Українець виграв перший етап «Діамантової ліги»

369

2010 року, покликана стати найпопулярнішою серією комерційних стартів, в легкій атлетиці з’явилася «Діамантова ліга». Мети було досягнуто: на сьогодні напруженіша боротьба, ніж за діамант, ведеться хіба що на чемпіонатах світу чи Олімпійських іграх.

14 етапів, які проводяться на трьох континентах, щороку збирають на доріжках і в секторах найсильніших атлетів світу. «Діамантові перегони» ведуться у 32 дисциплінах (16 чоловічих та стільки ж жіночих). Крім дорогоцінного трофею переможці отримують по 40 тисяч доларів США. Погодьтеся, приз, за який варто поборотися. А разом з ним здобути звання найкращого за підсумком сезону.
 
Переможець «діамантових перегонів» отримує автоматичне запрошення на всі етапи наступного року і wildcardна чемпіонат світу.
 
За три роки, що минули з першого сезону, серед переможців «діамантових перегонів» була і українка. 2011 року Ольга Саладуха стала найкращою з потрійного стрибка. А наступного року тільки травма завадила їй знову стати першою. До трійки найкращих за підсумками сезону неодноразово входив ще цілий ряд українських атлетів.
 
Рекордсменами ж за кількістю перемог на етапах є французький стрибун з жердиною Рено Лавілленьє та американські спринтери Кармеліта Джетер і Еллісон Фелікс. На рахунку кожного з них по 13 виграшів.
 
Як стати найкращим за підсумками серії стартів? Потрібно як мінімум потрапляти до трійки найкращих на етапах. Саме за ці місця нараховуються очки, сума яких у підсумку і стає вирішальною. За перше місце атлет отримує 4 пункти, за друге – 2, за третє – 1. У фіналі (у Цюріху і Брюсселі) вони подвоюються.
 
Якщо говорити про призові на кожному з етапів, то вони теж немаленькі. Грошова винагорода чекає першу вісімку. Так переможець отримає 10000 доларів, а спортсмен, який посів восьму сходинку, – 1000.
 
«Діамантова ліга» традиційно відкрила сезон змаганнями в Катарі. 10 травня перший етап приймала Доха і порадувала зливою високих результатів. Майже в кожній дисципліні були встановлені найкращі результати сезону в світі, билися національні рекорди, рекорди змагань та континенту.
 
«ДІАМАНТОВИЙ» ПОЧАТОК БОНДАРЕНКА
 
Українець Богдан Бондаренко минулого року зумів вийти у фінал Олімпійських ігор зі стрибків у висоту, і вже на початку літнього сезону-2013 продемонстрував фантастичну форму. У Досі Бондаренко почав змагання з висоти 2,19 м і з легкістю її взяв. Так само легко і невимушено він подолав 2,24 і 2,27 м. З першої спроби він взяв і 2,30 метри. На той момент у секторі крім українця залишилися лише катарець Мутаз Есса Баршим та росіянин Олександр Шустов.
 
Баршим взяв 2,30 з другої спроби, а Шустову вони не підкорилися двічі. Одну спробу, яка у нього залишалася, він вирішив перенести на 2,33 – рекордну висоту змагань. Та ні росіянину, і господареві змагань перелетіти планку на цій висоті не вдалося. Натомість Бондаренко у другій спробі з цим завданням упорався на відмінно, встановивши особистий рекорд.
 
У ранзі переможця Богдан спробував штурмувати і 2,35 м, та це завдання відклав на наступний раз.
 
А першою з українців на старт вийшла Наталія Семенова. У секторі для метання диска на неї чекала досить сильна компанія на чолі з олімпійською чемпіонкою, хорваткою Сандрою Перковіч. Вона у першій же спробі позначила свої переможні наміри. Відправивши снаряд на 67,37 м, Перковіч встановила рекорд змагань та вийшла у лідери світового сезону. Проте на цьому хорватка і не думала зупинятися. Усі її спроби були за 65-метрову позначку, а в заключній диск і взагалі полетів на 68,23 м.
 
Наталії Семеновій зачепитися за трійку призерів не вдалося, проте як для початку сезону українка показала пристойні 61,41 м. Цей результат дозволив їй стати п’ятою. Другу та третю сходинки посіли литовка Зінаіда Сендріуте (63,92) та німкеня Анна Рю (63,01).
 
На 200-метрівці стартувала Єлизавета Бризгіна. Компанія у неї була ще та. На фінішну пряму українка вийшла останньою. Проте Бризгіна не була б собою, якби так легко кинула боротися. Єлизавета не здавалася до останніх метрів і зуміла перетнути фінішну лінію шостою (23,30 с). А поза конкуренцією була Шеллі-Енн Фрейзер-Прайс з Ямайки (22,48 с). Другою стала її співвітчизниця Шерон Сімпсон (22,73), а третьою – француженка Мір’ям Сумаре (22,81).
 
Для Максима Мазурика змагання в Катарі не склалися. Стартовою висотою у змаганнях зі стрибків з жердиною були 5,30 м. Проте у цей день вони з трьох спроб не підкорилися Максиму. Також не взяв їх і росіянин Дмитро Стардубцев.
 
Змагання завершилися дещо сенсаційно. Один з фаворитів, німець Бйорн Отто, цього сезону неодноразово демонстрував хорошу форму, та в Катарі був не його день. Стартову для себе висоту 5,50 м він узяв з другої спроби. Потім пропустив 5,60, а на 5,70 його очікувала невдача.
 
А виграв змагання і очолив світовий топ-лист сезону грек Константінос Філіппідіс. Його 5,82 м стали до того ж рекордом змагань та національним рекордом Греції. Такий самий результат і у німця Мальте Мора, проте він подолав планку на висоті 5,82 м з третьої спроби, у той час як Філіппідіс зробив це з другого разу. Третім став німець Рафаель Хольцдеппе (5,70).
 
***
 
У решті дисциплін українці участі не брали. У стрибках у довжину фантастичні результати вже на початку сезону показав цілий ряд спортсменок, а всі без винятку призери перелетіли 7-метрову позначку. Надзвичайно високу готовність до змагань продемонструвала одна з фаворитів, американка Бріттні Різ. У четвертій спробі вона приземлилася на позначці 7,25 м, які стали найкращим результатом сезону у світі і рекордом змагань. У срібного призера, Блессінг Окагбаре з Нігерії, 7,14 м. Третьою стала Джені Делоач Соукуп зі США (7,08).
 
Чудові змагання глядачі побачили і в секторі для штовхання ядра. Американець Райян Вайтінг з рекордом змагань вийшов у лідери світового сезону (22,28 м). Зазначимо, що ще чотири спроби Вайтінга були за 21-метрову позначку. Другим з рекордом континенту став аргентинець Херман Лухан Лауро (21,26 м). А американець Ріісе Хоффа мусив задовольнитися третім місцем (21,01).
 
Майже вся світова еліта зібралася у секторі для метання списа. Тут і дворазовий олімпійський чемпіон норвежець Андреас Торкільдсен, і відкриття минулого року, олімпійський чемпіон Кешорн Волкотт з Трінідаду і Тобаго, і чемпіон світу фін Теро Піткамякі, і переможець минулорічних «діамантових перегонів» чех Вітезслав Веселий… Не вистачало хіба що українця Олександра П’ятниці, який продовжує відновлюватися після травми.
 
Веселий у третій спробі відправив спис на 85,09 м і на дві останні вже не виходив. Піткамякі, Торкільдсен і німець Маттіас ДеЦордо розігрували другу та третю сходинки. До заключної спроби третім йшов ДеЦордо, проте Торкільдсен в останній момент зумів випередити його на два сантиметри – 81,51 м. Піткамякі став другим (82,18), а Кешорн Волкотт – шостий (79,79).
 
У секторі для потрійного стрибка перемогу відсвяткував олімпійський чемпіон Крістіан Тейлор зі США (17,11 м). У француза Бенжаміна Компаорє 17,06 м, а у росіянина Олексія Федорова – 16,85.
 
***
 
Корнел Фредерікс з ПАР вирішив не відкладати справу у дальній ящик і з перших метрів дистанції 400 метрів з бар’єрами спробував вирватися вперед. Власне, це йому вдалося і навіть на фінішну пряму він виходив першим. Та втримати лідерство Фредерікс не зміг. Американці Майкл Тінслі (48,92 с) та Бершоун Джексон (49,12) зуміли його випередити. У Фредерікса 49,35 с і третя сходинка.
 
Неймовірну боротьбу з бігу на 1500 метрів продемонстрували жінки. На заключне коло трійка атлеток в особах ефіопки Гензеби Дібаби, шведки Абеби Арегави і кенійки Фаіт Чепнгетіч Кіпйегон вийшли з суттєвою перевагою над суперницями. Було зрозуміло, що саме вони і розіграють перемогу. Дібаба трималася першою, проте за 250 метрів до фінішу її наздогнала Арегава, а на заключному віражі зуміла випередити. А за 50 метрів до фінішу ефіопка втратила і другу сходинку.
 
Напружена боротьба стала запорукою високих результатів. До старту в Досі нікому цього сезону не вдавалося вибігти з чотирьох хвилин. А в Катарі цей час розміняли відразу троє. Арегава крім того, що очолила світовий топ-лист, ще й встановила рекорд змагань (3.56,60 хв). Кіпйегон їде з першого етапу «Діамантової ліги» з національним рекордом (3.56,98), а у Дібаби – особистий рекорд (3.57,54).
 
Ще більшу інтригу у цій дисципліні створили чоловіки. Вона навіть на заключне коло вийшли великою групо. Перші три місця розігрувалися на заключних 150 метрах. Переможцем вийшов кенієць Асбел Кіпроп (3.31,13 – найкращий результат сезону в світі). Бетвелл Бірген з Кенії (3.31,90) та Айянлех Сулейман з Джибуті (3.32,59) фінішували слідом.
 
Коли на старт вийшли бігуни на 800 метрів, усі погляди були спрямовані на бігові доріжки. Там стартував олімпійський чемпіон і рекордсмен світу кенієць Давід Рудіша. Пейсмейкер, здавалось, влаштував власні змагання з бігу на 500 метрів, так стрімко він помчав уперед. Рудіші довелося самостійно контролювати біг. І зробив він це як справжній професіонал. Коли ефіоп Мохаммед Аман на фінішній прямій почав його пресенгувати, Рудіша  ввімкнув свої приховані резерви і впевнено переміг з найкращим результатом сезону у світі (1.43,87 хв). У Амана – 1.44,21. Третім фінішну лінію перетнув Джоб Кінйор з Кенії (1.44,24).
 
Найкращий результат сезону у світі з бігу на 100 метрів з бар’єрами показала Доун Харпер-Нельсон. Свій же попередній показник вона покращила на дві сотих секунди – 12,60 с. Її співвітчизниці Келлі Веллс (12,73) та Квін Гаррісон (12,74) фінішували слідом. Непогано взяла старт і Лоло Джонс, та на останніх двох бар’єрах втратила досить багато і фінішувала п’ятою (12,97).
 
Американець Джастін Гетлін вирвав перемогу на останніх метрах дистанції 100 метрів (9,97 с). Американець Майкл Роджерс та ямаєць Неста Картер показали 9,99 с, але фотофініш був на боці Роджерса. Він другий.
 
Лідія Чепкуруі з Кенії очолила світовий топ-лист сезону з бігу на 3000 метрів з перешкодами (9.13,75 хв – рекорд змагань). Слідом фінішували ефіопки Софія Ассефа (9.14,61) та Хівот Айялев (9.17,60).
 
Американка Еллісон Фелікс зі США та Амантле Монтшо з Ботсвани розіграли першу сходинку з бігу на 400 метрів. Переможницею з цієї дуелі вийшла Монтшо – 49,88 с. У Фелікс 50,19 с. Третьою фінішувала британка Крістіне Охурогу (50,53).
 
Завершували змагання чоловіки дистанцією 3000 метрів. Ефіоп Хагос Гебрівет покращив попередній найкращий результат сезону більше, ніж на 14 секунд і впевнено переміг – 7.30,36 хв. Другу та третю сходинки посіли кенієць Томас Пкемеі Лонгосіва (7.32,01) і ефіоп Йенев Аламірев (7.32,64) відповідно.