У Києві відбувся навчальний семінар ФЛАУ

235
18-19 травня в готелі «Братислава» в Києві відбувся навчальний семінар для президентів регіональних ФЛА, членів виконкому ФЛАУ та комітету розвитку ФЛАУ.

 
Два дні активної роботи, лекцій та обговорень, обміну досвідом та поради від віце-президента Європейської асоціації легкої атлетики не залишили байдужими учасників. Кожен з них дізнався для себе щось нове, окреслив можливі шляхи подальшого розвитку легкої атлетики в регіоні.
 
Після короткого знайомства учасників з доповіддю на тему «Завдання та виклики ФЛАУ» виступив президент Федерації легкої атлетики України Ігор Гоцул. Одним з питань, на яких акцентував увагу Ігор Євгенович, було питання збереження та розвитку тренерських кадрів. Він наголосив на необхідності заохочення їх до роботи, і не лише матеріального. Зазначив, що необхідно впливати на розподіл навантажень та залучати наших тренерів до роботи федерацій. Обговорив з присутніми питання будівництва та реконструкції спортивних арен, розвитку регіональних ФЛА і необхідність співпрацювати з іншими організаціями. «Ні в якому разі не можна закриватися в межах одного виду спорту, – вважає Ігор Гоцул. – Необхідно залучити фахівців високого рівня і з інших галузей. Ми вже почали рух у цьому напрямку, і ви всі повинні до нас приєднатися. Важливо, щоб керівництво регіональних федерацій співпрацювало з керівництвом органів обласної та міської влади, обласних відділень НОК України, іншими владними структурами та вищими навчальними закладами».
 
Одним з найбільш актуальних були питання фандрейзингу та маркетингу. З доповідями на ці теми виступили фахівці у даних галузях – Олександр Копил та Віталій Навроцький. На дане питання звернув увагу і президент ФЛАУ. Зокрема він зазначив, що однією з запорук залучення спонсорів у легку атлетику є прозора діяльність федерацій. Адже «ні спонсори, ні благодійники не прийдуть туди, де існують конфлікти і незрозумілий розподіл коштів». «Прозорість діяльності – це не лише хороший тон. Це ще й здоровий глузд», – наголосив Ігор Євгенович.
 
Говорилося також про необхідність проведення масових змагань, забігів під егідою федерацій. Важливість співпраці зі ЗМІ. Ігор Євгенович також вказав на необхідність визначення мети проведення змагань, залучення на них не лише представників преси, а й глядачів. Наголосив на тому, що регіональні федерації також повинні брати на себе ці повноваження. Але про роботу організаційних комітетів детальніше розповіла Наталія Білуха, фахівець департаменту змагань ФЛАУ.
 
Цікавим і актуальним питанням було питання залучення коштів в легку атлетику. Президент ФЛА Львівської області Олег Немчінов разом з учасниками семінару з’ясували, з яких джерел можна отримати кошти на легку атлетику і якими можуть бути шляхи їх отримання. Олег Миколайович також дав поради стосовно того, як потрібно спілкуватися з представниками влади.
 
Учасники семінару високо оцінили ще один виступ – виступ президента ФЛА м. Києва Віктора Грінюка. Віктор Ростиславович на власному досвіді та конкретних прикладах розповів про те, як вдається діставати кошти з місцевого бюджету. Про те, як саме відбувається фінансування. Поділився досвідом проведення змагань без залучення державних коштів, а також розповів про реконструкцію легкоатлетичного манежу в Києві. Крім сучасної спортивної арени там також буде невеликий гуртожиток, що дозволить тренуватися не лише місцевим спортсменам, а й проводити збори атлетам з інших міст. Також розповів про реконструкції стадіонів.
 
Досвідом вдалих практик поділилися ФЛА Миколаївської та Черкаської областей. В обох регіонах активно розвивають програму «Дитяча легка атлетика». У Миколаєві пройшов цілий ряд заходів, включаючи і змагання для дітей, і один з найвідоміших турнірів зі стрибків у висоту в Україні. Член Виконкому ФЛАУ Інга Бабакова розповіла про практику співпраці з громадськими організаціями. «Ви повинні розуміти, що з пропозицією фінансової допомоги самостійно до вас ніхто не прийде, – звертає увагу Інга Бабакова. – Якщо ви хочете організувати змагання, допомогти вашим спортсменам, ви повинні самі йти в організації, писати листи і домовлятися».
 
Бабакова вказала на те, що відомі легкоатлети, які завершили кар’єру, повинні брати активну участь у подібних процесах. Адже їхні імена – одна зі складових успіху при залученні спонсорів та можновладців до спортивних подій.
 
Генеральний секретар ФЛА Черкаської області Сергій Гончар розповів про напрямки їхньої діяльності та міста області, в яких наразі найбільше розвинена легка атлетика. Вже випущено два посібники, готується до запуску новий сайт. Розроблено положення щодо визначення шкіл, де проводитимуться уроки з інвентарем програми «Дитяча легка атлетика».
 
Яскраву презентацію на тему залучення глядачів на трибуни представила ФЛА Івано-Франківської області в особі Наталії Матешко. Увагу було акцентовано, зокрема, на залученні до змагань відомих атлетів як у якості учасників, так і так званих послів; на організації культурно-розважальної програми. Також відзначено роль у популяризації змагань талісманів. «Але з чого все починається? Зі своєчасно спланованої роботи оргкомітетів. Це невід’ємний  крок на шляху до успіху», – наголосила Наталія Матешко.
 
Наталія Білуха звернула увагу присутніх на те, що не можна проводити змагання в одному й тому ж місці щомісяця і з року в рік, адже тоді глядач буде перенасичений легкою атлетикою і не йтиме на стадіон. І, як і Наталія Матешко, наголосила на важливості чіткого планування заходу.
 
Особливої уваги заслуговував виступ віце-президента ЄА Жана Грасіа. Про нього, а також про візит Грасіа в Україну ви зможете прочитати на нашому сайті найближчим часом.
 
Учасники семінару високо оцінили рівень його проведення, актуальність тем і користь від отриманої інформації. Багато порад вони можуть взяти на озброєння і тепер більш упевнено рухатися до мети – розвитку легкої атлетики в Україні.