У Цюрупинську завершився чемпіонат України з кросу

262
Минулої неділі майстри кросу з усіх куточків планети визначали найкращих на чемпіонаті світу. Українці участь у змаганнях не брали. Боротьба між ними розгорнулася цього вік-енду на національному чемпіонаті у Цюрупинську.

 
Траса була прокладена на дослідній станції Цюрупинського лісництва. Дистанції визначалися в залежності від статі та вікової категорії, в якій змагалися спортсмени.
 
15-річні дівчата та юнаки бігли по 1 км. Тетяні Кравченко з Херсонської обл. для подолання цієї дистанції знадобилося 3.27 хв, а Віталію Житовозу з Київської обл. – 2.58 хв. Вони і стали чемпіонами України.
 
Дівчата віком до 17 років долали 2 км. Найшвидше з цим завданням упоралася представниця Київської обл. Антоніна Ільчик (6.58 хв). Юнакам у цій віковій категорії належало пробігти 3 км. Богдан Шкільнюк з Миколаївської обл. витратив на дистанцію 9.48 хв і приміряв золоту медаль чемпіонату.
 
Різні завдання стояли і перед юніорами. Дівчата боролися на 4-кілометравій дистанції, а хлопці – на 6-кілометровій. Беззаперечним лідером серед дівчат була вихованка Володимира Житовоза Марія Ходаківська. Свій статус учасниця чемпіонів Європи з кросу підтвердила і у гордій самотності перетнула фінішну лінію (14.20 хв), принісши Київській області такі важливі очки. Наталія Солтан з Івано-Франківської обл. виграла «срібло» (14.41 хв), а третьою стала представниця Дніпропетровської обл. Вікторія Калюжна (14.47 хв).
 
Серед хлопців перемогу здобув ще один учень Житовоза – Владислав Гончаренко. 6 км він подолав за 19.58 хв. Микола Нижник з Києва (20.04 хв) та Максим Якимчук з Хмельницької обл. (20.15 хв) фінішували слідом.
 
Молодіжна до доросла команди змагалися два дні. У перший вони долали 4-км дистанцію, у другий вийшли на старт 8 та 10 км. 4 км серед молоді найшвидше пробігла Ганна Дункан з Криму (14.37 хв), а у чоловіків у цій віковій категорії переміг Єгор Жуков з Донецької обл. (12.32 хв). 8 км упевнено виграла Вікторія Погорєльська з Харківської обл. (29.40 хв), а Валентина Кліярська з Миколаївської обл. фінішувала слідом (30.15 хв). На 10-кілометровій дистанції першим дістався фінішу учасник чемпіонату Європи-2013 у приміщенні Іван Стребков з Тернопільської обл. (32.42 хв). Ігор Порозов з Дніпропетровської обл. став другим (32.51 хв).
 
Вікторія Погорєльська оформила «золотий дубль», вигравши ще й забіг на 4 км серед жінок (14.21 хв). Чотирма секундами їй поступилася ще одна представниця Харківської обл. Наталія Батрак. А Валентина Кілярська стала третьою (14.33 хв).
 
Чемпіонкою України з бігу на 8 км стала Юлія Шматенко з Херсонської обл. (32.13 хв). Анна Восколович з Харківської обл. друга (32.21 хв), а Олександра Олійник з Миколаївської обл. фінішувала третьою (32.34 хв).
 
У чоловіків на 4-кілометровій дистанції представники Донецької обл. оформили «золотий» дубль. Першим став Павло Верецький (12.24 хв), а Ілля Сухарєв фінішував слідом (12.27 хв). Третім був Василь Коваль з Житомирської обл. (12.33 хв). У двох секундах позаду – Володимир Киц (Київська обл.).
 
10 км упевнено виграв Олександр Матвійчук з Хмельницької обл. (31.01 хв). Богдана Семеновича з Київської обл. він залишив у 40 секундах позаду. Ігорю Гелетію з Івано-Франківської обл., щоб виграти «срібло», не вистачило лише секунди. Він третій.
 
А завершувалися змагання видовищною естафетою 4х1 км. Перемогла у них команда ХДЮСШ «Україна» (Жмурко Анастасія, Харина Аліна, Шлюмченко Ігор, Красман Павло) – 12.27 хв. Команда Київської обл. у складі Антонини Ільчик, Марії Ходаківської, Ярослава Базалія та Владислава Гончаренка фінішувала другою (12.30 хв). Третіми стали атлети ХДЮСШ «Золота нива» (Шаповал Олександра, Зайченко Катерина, Гриценко Ілля, Багенко Євген) – 12.53 хв.
 
Як і на чемпіонаті світу, у Цюрупинську розігрували не лише індивідуальну, а й командну першості. Спортсмени змагалися за перемогу своєї області та ДЮСШ і СДЮШОР. Так, чемпіонат виграли Дніпропетровська МК ДЮСШ та Київська область.
 
Усі результати змагань за лінком: https://uaf.org.ua/images/otherdocuments/calendar/2013/2013.03.29/index.htm.