Віру Крепкіну привітали з ювілеєм (ФОТО)

257
15 квітня квартира олімпійської чемпіонки Риму-1960 зі стрибків у довжину Віри Крепкіної наповнилася найщирішими побажаннями. Телефон не змовкав протягом усього дня, так само гостинно були відкриті й двері Віри Самуїлівни. Саме у цей день, а не 16 квітня, як пише безліч Інтернет-джерел, вона святкувала своє 80-річчя.

 
Віру Самуїлівну прийшли привітати президент ФЛАУ Ігор Гоцул, голова Асоціації олімпійців України Ніна Уманець, начальник управління олімпійського руху НОК України Ганна Сорокіна, представники «Локомотива» та ЗМІ. Були поряд і найрідніші на сьогодні люди для прославленої спортсменки – Валентина та Катерина Крепкіни.
 
«Такими людьми потрібно пишатися і шанувати їх. З них повинне брати приклад молоде покоління», – сказав Ігор Гоцул про Крепкіну. Віра Самуїлівна і сама не проти, що з неї брали приклад. Згадує, як наполегливо працювала. «І хоч віддавала всі сили спорту, та про медалі не думала», – зізнається вона. І згадує, як після перемоги дякувала за підтримку народу, а в ЦК партії сказала, що найголовніше, щоб молодь вела здоровий спосіб життя і не піддавалася шкідливим звичкам. «Я завжди говорила те, що думаю», – каже Крепкіна.
 
«Те, що мною пишаються, я ще можу зрозуміти. Я от чому я повинна сама собою пишатися – не розумію і до сьогодні», – каже Віра Самуїлівна. І доки гості вкотре відзначають та дякують їй за перемоги, ювілярка згадує, показуючи на олімпійський номер, який прикрашає стіну: «Це ж треба, щоб так співпало: у мене і зріст 159 см, і номер на Олімпіаді був 159. А потім нас ще й Папа Рммський благословив…».
 
Пам’ятає Віра Самуїлівна і те, як за рік до Олімпіади перенесла хворобу Боткіна. «Романов наполіг, щоб мене взяли до складу команди. Але ж я завжди виступала в спринті, а тут – стрибки у довжину. Мене суперниці у секторі не сприймали надто серйозно. У мене не було відточеної техніки. Просто бігла, але за планку рідко заступала. Зачепилася за неї – і лечу. А прес міцний був, гімнастична і акробатична підготовка на високому рівні. Так і встановила олімпійський рекорд».
 
Але не це досягнення Віра Самуїлівна вважає головним у своєму житті. Значно важливіша для неї – допомога сиротам, яку вони надавали з чоловіком. Про нього Крепкіна згадує з особливою теплотою, як і про сина Андрія. Улюблені чоловіки Крепкіної, на жаль, пішли з життя. «Після того, як не стало сина, не знала, як житиму далі. А потім знову щось відкрилося в мені», – зізнається Віра Самуїлівна.
 
Зараз біля Віри Самуїлівни Валентина та Катерина Крепкіни. Валентина – зірка світової ветеранської легкої атлетики. На березневому чемпіонаті Європи їй не було рівних. Катя теж має спортивний досвід, але наразі віддала перевагу сім’ї. Та при цьому не забуває бабусю і всіляко намагається їй допомагати та підтримувати.
Фото у нашому альбомі: https://picasaweb.google.com/102044867196390217915/80
Попередня статтяНа финише Бостонского марафона произошел взрыв
Наступна статтяТетяна Гамера-Шмирко: «Хвороба завадила участі у Бостонському марафоні»