завтра о 10:00 за київським часом метанням списа серед чоловіків (U23) та диска серед жінок у цій самій віковій категорії.